Linkuri accesibilitate

 
România trece la noapte la ora de vară. Ora 3.00 devine ora 4.00

România trece la noapte la ora de vară. Ora 3.00 devine ora 4.00


România trece în noaptea de sâmbătă spre duminică la ora de vară. Ora 3.00 devenind ora 4.00. Măsura va fi valabilă până în ultima duminică a lui octombrie, când se face trecerea la ora de iarnă.

CFR Călători informează trecerea la ora de vară nu modifică mersul trenurilor în vigoare, circulaţia se va efectua conform orarului prevăzut în mersul trenurilor.

Trenurile operate de CFR Călători vor circula după ora actuală (de iarnă) până în noaptea de 29/30 martie a.c. la ora 03:00, care va deveni ora 04.00. După ora 04.00, trenurile vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora oficială de vară.

Trenurile operate de CFR Călători aflate în circulaţie după ora 03:00, care devine ora 04:00, îşi vor continua mersul până la staţia de destinaţi. În cazul în care orele de plecare ale acestor trenuri se suprapun cu orele normale de plecare în intervalul orar 04.00 – 05.00, trenurile vor pleca în ordinea rangului.

Având în vedere că şi în ţările vecine trecerea la ora de vară se face în aceeaşi zi de duminică, 30 martie 2025, între staţiile de frontieră cu ţările vecine, trenurile vor circula după graficele din mersul de tren în vigoare.

Istoricul trecerii la ora de vară în România

România a adoptat ora de vară pentru prima dată în 1917, în timpul Primului Război Mondial, ca o măsură de economisire a energiei. După război s-a renunțat la folosirea orei de vară, aceasta fiind reintrodusă în 1932, și a fost suspendată între 1943 și 1979 din cauza contextului economic și istoric al perioadei respective.

Reintroducerea orei de vară în 1979 a fost motivată de dorința de aliniere la standardele internaționale și de îmbunătățire a eficienței energetice.

Din 1997, România a adoptat sistemul actual, schimbând ora în ultima duminică din martie și octombrie.

Discuțiile la nivelul UE

La nivelul Uniunii Europene, există discuții intense privind renunțarea la schimbarea orei de vară. În 2018, Comisia Europeană a propus renunțarea la această practică, dar statele membre nu au ajuns la un consens privind adoptarea permanentă a orei de vară sau de iarnă.

Un sondaj din 2018, realizat de Comisia Europeană în toate țările membre a arătat că 84% dintre europeni sunt împotriva schimbării orei.

În 2025, peste 60 de europarlamentari au cerut renunțarea la ora de vară, considerând-o o practică învechită și stresantă pentru cetățeni.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG