Linkuri accesibilitate

România suspendă activitatea Centrului Rus de Cultură și Știință: Un instrument de propagandă și dezinformare


Ambasadorul Rusiei în România, Valery Kuzmin (dreapta), a fost convocat pe 21 februarie 2023 la Ministerul Afacerilor Externe al României pentru a i se comunica decizia. Imagine de arhivă.
Ambasadorul Rusiei în România, Valery Kuzmin (dreapta), a fost convocat pe 21 februarie 2023 la Ministerul Afacerilor Externe al României pentru a i se comunica decizia. Imagine de arhivă.

Centrul Rus de Cultură și Știință de la București a devenit „un instrument de propagandă, dezinformare și disculpare a crimelor de război ale Rusiei din Ucraina”. Din aceste motive, Ministerul Afacerilor Externe a anunțat suspendarea activității.

Ambasadorul Federației Ruse la București a fost convocat marți la Ministerul Afacerilor Externe pentru a fi notificat cu privire la decizia autorităților române de a suspenda activitatea Centrului Rus pentru Cultură și Știință din România, potrivit unui comunicat MAE.

„Ambasadorului rus i-au fost reamintite situațiile repetate în care Centrul s-a angajat deliberat în acțiuni de prezentare distorsionată a realității și a adevărului istoric la nivelul opiniei publice românești”, transmite MAE.

Ministerul mai spune că „aceste derapaje s-au intensificat și au dobândit accente noi, de o gravitate deosebită” după ce Rusia a declanșat invazia în Ucraina, pe 22 februarie 2022.

„Prin acțiunile derulate, Centrul s-a îndepărtat iremediabil de obiectivele firești de consolidare a legăturilor culturale și s-a transformat, în mod regretabil, într-un instrument de propagandă, dezinformare și disculpare a crimelor de război ale Federației Ruse din Ucraina”, afirmă diplomația românească.

Astfel, secretarul de stat pentru afaceri strategice din MAE i-a transmis ambasadorului rus „dezaprobarea fermă față de încercările constante de atacuri hibride și dezinformare prin trunchiere și manipulare premeditată a realității”.

Ministerul mai informează că i-a cerut lui Valery Kuzmin să renunțe la practicile care au dus la suspendarea activității.

Suspendarea activității Centrului Rus va avea loc până la data de 20 august 2023, zi în care trebuie finalizate procedurile administrative cu privire la măsură.

Centrul Rus de Cultură și Știință din București a fost înființat în baza Acordului între Guvernul României și Guvernul Federației Ruse privind deschiderea și condițiile de funcționare a Institutului Cultural Român la Moscova și a Centrului Rus de Știință și Cultură în orașul București, semnat la Moscova, în data de 9 iulie 2013.

În baza acordului, pe 15 mai 2015 a fost inaugurat Centrul Rus de Cultură și Știință, cu sediul în bulevardul Lascăr Catargiu nr. 50 din București.

Potrivit G4Media, Centrul rus a fost deschis printr-un acord semnat de fostul ministru de Externe Titus Corlățean, în timpul guvernului Ponta.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG