Linkuri accesibilitate

România trimite noi militari în Kosovo


FILE PHOTO: Members of the KFOR peacekeeping force patrol the area near the border crossing between Kosovo and Serbia in Jarinje
FILE PHOTO: Members of the KFOR peacekeeping force patrol the area near the border crossing between Kosovo and Serbia in Jarinje

România pregăteşte dislocarea suplimentară a unei companii de infanterie în Kosovo, transmite într-un comunicat Ministerul Apărării (MApN). Este vorba de o companie de infanterie.

MApN transmite că suplimentarea militarilor trimiși în Kosovo are loc după ce la nivel NATO s-a decis trimiterea de noi trupe în cadrul operațiunii NATO KFOR din Kosovo.

România, şi-a asumat, ca aliat NATO şi stat membru UE angajamentul de a contribui, cu forţe şi mijloace militare la efortul de menţinere a unui mediu stabil de securitate în regiunea Balcanilor de Vest.

La acest moment, România are dislocaţi în teatrele de operaţii din Balcanii de Vest aproape 330 de militari, dintre care aproximativ 250 în Bosnia şi Herţegovina şi aproximativ 80 de militari în Kosovo.

Majorarea numărului de soldați KFOR vine după ce un ofițer de poliție kosovar a fost ucis pe 24 septembrie într-o ambuscadă în nordul Kosovo. Un grup de etnici sârbi a atacat o patrulă de poliție dintr-o localitate cu populație majoritar sârbă din Kosovo. În ciocniri au murit și trei dintre atacatori.

Incidentul a fost una dintre cele mai grave escaladări din Kosovo din ultimii ani.

Potrivit Serviciului Balcanic RFE/RL, autoritățile din Kosovo afirmă că are dovezi că atacul de săptămâna trecută ar fi fost parte a unei acțiuni a Serbiei de a anexa nordul Kosovo.

Oficialii sârbi au calificat acuzațiile autorităților din Kosovo drept minciuni, într-o conferință de presă ulterioară.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG