Linkuri accesibilitate

Noi puncte de frontieră doar dacă numărul refugiaţilor creşte. Primar: „Îi ţin în vamă ca să-i descurajeze”


Aproximativ 700 de refugiaţi ucraineni intră într-o oră prin vama Siret, judeţul Suceava.

În cazul în care creşte numărul de refugiaţi din Ucraina, atât partea română cât şi cea ucraineană arată că sunt pregătite pentru deschiderea unor noi puncte de frontieră.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, spune că, deocamdată, punctul de trecere de la Siret face faţă fluxului de migranţi din Ucraina.

„Am discutat cu partea ucraineană încă din primele zile ale crizei umanitare. Cât timp facem faţă provocărilor prin Vama Siret este în regulă. Există logistica necesară în Siret şi facem faţă la 700 de oameni pe oră. Dacă situaţia o impune, următorul punct care va fi deschis va fi traficul feroviar de la Vicşani”, a declarat pentru Europa Liberă, Gheorghe Flutur.

Punctul de trecere al frontierei de la Vicovu de Sus este pregătit pentru a fi redeschis migranţilor ucraineni
Punctul de trecere al frontierei de la Vicovu de Sus este pregătit pentru a fi redeschis migranţilor ucraineni

În zonă mai există un alt punct de trecere a frontierei, la Vicovu de Sus, oraş situat la 30 de kilometri de Siret.

Închis în 2010 pentru lucrări de modernizare, punctul vamal stă de 12 ani nefolosit. Deoarece la Sectorul de poliţie de frontieră Vicov au început lucrări de modernizare, personalul s-a mutat în punctul vamal.

„La Vicov putem deschide punctul de trecere în două ore. Din păcate, partea ucraineană nu este pregătită. Proiectul a fost abandonat în urmă cu câţiva ani, mai trebuie amenajat drumul până la graniţă”, mai arată Flutur.

Agitaţie în partea ucraineană

De câteva zile în partea ucraineană a început să se facă lucrări, semn că lucrurile încep să se mişte.

„De mai bine de zece ani fosta vamă a încremenit. De câteva zile se observă mişcare în zonă. Probabil se pregătesc pentru a deschide punctul de control. Pe de altă parte, am auzit că nu au personal, militarii fiind trimişi în teatrele de luptă. Decizia este strict politică”, ne-a declarat un oficial din conducerea judeţului Suceava.

În cazul în care Vama de la Siret nu va face faţă refugiaţilor, vor fi deschise noi puncte de trecere a graniţei
În cazul în care Vama de la Siret nu va face faţă refugiaţilor, vor fi deschise noi puncte de trecere a graniţei

Şi primăria din localitate a terasat perimetrul din imediata apropiere a fostei vămi. Primarul Vasile Iliuţ spune că a făcut acest lucru preventiv, după ce a fost la Cernăuţi, regiune în care sunt staţionaţi aproximativ 500.000 de refugiaţi din întreaga Ucraină.

Primăria din Vicov a lărgit intrarea în vama din oraş.
Primăria din Vicov a lărgit intrarea în vama din oraş.

„Am fost acum două zile la Cernăuţi cu 11 microbuze cu ajutoare. Aprope jumătate de milion de refugiaţi sunt în regiune, am pregătit terenul la vama Vicov pentru că nu ştim ce ne aşteaptă. La Siret am trecut rapid, dar la întoarcere a fost bătaie de joc. Cei care vor să intre în România stau la coadă câte două zile. Îi ţine în vamă ca să-i descurajeze. Am văzut persoane care au renunţat să mai treacă şi s-au întors. Ce-i aşa greu să mai deschizi trei tonete suplimentare pentru verificarea actelor? Probabil asta e politica locală pentru a împiedica să plece populaţia din ţară”, ne-a declarat primarul din Vicovu de Sus.

Răspunsul Ucrainei: Toate la timpul lor

De cealaltă parte, l-am întrebat pe guvernatorul regiunii Cernăuţi, Serhiy Osachuk, care ar fi nevoile urgente ale populaţiei, câţi refugiaţi se află în regiunea Cernăuţi, care sunt timpii de aşteptare în vama Siret pentru a intra în România şi dacă are în vedere redeschiderea unor puncte de trecere a frontierei. A citit mesajul, dar nu a răspuns.

Singurul semnal a venit din partea purtătorului de cuvânt al guvernatorului care ne-a transmis în legătură cu deschiderea unor noi treceri de frontieră că „suntem pregătiţi, dar momentan nu este nevoie de acest lucru”.

Zile de aşteptare

Europa Liberă a prezentat, recent, punctele de frontieră cu Ucraina şi Republica Moldova care sunt închise şi timpii de aşteptare la vămi.

În acest moment, aşteptarea pentru a intra în România este de cel mult treizeci de minute. Problemele majore sunt pe partea ucraineană, unde femeile și copiii care fug de război pot sta în frig și 24 de ore. În cazul refugiaţilor care au ales să treacă graniţa cu maşinile personale, perioada de aşteptarea este şi de 50 de ore.

Potrivit Poliţiei de frontieră Suceava, de la începutul războiului din Ucraina au intrat în țară prin PTF Siret un număr de 111.700 persoane și peste 14.000 autovehicule. Dintre cei intraţi în ţară, 84.000 sunt cetățeni ucraineni.

Autobuzul despărțirii din Cernăuți. Calea dureroasă a refugiului pentru familiile care fug de război
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:31 0:00

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

A început anul universitar
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:00:46 0:00
XS
SM
MD
LG