Linkuri accesibilitate

România vrea să cumpere o dronă maritimă, pentru a contracara Rusia


Capabilitățile care formează noua cortină de fier: sistemele A2 AD
Capabilitățile care formează noua cortină de fier: sistemele A2 AD

Marina românească își dorește noi drone pentru planurile sale de extindere și modernizare, a declarat șeful Forțelor Navale Române.

Pe fondul tensiunilor crescânde cu Rusia în Marea Neagră, România are în vedere un sistem aerian fără pilot "complet nou" pentru domeniul maritim și fluvial, a declarat viceamiralul Alexandru Mîrşu, la forumul Sea-Air-Space, potrivit site-ului Defence News din Statele Unite, citat de Rador.

Acest sistem ar putea fi folosit de Flotila Dunării, dar și pentru supravegherea de coastă operată de la țărm, a spus Mîrşu. El nu a furnizat un interval de timp sau un buget pentru posibila achiziție. Există deocamdată planuri de achiziționare a patru noi corvete multifuncționale ca nucleu al Marinei române plus modernizarea fregatelor de tip 22.

Se așteaptă, de asemenea, achiziționarea de noi baterii cu rachete de coastă și trei noi submarine - toate fac parte din angajamentul României de a cheltui 2% din Produsul său Intern Brut pentru apărare pentru următorul deceniu.

Ideea este de a extinde prezența României în Marea Neagră, Marea Mediterană și în altă parte, după cum au nevoie aliații, și de a menține un program de submarine dincolo de 2030. Mîrşu a mai spus că submarinele sunt necesare pentru a asigura capacitățile operaționale ale României în Marea Neagră, deoarece singurul submarin de clasă Kilo nu satisface această nevoie.

Submarinul Delfinul, de producție sovietică a fost livrat în 1985 României și a fost considerat la vremea lui cel mai modern submarin din Marea Neagră, între timp însă a fost lăsat pentru antrenament, înainte de a fi pensionat definitiv.

De asemenea, Mîrşu a subliniat existenţa "unei noi cortine de fier" care a fost formată de sistemul de apărare antiaerian impenetrabil al Rusiei A2 /AD de la Kaliningrad, Sevastopol și din Siria. Viceamiralul român consideră că exercițiile multinaționale majore și operațiunile NATO de la Marea Neagră transmit mesajul că Marea Neagră este deschisă și este o apă internațională.

România a condus în luna martie exercițiul antisubmarin Poseidon al NATO în Marea Neagră. De asemenea, remarcabil este faptul că exerciţiul Sea Shield organizat tot de români în aprilie a implicat 20 de nave şi echipaje din România, Bulgaria, Canada, Grecia, Olanda şi Turcia, toate operând avioane de patrulare maritimă din SUA și Turcia.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG