Linkuri accesibilitate

SmartJob | Unde-s meșterii? Romulus Badea: În cel mult cinci ani, n-o să mai avem în țară instalatori români


SmartJob | Romulus Badea, Patronatul Importatorilor de Forță de Muncă: „Străinii sunt mai hotărâți”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:32:44 0:00

SmartJob | Romulus Badea, Patronatul Importatorilor de Forță de Muncă: „Străinii sunt mai hotărâți”

Piața muncii din România se confruntă cu un fenomen ce a avut loc, în trecut, și în Vestul Europei, spune Romulus Badea, vicepreședintele Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă (PISM) la SmartJob: tinerii, și nu numai, nu mai sunt dispuși să facă munci fizice.

Angajatorii aduc muncitori din țările non-UE de nevoie, deși ar prefera să lucreze cu românii: ar avea costuri mai mici, s-ar confrunta cu mai puțină birocrație, comunicarea ar fi mai bună și nu ar mai exista diferențe culturale.

În zona delivery [a livrărilor], de pildă, pe bicicletele din marile orașe merg și livrează mâncare sau colete foarte mulți cetățeni din afara Uniunii Europene.

Nu mai vor românii să facă munca aceasta?

„Cred că românii preferă să facă Uber, dacă e să păstrăm domeniul. E mult mai confortabil. Stau în mașină, nu-i plouă, nu-i bate soarele, e mult mai confortabil”, susține Badea.

Printre meseriașii pe care nu-i mai are România se numără: instalatorii, electricienii, faianțarii, fierarii betoniști, lăcătușii mecanici.

În câți ani n-o să mai existe picior de instalator român sau electrician român?

„Am spus că, în cinci ani, cei care ne vor schimba țevile în casă vor fi din Asia sau Africa. Evoluția îmi arată că s-ar putea întâmpla mai repede. Este un fenomen care ia amploare, ca un bulgăre care a început deja să se rostogolească și doar va crește”, crede Romulus Badea.

Sunt mai muncitori și mai serioși străinii decât românii? În mod clar sunt mai hotărâți, pentru că ei nu au planul B, crede Romulus Badea.

„Ei au făcut un efort, sunt în celălalt capăt de lume. Un prieten cu o fabrică de materiale de construcții are muncitori vietnamezi. Mi-a spus că, atunci când se termină programul, românii sunt cu dușul făcut și în stația de autobuz. Vietnamezii cară fierul pentru că, dacă fac unități suplimentare de producție, primesc bonus, iar ei vor banii ăia”, spune Badea.

În Vietnam, sunt trei provincii cu rețele de cărăuși”

Cei mai mulți muncitori din afara UE lucrează în România în construcții sau HoReCa, însă Romulus Badea crede că toate domeniile au nevoie de personal.

Romulas Badea, la SmartJob/Europa Liberă.
Romulas Badea, la SmartJob/Europa Liberă.

„Sunt din ce în ce mai multe solicitări pentru recrutări în fabrici, de exemplu, lucrători de linie, ambalare. În plus, crește nivelul de specializare al oamenilor. Dacă în 2017, 2018, oamenii cereau în general muncitori necalificați, începem să primim cereri pentru ingineri, electricieni foarte specializați, instalatori, sudori foarte specializați. Crește nivelul de complexitate al muncii care este încredințată acestor muncitori străini”, spune Romulus Badea.

Potrivit Poliției de Frontieră, în ultimul an, peste 6.300 de oameni au încercat să treacă ilegal frontiera, cei mai mulți în Ungaria.

Romulus Badea explică faptul că, în Vietnam, în cele trei provincii unde sunt rețele de cărăuși, traficanții se duc și contactează familiile celor care pleacă la muncă în România și-i întreabă dacă nu ar vrea să-i ajute să ajungă în Germania.

„Noi evităm acele trei provincii când recrutăm. Oricărui angajator român ar trebui să-i sune ceva ciudat când vine cineva și-i spune: «Te ajut eu să recrutezi oameni din străinătate și nu te costă nimic». Sunt antreprenori care cred chestia asta și, fără să vrea, intră într-o rețea de traficanți. Șansele să se întâmple lucruri rele sunt mari", spune acesta.

Cum va arăta piața muncii peste doi sau trei ani? Cei care vor putea să crească productivitatea concomitent cu salariile o vor duce bine, ceilalți vor suferi, susține vicepreședintele Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă.

„Dacă angajatorii români nu vor reuși să crească salariile și productivitatea, ca să poată să susțină salarii mai mari, se vor confrunta cu o problemă din ce în ce mai mare. N-o să aibă cu cine să facă proiectele. Tendința de egalizare a salariilor cu cele din Vest va fi din ce în ce mai mare”, spune acesta.

  • 16x9 Image

    Adriana Nedelea

    Adriana Nedelea este jurnalistă și trainer dicție. Lucrează în presă de aproape 18 ani. Numai în televiziune are o experiență de peste 12 ani, în redacțiile Digi24 și Realitatea TV. În prezent, colaborează cu Europa Liberă România pentru realizarea de interviuri pe teme de actualitate. 

    A absolvit masterul Terapia logopedică în procesele de comunicare, Facultatea de Psihologie, Universitatea București. Este licențiată în Jurnalism și Științele Comunicării.

XS
SM
MD
LG