Linkuri accesibilitate

România deschide școlile. De ce numai județul Timiș se află în scenariul roșu


România nu știe care este impactul noii tulpini a coronavirusului
România nu știe care este impactul noii tulpini a coronavirusului

Numărul de teste RT-PCR efectuat zilnic în România este în jur de 24.000. Datele oficiale arată că 9 județe sunt în prezent în scenariul galben, iar unul singur -Timiș- se află în scenariul roșu, ceea ce înseamnă că rata de infectare în ultimele 14 zile a depășit 3 la 1.000 de locuitori.

De ce numai județul Timiș se află în scenariul roșu, în condițiile în care în urmă cu două săptămâni Bucureștiul, Clujul și Ilfovul se aflau și ele sub cod roșu? Cercetătorul și medicul Octavian Jurma a explicat pentru Europa Liberă că în județul Timiș se testează mult mai mult decât în celelalte județe.

Pe 30 ianuarie, când am primit ultima informare, am avut un număr de 2.700 de teste numai la Timiș. În toată țara au fost 24.000 de teste RT PCR- asta înseamnă că s-au făcut mai mult de 10% din testele naționale la Timiș. Restul de 90% s-au împărțit în celelalte 41 județe. Media e mult sub cea din Timiș”, spune Octavian Jurma.

Un număr mic de teste înseamnă, de fapt, o incidență mai mică a infectărilor și din acest motiv mai mult de jumătate din țară se află la ora actuală în scenariul verde.

Timișul rămâne un standard, pentru că dacă s-ar testa suficient și în celelalte județe, atunci ar arăta la fel cum ar arăta situația din Timiș. Marea majoritate ar fi în scenariul roșu”, spune Jurma.

Cercetătorul susține că unul din motivele pentru care sunt făcute mai multe teste la Timiș este că există un consens politic între partidele aflate la guvernare.

„A fost un consens politic între USR și PNL că pandemia va fi tratată cu prioritate și nu s-a intervenit politic la DSP-uri să se comunice date cosmetizate. Nu e singurul județ. Și în Oradea se întâmplă la fel”, arată cercetătorul.

Incidența cazurilor pe 2 februarie
Incidența cazurilor pe 2 februarie
Incidența cazurilor pe 19 ianuarie 2021
Incidența cazurilor pe 19 ianuarie 2021

Octavian Jurma susține că, de fapt, există două modalități de calcul pentru incidența cazurilor la 1.000 de locuitori, ceea ce poate da rezultate diferite.

Una din care se scot cazurile din focare (incidența oficială în versiunea GCS) și alta standard în care cifrele oficiale nu sunt alterate prin variabile ascunse”, mai spune Jurma.

Cele două modalități de calcul dau două hărți care arată diferit:

Cum arată harta județelor în funcție de incidența infectărilor
Cum arată harta județelor în funcție de incidența infectărilor

După cum reiese din a doua hartă, unde sunt luate în calcul și focarele, Bucureștiul și Ilfovul ar trebui să fie în scenariul roșu.

Romania - coronavirus map
Romania - coronavirus map

În județul Timiș se testează ca în New York

Biostatisticianul Valentin Pârvu arată că numai județul Timiș se află în scenariul roșu, pentru că acolo se testează ca în New York sau ca în Germania, ceea ce o să o să fie mult mai bine pe termen lung.

Prin modelările făcute pe baza datelor existente, Pârvu arată că infectările vor crește până la 9.000 până la sfârșitul lui martie.

Predicțiile pentru lunile următoare făcute de Valentin Pîrvu
Predicțiile pentru lunile următoare făcute de Valentin Pîrvu

În graficul de mai sus sunt prezentate proiecțiile din 28 Martie pentru tulpinile vechi și pentru B.1.1.7 sub două scenarii de restricții / relaxări.

Frecventa B.1.1.7 ( noua tupină britanică) între SARS-COV2 pozitivi asumată pe 10 Ianuarie la 0.1% (albastru, scenariul cel mai probabil), 1% (portocaliu, scenariul mediu), și 2.8% (roșu, scenariul pesimist).

Predicție: Noua tulpină britanică va deveni dominantă în martie

În scenariile mai pesimiste în care noua tulpină reprezintă deja peste 1% din cazurile noi, tulpina britanică va deveni dominantă în România în prima jumătate a lunii martie.

Dacă măsurile nu se relaxează, numărul total de cazuri se va menține sub 3000 cazuri zilnice (dintre care cel mult 2100 B.1.1.7 în cel mai pesimist scenariu al frecvenței actuale). În cel mai rău caz, o frecvență ridicată B.1.1.7 acum, cuplată cu o relaxare a măsurilor va duce la peste 20.000 cazuri zilnice intre 18 si 28 Martie”, arată Pîrvu în analiza sa.

În luna ianuarie-decembrie erau mai multe restricții. E mult mai ușor de ținut pandemia sub control așa decât să deschizi tot și să iei foarte puține măsuri și în martie să ajungi ca în noiembrie în carantină”, afirmă Pîrvu.

În România, nu se comunică în buletinul zilnic câte cazuri noi de infectări cu noua tulpină de Covid-19 există.

Cel mai cunoscut focar de până acum este cel de la Școala 28 din Capitală. Însă, noua tulpină se răspândește mult mai repede.

Valentin Pîrvu susține că ar trebui crescută testarea, iar din testele zilnice un număr consistent ar trebui dedicat noii tulpini.

Dacă ar fi să creștem testarea și să ajungem la 33.000 de teste RT-PCR zilnic, aș lua 200 de genuri aleatorii și le-aș secvenția să vedem cât de mult a pătruns această tulpină britanică la noi. Dacă această tulpină a pătruns și noi avem în jur de 10% dintre pozitivi este o problemă imensă, pentru că te uiți la trend”, arată biostatisticianul.

Cazurile de tulpină veche scad cu 100 pe zi, dar probabil că vom vedea cum tulpina nouă explodează la sfârșitul lui februarie – începutul lui martie”, arată Valentin Pîrvu care dă exemplul Angliei, care a ajuns din nou la restricții cu toate că testarea era foarte mare.

Englezii au deschis pub-urile, magazinele, s-au simțit foarte bine, iar după sărbători au închis la loc”, arată Pîrvu.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG