Linkuri accesibilitate

Rovana Plumb, convocată de urgență la Bruxelles pentru explicații privind averea. Scrisoarea prin care își justifică împrumuturile


Rovana Plumb, chemată la o adiere specială specială pentru a-și justifica banii împrumutați
Rovana Plumb, chemată la o adiere specială specială pentru a-și justifica banii împrumutați

Comitetul pentru afaceri judiciare din Parlamentul european (JURI) le-a cerut astăzi Rovanei Plumb și candidatului maghiar pentru postul de comisar, László Trócsányi, să se prezinte de urgență pentru o audiere extraordinară, joi, 26 septembrie, la Bruxelles.

JURI, ai cărei membri au pus, ca o precondiție pentru audierea celor 26 de candidați comisari, ca 10 dintre ei, printre care si Rovana Plumb, să dea informații suplimentare în legătură cu declarațiile lor de avere și interese, a decis astăzi că nu poate aștepta până săptămâna viitoare pentru unii dintre ei.

Audierile încep pe 30 septembrie si vor dura pana pe 8 octombrie (Rovana Plumb se va prezenta în teorie pe 3 oct.), iar euro-deputații denunțau până acum faptul că li se cere doar să ștampileze niște hârtii. Dintre cei 26 de candidați comisari, parlamentarii ceruseră ca zece să dea explicații în scris în legătură cu declarațiile lor de avere si conflictele de interese. Explicațiile trebuiau furnizate înainte ca audierile să poată avea loc.

Iată lista celor zece, la fiecare indicând și grupul politic (EPP = conservatorii, PES = socialiștii, RE = Renew Europe):

  1. Josep Borrell (PES, Spania): Înalt Reprezentant, șeful diplomației UE;
  2. Věra Jourová (RE, Cehia): Valori și transparență;
  3. Johannes Hahn (EPP, Austria): Buget și administrație;
  4. Janusz Wojciechowski (ECR, eurosceptic, Polonia): Agricultură.
  5. Elisa Ferreira (PES, Portugalia): Coeziune și reforme.
  6. Stella Kyriakides (EPP, Cipru): Sănătate.
  7. Didier Reynders (RE, Belgia): Justiție.
  8. Sylvie Goulard (RE, Franța), Piața internă,
  9. Virginijus Sinkevičius (ecologist, Lituania): Mediu înconjurător și oceane.
  10. Rovana Plumb.

Șapte din aceștia au fost „achitați” astăzi, în urma analizei răspunsurilor lor scrise. Cei șapte, care vor putea fi acum audiați săptămâna viitoare împreună cu ceilalți, sunt: Borrell, Jourová, Kyriakides, Ferreira, Reynders, Goulard și Sinkevičius.

În privința austriacului Hahn, în urma unui vot foarte strâns, o majoritate a membrilor a decis astăzi să îi ceară să-și vândă unele acțiuni care puteau duce la un conflict de interese cu funcția sa viitoare de comisar al bugetului și administrației. Polonezul Wojciechowski va trebui să dea explicații suplimentare în legătură cu un apartament pe care l-a cumpărat în 2016.

Singurii care au fost chemați de urgență la Bruxelles mâine sunt așadar Rovana Plumb și maghiarul László Trócsányi. Acesta va fi întrebat, cel mai probabil, ce s-a întâmplat cu fostul său cabinet, despre care el spune că a fost „suspendat”.

În schimb, Rovanei Plumb Comitetul parlamentar pentru afaceri judiciare (JURI) i-a cerut lămuriri despre un împrumut de 800.000 euro şi acţiuni la o companie, care nu figurează în declaraţia de avere depusă la Bruxelles.

Potrivit declaraţiei de avere depuse în data de 25 iunie 2019 la Camera Deputaţilor, Rovana Plumb a luat un împrumut de la BRD în anul 2007, în valoare de 800.000 euro, cu scadență în 2030. De asemenea, Plumb mai are un împrumut făcut în acest an, în valoare de 800.000 lei, cu scadență în 2021.

La categoria „plasamente, investiţii directe şi împrumuturi acordate” apare suma de 800.000 lei, sumă plătită conform Legii 334/2006. Beneficiarul a fost „mandatar financiar PSD pentru campania europarlamentare 2019”, potrivit declaraţiei de avere care apare pe site-ul Camerei Deputaţilor.

Rovana Plumb a răspuns în scris marți, 24 septembrie, și am putut consulta scrisoarea:

-- în privința împrumutului de 800.000 euro, Rovan Plumb spune că potrivit Codului de Conduită al Membrilor Comisiei Europene „împrumuturile făcute în vederea achiziționării de locuințe pentru folos personal nu trebuie neapărat să fie declarate”;

-- în privința donației de 800.000 lei făcute PSD, Rovana Plumb spune că în virtutea aceluiași Cod de Conduită, o asemenea contribuție nu generează vreun conflict de interese și nici nu constituie o investiție comercială.

-- Rovana Plumb mai spune și că nu a inclus bijuteriile în valoare de 7.000 euro, pentru că ele nu duc la un conflict de interese.

Audierea în regim de urgență a Rovanei Plumb și a lui László Trócsányi va avea loc joi 26 septembrie între orele 9.00 și 12.30.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG