Linkuri accesibilitate

De ce mor atât de mulți copii de rujeolă în România. Harta îmbolnăvirilor


Soluția împotriva rujeolei este vaccinarea copiilor, însă mulți părinți refuză medicația.
Soluția împotriva rujeolei este vaccinarea copiilor, însă mulți părinți refuză medicația.

Peste 760 de cazuri noi de rujeolă au fost înregistrate în ultima săptămână, arată datele publicate de Institutul Naţional de Sănătate Publică. 18 persoane au murit. Ultima avea 10 luni.

În prima jumătate din 2024, în România au fost înregistrate 18.146 de cazuri confirmate cu rujeolă.

18 persoane au murit – cinci în Bucureşti, patru în judeţul Braşov, trei în judeţul Giurgiu, două în judeţul Argeş și câte una în județele Mureș, Sibiu, Buzău și Constanța.

A 18-a persoană care a murit a fost un bebeluș de 10 luni, care s-a îmbolnăvit de la sora de 13 ani. Niciunul dintre ei nu erau vaccinați.

În prima săptămână din iunie 2024 au fost înregistrate 768 de noi cazuri de infectare. Până acum, cele mai multe cazuri raportate sunt în Braşov – 2074.

Peste o mie de cazuri s-au înregistrat în Mureş – 1.216, Argeş – 1.043, Prahova – 1.095 şi Municipiul Bucureşti 1.638.

Rujeola (pojarul) este o boală infecțioasă care adesea duce la complicații. Din 4 persoane care fac rujeolă 1 are nevoie de spitalizare. Pentru 1 din 1.000 de bolnavi de rujeolă (pojar), boala este mortală. Vaccinul împotriva rujeolei (pojarului) protejează copiii împotriva acestei boli. În România 9 din 10 parinți își vaccinează copiii.

În România epidemia de rujeolă a fost declarată pe 5 decemrbie 2023, după creșterea numărului de cazuri, precum și din cauza numărul mare de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase al copiilor infectați.

Rata vaccinării copiilor eligibili (cei între 9 și 11 luni) cu prima doză este în prezent de 78%, iar cu doza a doua, de 62%, situându-se pe un trend descrescător de mai mult de 10 ani.

Rujeola este o boală infecțioasă, care se transmite cu ușurință mai ales la copiii nevaccinați, iar, uneori, evoluția este gravă și pot apărea complicații.

La nivel național, rata de vaccinare cu prima doză este de 78%, iar cu doza a doua, de 62%. Sunt luați în calcul în această statistică copiii care ajung la vârsta la care este recomandată vaccinarea. Trendul este descrescător de mai mult de 10 ani.

În 2014, cifrele erau de 89,4, respectiv 87%.

Numărul cazurilor de rujeolă crește și în Europa. În curând, îl va depăși pe cel al cazurilor raportate pe tot parcursul anului 2023, a avertizat recent UNICEF și Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Potrivit celor mai recente date disponibile, 56.634 de cazuri de rujeolă și patru decese au fost raportate oficial, în 45 din cele 53 de țări din regiunea europeană a OMS în primele trei luni ale anului 2024.

Două dintre ele au fost din România.

În 2023, în total, au fost raportate 61.070 de cazuri și 13 decese, în 41 de țări.

Dintre copiii cu vârsta sub cinci ani care s-au îmbolnăvit de rujeolă în 2023, mai mult de trei sferturi nu au fost vaccinați deloc. Aproximativ 99% dintre ei nu au primit decât o doză dintre cele două recomandate.

Cazurile de rujeolă sunt în creștere și la nivel mondial.

În 2023 au fost raportate peste 300.000, iar cifrele raportate până acum în 2024 indică faptul că totalul de la finalul anului va fi cel puțin egal cu cifra din 2023, arată un raport al OMS și UNICEF.

Potrivit OMS, în 2023 au fost înregistrate în România 3.497 de cazuri de rujeolă și trei decese cauzate de această boală, reprezentând un sfert din decesele înregistrate în regiune.

În perioada ianuarie – martie 2024, s-au înregistrat în România 1.359 de cazuri și două decese. În aceeași perioadă, în Europa, au murit patru.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG