Linkuri accesibilitate

Ruperea de comunism | Academia: S-ar diferenția o sărbătoare românească de cea de la Moscova


Carol I a fost încoronat ca Rege pe 10 mai 1881, la patru ani după ziua Independenței. Litografie. Proclamarea Regatului însemna recunoașterea României ca stat suveran în Europa monarhică.
Carol I a fost încoronat ca Rege pe 10 mai 1881, la patru ani după ziua Independenței. Litografie. Proclamarea Regatului însemna recunoașterea României ca stat suveran în Europa monarhică.

Președintele Academiei Române a trimis Parlamentului un punct de vedere prin care cere ca sărbătorirea ziua Independenței să fie pe 10 mai și nu pe 9 mai, ca în perioada comunistă. Plenul Camerei Deputaților va da votul final asupra legii care stabilește 10 mai drept Ziua Independenței.

De cinci ani de zile stă într-un sertar al Parlamentului proiectul depus de PNL prin care 10 Mai poate fi sărbătorită ca ziua Independenței. Comuniștii au fost cei care au impus tradiția sărbătoririi zilei Independenței pe 9 mai pentru a nu se asocia cu imaginea Regelui Carol I și a Monarhiei. De 31 de ani acest lucru nu s-a schimbat, în pofida opiniei istoricilor. Votarea legii ar constitui o reparație istorică și o rupere de tradiția comunistă, susțin istoricii consultați de Europa Liberă.

Și în acest an, mai multe oficialități locale, dar și Ministerul Apărării au depus coroane de flori pe 9 mai. Președintele Klaus Iohannis nu a dat vreun mesaj de ziua Independenței, în timp ce premierul a dat un mesaj ambiguu în care se vorbește și de 9 Mai, dar și de 10 Mai. PSD a insistat mai mulți ani ca 9 Mai să rămână ziua Independenței.

Președintele Academiei susține că Independența României ar trebui sărbătorită pe 10 Mai. Istoriografia comunistă a impus data de 9 mai.
Președintele Academiei susține că Independența României ar trebui sărbătorită pe 10 Mai. Istoriografia comunistă a impus data de 9 mai.

Președintele Academiei: Regimul comunist a schimbat lucrurile

Poziția președintelui Academiei Române, Ioan Aurel Pop, a fost transmisă tuturor parlamentarilor de inițiatorilor legii privind 10 Mai, Gigel Știrbu.

Parlamentul României a votat Independența României la 9 mai 1877, dar documentul i-a fost prezentat Principelui abia în 10 mai, era sărbătoarea națională a României. Atunci, la 10 mai, s-au făcut și ceremoniile publice privind independența”, se arată în punctul de vedere trimis Parlamentului de președintele Academiei Române.

Ioan Aurel Pop subliniază că Independența României s-a sărbătorit decenii la rând în 10 Mai.

Abia regimul comunist a schimbat lucrurile, ca să diferențieze regimul burghez, pe de o parte, și că să lege sărbătoarea noastră de ziua împotriva fascismului, cultivată insistent de propaganda sovietică, pe de altă parte. Sărbătorirea Independenței României la 10 Mai ar diferenția o sărbătoare specific românească de pomenita Zi a Victoriei (ținută cu fast la Moscova), de Ziua Europei, etc. Prin urmare, considerăm că este corect să se respecte tradiția națională și să se sărbătorească Independența României la 10 Mai”, explică Ioan Aurel Pop în documentul trimis Parlamentului.

PSD a insistat cu 9 Mai

Istoricul Dorin Dobrincu a declarat pentru Europa Liberă că, după 1989, Ion Iliescu și ulterior PSD au continuat linia comunistă cu 9 Mai din cauza atitudinii față de Regele Mihai.

Deputatul Adrian Solomon (PSD) a insistat ca ziua proclamării Independenței să fie pe 9 Mai și a contrazis chiar și punctul de vedere al președintelui Academiei Române. Solomon a ținut să adauge că nu este punctul de vedere al Academiei, ci doar al președintelui.

Poate a fost domnul Pop la o cafea cu domnul Știrbu”, a ironizat Solomon punctul de vedere al președintelui Academiei.

„Așa cum Marcel Ciolacu reprezintă PSD și Ioan Aurel Pop reprezintă o instituție a acestui stat. Poate trebuia să fiți dumneavoastră președintele Academiei”, a reacționat Gigel Știrbu (PNL) la remarca lui Solomon. Deputatul PNL a completat că prin votarea acestui proiect se „restabilește adevărul istoric”.

Independența și Unirea le-au făcut-o poporul, nu au făcut-o niște domni cu joben la o șampanie cu regele. Voi vota pentru această inițiativă, sperând să terminăm cu această șaradă. Putem să dăm satisfacție taberei liberale că l-au învins pe căpcăunul de Solomon”, a susținut social-democratul.

Surse din Comisia de Muncă, unde s-a dat astăzi un raport favorabil proiectului de lege, susțin că deputatul PSD Adrian Solomon a postat un mesaj ironic la adresa președintelui Academiei: „se pare că președintele Academiei a avut o zi proastă pe 13 mai când bugetul e gestionat de liberali". Data are legătură cu răspunsul trimis Parlamentului de Ioan Aurel Pop.

Surse din Coaliție au afirmat pentru Europa Liberă că există consens pentru acest proiect, care va primi votul final săptămâna viitoare și va merge la promulgare la președintele Iohannis.

10 Mai nu devine zi liberă

Dacă legea inițiată de Gigel Știrbu devine lege se va abroga o altă lege, din 2015, care prevedea că 10 Mai este zi de sărbătoare națională, fără a preciza explicit că este ziua Independenței.

Proiectul de lege prevede că 10 Mai nu este o zi liberă, ci lucrătoare. Inițiativa a primit raport favorabil din partea Comisiei de Cultură și din partea Comisiei de Muncă din Camera Deputaților. Ea se află pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților de săptămâna viitoare.

Parlamentul, președintele României, Guvernul și celelalte autorități publice centrale, precum și autoritățile administrației publice locale vor organiza manifestări cultural-artistice cu ocazia sărbătoririi zilei de 10 Mai.

Fondurile necesare pentru organizarea manifestărilor prilejuite de sărbătorirea zilei de 10 Mai pot fi asigurate din bugetele locale sau din bugetele autorităților publice centrale, precum și ale instituțiilor publice, în limita alocațiilor bugetare aprobate.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG