Linkuri accesibilitate

Rusia a aprobat în Parlament un parteneriat privind „asistența militară și de altă natură” cu Coreea de Nord


Liderul nord-coreean Kim Jong Un, alături de președintele rus Vladimir Putin.
Liderul nord-coreean Kim Jong Un, alături de președintele rus Vladimir Putin.

Duma de Stat a Rusiei, camera inferioară a parlamentului, a aprobat vineri, 24 octombrie, un tratat de parteneriat strategic cu Coreea de Nord care permite „asistență militară și de altă natură” între cele două țări.

Tratatul – care a fost convenit inițial de către președintele Vladimir Putin și liderul nord-coreean Kim Jong Un la Phenian, în iunie – aduce cooperarea dintre cele două țări la un nivel superior.

Tratatul cuprinde și un punct care stabilește că, dacă o parte este atacată și se află într-o stare de război, țara parteneră trebuie să „furnizeze imediat asistență militară și de altă natură cu toate mijloacele de care dispune”.

Nu este clar cum trebuie interpretată acea clauză, dar atât Coreea de Sud, cât și Statele Unite au declarat recent că au dovezi că trupele nord-coreene se află în Rusia și par să organizeze exerciții de antrenament.

Asta ar putea duce la posibilitatea ca soldații nord-coreeni să se alăture trupelor ruse care luptă în Ucraina, pe măsură ce războiul de acolo, declanșat de invazia pe scară largă de către Moscova a vecinului său în februarie 2022, continuă.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat pe 23 octombrie că dovezile care arată că Coreea de Nord a trimis trupe în Rusia este „următorul pas” al relației dintre cele două țări, după ce Phenianul a furnizat Moscovei și arme.

Analiştii încă evaluează situaţia, a spus Austin, dar Phenianul, care a negat acuzaţiile, s-ar putea confrunta cu consecinţe dacă ajută Rusia în mod direct.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a declarat că Casa Albă consideră că cel puțin 3.000 de soldați nord-coreeni au călătorit cu vaporul spre Vladivostok, în Orientul Îndepărtat al Rusiei, de la începutul până la mijlocul lunii octombrie.

„Dacă sunt co-beligeranți și intenția lor este să participe la acest război în numele Rusiei, aceasta este o problemă foarte, foarte serioasă și va avea impact nu numai în Europa, ci și în Indo-Pacific”, a spus el.

Purtătoarea de cuvânt a NATO, Farah Dakhlallah, a declarat că aliații discută chestiunea, menționând că, dacă este adevărat, asta „ar însemna o escaladare semnificativă a sprijinului Coreei de Nord pentru războiul ilegal al Rusiei și încă un semn al pierderilor semnificative ale Rusiei pe linia frontului”.

Săptămâna trecută, Serviciul Național de Informații (NIS) din Coreea de Sud a declarat că a urmărit mișcările armatei nord-coreene din 8 octombrie până pe 13 octombrie și a surprins imagini cu aceasta transportând forțe speciale pe teritoriul rus cu o navă de transport rusă.

Speculațiile asupra rolului Coreei de Nord în conflict au crescut pe fondul semnelor că relațiile dintre Moscova și țări precum Coreea de Nord și Iran, la aproape 32 de luni după lansarea invaziei pe scară largă a Ucraine, sunt din ce în ce mai strânse.

Institutul pentru Studierea Războiului, un think tank militar american cu sediul la Washington, a declarat recent că sunt câteva mii de soldați nord-coreeni care au sosit în Rusia și care se pregătesc pentru a lupta în Ucraina.

Kremlinul a respins afirmațiile Coreei de Sud conform cărora Phenianul a furnizat Moscovei obuze de artilerie și rachete cu rază scurtă de acțiune, dar nu a comentat ultimele afirmații ale Seulului sau ale președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care pe14 octombrie a spus că „acesta nu este doar despre transferul de arme. Este vorba de fapt despre transferul de oameni din Coreea de Nord către forțele militare de ocupare”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG