Linkuri accesibilitate

Atacuri cu rachete rusești asupra rețelelor electrice din regiunea Kiev. 11 persoane au fost ucise


Pe 25 ianuarie, Germania a aprobat livrarea tancurilor Leopard 2 către Ucraina, după ce Kievul a cerut de multe ori acest lucru.
Pe 25 ianuarie, Germania a aprobat livrarea tancurilor Leopard 2 către Ucraina, după ce Kievul a cerut de multe ori acest lucru.

Rusia a lansat joi un val de atacuri cu rachete spre Ucraina, ucigând 11 persoane, la o zi după ce Kievul a obținut promisiunea că va primi zeci de tancuri moderne de luptă din partea Germaniei și SUA, scrie CNN.

Generalul ucrainean Valeri Zalujnîi, comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, a declarat că apărarea antiaeriană a doborât 47 din cele 55 de rachete lansate joi de Rusia asupra Ucrainei.

Valeri Zalujnîi a mai spus că Moscova a folosit racheta hipersonică Kh-47 Kinzhal, printre alte modele, dar că douăzeci dintre rachetele lansate au fost doborâte în zona Kievului.

CNN relatează că cel puţin 11 persoane au fost ucise şi alte 11 au fost rănite pe teritoriul Ucrainei în urma atacurilor de joi cu rachete ruseşti, după cum au anunţat serviciile pentru situaţii de urgenţă.

Rachetele rusești au vizat instalația energetică din regiunea, după cum scrie Kyiv Independent.

„Încă de acum o seară, inamicul terorizează regiunea Kiev. Atacul nocturn al dronelor a fost înlocuit cu lovituri cu rachete dimineața. Forțele de Apărare Aeriană au reacționat bine”, a transmis Administrația militară din Kiev.

Bombardamentele de joi au adus infrastructurii civile, clădirilor rezidențiale private și mașinilor rezidenților din unele zone ale Kievului.

Dmitri Peskov: Occidentul se implică direct în războiul dintre Rusia și Ucraina

De cealaltă parte, oficialii de la Kremlin au denunțat joi livrarea unor tancuri de luptă moderne de către Occident Ucrainei drept o „implicare directă” în războiul dintre Rusia şi Ucraina, relatează CNN.

„Există declaraţii constante ale capitalelor europene, ale Washingtonului, potrivit cărora trimiterea unor sisteme de armament Ucrainei, inclusiv tancuri, nu înseamnă în niciun fel o implicare a acestor ţări sau a alianţei în ositilităţile care au loc în Ucraina”, a spus într-o conferinţă de presă Dmitri Peskov, purtătorul de cuvând de la Moscova.

„Nu suntem absolut deloc de acord cu asta. Tot ceea ce face alianţa este perceput ca o implicare directă în conflict. Noi vedem că ea creşte”, a declarat el.

Dmitri Peskov face aceste declaraţii după ce Germania a anunţat că urmează să furnizeze Kievului 14 tancuri de tip Leopard 2A6, din stocul Bundeswehr (armata germană), şi a decis să-şi autorizeze aliaţii din Occident care dispun de aceste tancuri de fabricaţie germană să facă la fel.

Data la care Germania vrea să livreze tancurile de tip Leopard 2 A6 promise Ucrainei a fost anunțată miercuri de ministrul german al Apărării Boris Pistorius. Acest lucru se va întâmpla „la sfârşitul lui martie-începutul lui aprilie”, iar formări ale militarilor ucraineni în utilizarea blindatei uşoare de tip Marder sunt prevăzute încă din ianuarie.

Germania dă Ucrainei tancuri Leopard
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:57 0:00

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG