Linkuri accesibilitate

Zelenski mulțumește Germaniei și Statelor Unite pentru tancuri: „Un pas important spre victorie”


Decizia Statelor Unite și a Germaniei de a trimite Ucrainei mult-așteptatele tancuri Abrams și Leopard 2 va avea un impact major în desfășurarea războiului. Foto: Președintele Volodimir Zelenski și omologul său american, Casa Albă, 21 decembrie, 2022.
Decizia Statelor Unite și a Germaniei de a trimite Ucrainei mult-așteptatele tancuri Abrams și Leopard 2 va avea un impact major în desfășurarea războiului. Foto: Președintele Volodimir Zelenski și omologul său american, Casa Albă, 21 decembrie, 2022.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a mulțumit omologului său american, Joe Biden, pentru „decizia puternică” de a trimite 31 de tancuri M1 Abrams la Kiev, dar a cerut, în mesajul său video de miercuri noapte, rapiditate în livrarea de noi arme.

„Cheia acum este viteza și volumul. Viteză în pregătirea forțelor noastre, rapiditate în furnizarea de tancuri Ucrainei”, a spus Zelenski.

Președintele ucrainean a declarat că este recunoscător poporului american, descriind vestea ca fiind „un pas important pe calea spre victorie”.

„Astăzi, lumea liberă este mai unită ca niciodată cu un scop comun: eliberarea Ucrainei. Mergem înainte”, a adăugat el.

Angajamentele Statelor Unite și Germaniei de a trimite tancuri de luptă avansate pentru a contracara agresiunea rusă au fost salutate drept „doar începutul”, de șeful administrației prezidențiale ucrainene, Andrii Iermak, care a spus că sunt necesare sute de tancuri și a reînnoit apelurile pentru avioane de luptă.

Aceasta este „o zi istorică. Una dintre acele zile care vor fi decisive pentru viitoarea noastră victorie”, a scris Iermak pe Telegram, după anunțul americanilor și al norvegienilor.

„Principalul lucru este că acesta este doar începutul. Avem nevoie de sute de tancuri”, a spus el, confirmând cererile statului major ucrainean.

Oficialii occidentali cred că furnizarea a 100 de tancuri ar putea fi suficientă pentru a face diferența în ceea ce privește menținerea terenului în cazul unei ofensive rusești de primăvară și apoi reluarea teritoriului. Prima serie a tancurilor Leopard 2 este de așteptat să sosească în trei luni.

Președintele SUA Joe Biden a aprobat trimiterea a 31 de tancuri M1 Abrams în Ucraina, după săptămâni de speculații. Inversarea poziției SUA în această privință a survenit după ce Germania a confirmat că va pune la dispoziție Ucrainei 14 dintre tancurile sale Leopard 2A6 și va acorda țărilor partenere permisiunea de a reexporta alte tancuri.

Președintele SUA: Trimitem Ucrainei 31 de tancuri Abrams
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:05 0:00

Decizia Berlinului deblochează ofertele Finlandei, Spaniei, Țărilor de Jos, Portugaliei, Poloniei și Norvegiei de a furniza Ucrainei propriile lor tancuri Leopard de fabricație germană.

Oficiali ai administrației Joe Biden au declarat că furnizarea de tancuri către Forțele Armate ale Ucrainei este menită să ajute Ucraina să-și elibereze teritoriul și să se protejeze de o viitoare ofensivă a armatei ruse, potrivit BBC.

„Vrem să le oferim mijloacele necesare nu numai pentru a se apăra împotriva atacului rusesc – și ne așteptăm ca Putin și armata rusă să încerce să organizeze o ofensivă în câteva săptămâni sau luni, pe măsură ce vremea se îmbunătățește -, ci și pentru ca acestea să își poată recuceri teritoriul suveran”, a declarat un înalt oficial al Casei Albe.

La o întrebare a jurnaliștilor dacă Crimeea este inclusă în acest concept, oficialul a răspuns: „Crimeea este Ucraina. Noi nu am recunoscut niciodată anexarea ilegală a Crimeei. Unde vor ucrainenii să atace și cum vor să desfășoare operațiuni în țara lor, este decizia lor”.

Zelenski a mai spus că a vorbit cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și a cerut aprovizionarea cu rachete și avioane cu rază lungă de acțiune pentru a adăuga angajamentelor Statelor Unite și Germaniei.

Yuriy Sak, care îl consiliază pe ministrul apărării al Ucrainei, Oleksiy Reznikov, a spus că avioanele de luptă vor fi „următorul mare obstacol”. „Dacă le obținem, avantajele pe câmpul de luptă vor fi imense”, a spus el. „Nu sunt doar F-16. A patra generație de avioane, asta ne dorim.”

Cererile anterioare pentru avioane fabricate în SUA nu au dat roade, dar guvernul olandez a declarat recent că va lua în considerare transferul unora dintre cele 50 de avioane ale sale în coordonare cu aliații. Ucraina a primit până acum doar avioane din epoca sovietică și piese de schimb pentru forțele sale aeriene.

Rusia a denunțat deciziile americane și germane drept „un plan dezastruos” și o „eroare profundă”, potrivit lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Serghei Nechayev, ambasadorul Moscovei în Germania, a reacționat furios: „Această decizie extrem de periculoasă duce conflictul la un nou nivel de confruntare”.

XS
SM
MD
LG