Linkuri accesibilitate

Rusia a emis un mandat de arestare pentru senatorul american care a spus că ajutorul pentru Ucraina e cel mai bun lucru făcut de SUA


Aflat în vizită la Kiev, senatorul republican Lindsey Graham a calificat ajutorul acordat Ucrainei drept „cei mai buni bani pe care i-am cheltuit vreodată".
Aflat în vizită la Kiev, senatorul republican Lindsey Graham a calificat ajutorul acordat Ucrainei drept „cei mai buni bani pe care i-am cheltuit vreodată".

Rusia a emis un mandat de arestare pe numele senatorului american Lindsey Graham, după ce a apărut o înregistrare video editată care îl arată pe acesta sărbătorind moartea unor trupe ruseşti, transmite BBC.

Înregistrarea, care a îmbinat două momente separate, a fost postată de biroul preşedintelui Volodimir Zelenski după întâlnirea de vineri de la Kiev.

Senatorul Lindsey Graham a calificat ajutorul acordat Kievului drept „cei mai buni bani pe care i-am cheltuit vreodată”, menţionând că trupele ruseşti „mor”. El a declarat că va purta mandatul ca pe o „insignă de onoare”.

„Să ştiu că angajamentul meu faţă de Ucraina a atras mânia regimului lui Putin îmi aduce o bucurie imensă”, a scris luni senatorul Graham într-o postare pe Twitter.

„Voi continua să fiu alături şi pentru libertatea Ucrainei până când fiecare soldat rus va fi expulzat de pe teritoriul ucrainean”.

„În cele din urmă, iată o ofertă pentru «prietenii» mei ruşi care vor să mă aresteze şi să mă judece pentru că am calificat regimul Putin drept criminali de război: Mă voi supune jurisdicţiei Curţii Penale Internaţionale dacă o veţi face”, a adăugat el.

După ce Moscova a criticat săptămâna trecută comentariile senatorului Graham - purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, declarând reporterilor că „este greu de imaginat o ruşine mai mare pentru ţară decât aceea de a avea astfel de senatori” - Ucraina a încărcat duminică pe reţelele de socializare clipul integral.

Înregistrarea a arătat că senatorul Graham a făcut comentariile în timpul a două părţi separate ale întâlnirii, editate ulterior de biroul preşedintelui Zelenski pentru a apărea imediat unul după celălalt.

În primul clip, el a recunoscut succesul ajutorului militar american acordat Ucrainei pentru a ajuta la reţinerea avansului Rusiei, salutându-l ca fiind „cei mai buni bani pe care i-am cheltuit vreodată".

Într-un clip separat, senatorul a reamintit că mulţi au crezut iniţial că Ucraina va supravieţui doar trei zile atacului Moscovei, menţionând că, în schimb, „ruşii mor".

Dar Ministerul de Externe al Rusiei a acuzat Kievul că încearcă să-l protejeze pe senatorul Graham de critici şi l-a provocat să declare public dacă cuvintele sale au fost scoase din context.

Ca urmare, săptămâna trecută, Comitetul de Investigaţii al Moscovei - o agenţie federală de aplicare a legii echivalentă cu FBI-ul american - a declarat că a iniţiat o anchetă privind „retorica senatorului american referitoare la uciderea ruşilor”.

Senatorul Graham este fost un susţinător marcant al ajutorului acordat Ucrainei şi a acuzat anterior Moscova de comiterea de „crime împotriva umanităţii” în timpul conflictului.

Anul trecut, el a scris pe Twitter că singura modalitate prin care invazia Rusiei în Ucraina se va încheia este „ca cineva din Rusia să îl elimine pe acest tip”, referindu-se la Vladimir Putin.

XS
SM
MD
LG