Linkuri accesibilitate

Rusia acuză Ucraina de corupție pe tema exportului de cereale prin Marea Neagră, fără să prezinte dovezi


Rușii spun că ucrainenii cer mită pentru înregistrarea navelor care transportă cereale și alte produse agricole prin Marea Neagră.
Rușii spun că ucrainenii cer mită pentru înregistrarea navelor care transportă cereale și alte produse agricole prin Marea Neagră.

Rusia a acuzat Ucraina că cere mită de la proprietarii navelor pentru a înregistra noi transporturi în Marea Neagră. Declarația a fost transmisă de ministerul de externe al Rusiei prin purtătoarea de cuvânt a Kremlinului, Maria Zaharova, care nu a prezentat dovezi.

Zaharova a spus că centrul comun de coordonare a transportului de grâne pe Marea Neagră are probleme cu inspecțiile navelor și înregistrarea noilor corăbii.

„Problemele sunt rezultatul exclusiv al reprezentanților Ucrainei și ai celor ONU care, se pare, nu le pot rezista”, a declarat Zaharova.

Aceasta a acuzat Ucraina că exploatează acordul de export pentru profit.

Unele nave din Marea Neagră au fost oprite încă de luni, după ce Rusia a refuzat să inspecteze navele trimise de ucraineni. Inspecțiile au fost reluate miercuri, după câteva zile de negocieri intense între reprezentanții Moscovei și cei ai Kievului.

Navele sunt de obicei inspectate de o echipă de oficiali din Rusia, Ucraina, Turcia și ONU, în apele internaționale ale Turciei.

Inspecțiile au devenit haotice în ultimele săptămâni, pentru că oficialii ruși au insistat să controleze aleatoriu navele care de obicei erau înscrise în ordinea priorității într-o listă.

Rusia amenință să nu prelungească acordul după data de 18 mai. Ei cer ca Banca Agricolă Rusă să fie readusă în SWIFT și să se deblocheze tranzacțiile companiilor care produc îngrășăminte.

XS
SM
MD
LG