Linkuri accesibilitate

Amenințarea nucleară | Lavrov: Al treilea război mondial va fi unul nuclear, Kievul primește ordine din Occident


Amenințările Rusiei cu privire la folosirea armelor nucleare și declanșarea celui de-al treilea război mondial se înmulțesc pe măsură ce ofensiva din Ucraina întâmpină dificultăți. Imagine de lângă Kiev cu rămășițele unui vehicul militar rusesc, 1 martie 2022.
Amenințările Rusiei cu privire la folosirea armelor nucleare și declanșarea celui de-al treilea război mondial se înmulțesc pe măsură ce ofensiva din Ucraina întâmpină dificultăți. Imagine de lângă Kiev cu rămășițele unui vehicul militar rusesc, 1 martie 2022.

Eșecul unei victorii rapide în Ucraina i-a determinat pe oficialii ruși să vehiculeze amenințarea cu armele nucleare și declanșarea unui nou război mondial. Vladimir Putin a dat primul semnalul legat de arsenalul nuclear, după ce a pus în alertă forțele nucleare ruse pe 27 februarie.

Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a susținut, joi, că Occidentul se pregătește de război cu Rusia. El a acuzat NATO că a plănuit extinderea spre est, ceea ce ar afecta securitatea Moscovei.

Afirmațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă, la o săptămână după ce Rusia a invadat militar Ucraina, declanșând un război în care au murit deja peste zece de mii de oameni. Peste 500.000 de persoane au fugit din Ucraina, trecând granița în România, Polonia, Ungaria sau Slovacia.

Oficialul rus a ținut să precizeze că al treilea război mondial va fi unul nuclear.

Lavrov a insistat că țările din Occident și SUA pregătesc un război împotriva Rusiei, deși atacul din Ucraina a fost declanșat de forțele ruse.

„Vă atrag atenția că asta e în gândirea occidentalilor, nu a Rusiei”, a subliniat ministrul rus de externe, care refuză să menționeze cuvântul război în legătură cu agresiunea militară din Ucraina.

În mesajele sale, Lavrov a comparat Statele Unite cu împăratul Napoleon sau cu Adolf Hitler, spunând că SUA au dorit să supună Europa. Afirmațiile au venit în contextul în care proiectul Nord Stream 2 a fost blocat după atacul asupra Ucrainei. Conducta de gaze, care este finalizată, dar nu a fost certificată, urma să transporte gaze din Rusia direct în Uniunea Europeană (Germania) pe sub Marea Baltică, cu ocolirea Ucrainei.

Vladimir Putin a afirmat, săptămâna trecută, că invazia din Ucraina ar fi avut drept scop apărarea separatiștilor din estul Ucrainei și demilitarizarea și denazificarea țării.

Lavrov a reluat, joi, tezele lui Putin și, potrivit Reuters, a spus că Volodimir Zelenski conduce o societate în care înflorește nazismul, iar Rusia va continua operațiunea militară până la stabilirea obiectivelor, inclusiv cel legat de demilitarizarea Ucrainei. Ministrul de Externe a acuzat Ucraina că acționează la ordinele SUA.

Negocierile Rusia - Ucraina nu au avansat în ultimele zile.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a reacționat, miercuri, în fața retoricii provocatoare” a lui Vladimir Putin referitoare la folosirea armelor nucleare, afirmând că reprezintă „apogeul iresponsabilității’.

SUA au amânat un test cu rachete balistice intercontinentale pentru ca Rusia să nu folosească acest exercițiu militar drept pretext pentru alte acțiuni agresive.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului SUA al Apărării, John Kirby, a precizat că SUA demonstrează că sunt „o putere nucleară responsabilă”.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG