Linkuri accesibilitate

Comisia Europeană: Nord Stream 2 face parte din pachetul de sancțiuni împotriva Rusiei


Conducta Nord Stream 2 a fost finalizată, dar Rusia așteaptă obținerea ultimelor aprobări din partea Europei pentru a o putea pune în funcțiune. Ursula von der Leyen spune că operaționalizarea conductei depinde de ce va face Rusia în continuare.
Conducta Nord Stream 2 a fost finalizată, dar Rusia așteaptă obținerea ultimelor aprobări din partea Europei pentru a o putea pune în funcțiune. Ursula von der Leyen spune că operaționalizarea conductei depinde de ce va face Rusia în continuare.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, spune că Nord Stream 2, conducta care transportă gaz rusesc direct în Europa, cu ocolirea Ucrainei, „nu poate fi exclusă” de pe lista sancțiunilor pe care Rusia le riscă dacă va invada Ucraina.

Președintele Comisiei Europene a încercat să clarifice orice îndoială cu privire la viitorul conductei Nord Stream 2 în contextual unor declarații mai puțin ferme pe subiect ale cancelarului german Olaf Scholz.

„Nord Stream 2 nu poate fi exclusă din lista de sancțiuni, asta este foarte clar”, a spus Von der Leyen într-un interviu pentru ziarele Handelsblatt și Les Echos.

Președintele Comisiei a spus că viitorul conductei, care nu a primit încă aprobarea de reglementare la Berlin sau Bruxelles, va depinde „de comportamentul Rusiei”.

Cea mai recentă estimare este că Rusia a mobilizat 145.000 de militari la granița sa cu Ucraina.

Pe de altă parte, SUA a anunțat joi despre un plan pus la cale de Moscova de a distribui un videoclip propagandistic despre un așa-zis atac al ucrainenilor fie în Rusia, fie în zonele controlate de separatiștii ruși din Ucraina.

Falsul ar justifica, astfel, o invazie a Rusiei: ori pe fondul emoției populare care s-a declanșa la vederea cadavrelor interpretate cu scenariu, regie de la Moscova, ori în urma unei solicitări a liderilor așa-ziselor republici populare din Donbas, care ar cere intervenția Rusiei pentru a stabiliza situația în zonă.

Videoclipul va înfățișa o falsă explozie, clădiri dărâmate și persoane îndoliate în urma „atacului”, asezonat inclusiv cu imagini ale unor arme care să se vadă clar că provin din spațiul NATO sau drone turcești, dintre cele pe care Recep T. Erdoğan i le-a trimis Ucrainei.

Avertismentul lui Von der Leyen aduce lămuriri asupra unei probleme cu privire la care cancelarul german s-a exprimat extrem de vag până acum, afirmând că „toate opțiunile sunt pe masă”.

Cancelarul a fost criticat inclusiv în Germania pentru poziția sa. În ultimele zile, guvernul Ucrainei a cerut o mai mare transparență cu privire la potențiala gamă de sancțiuni ale UE pe care Kremlinul le riscă în cazul unei invazii.

„Făceți-le publice pentru toată lumea, astfel încât rușii să știe clar ce-I așteaptă”, a spus ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba.

Von der Leyen a răspuns acestui apel, aducând clarificări asupra subiectului. Șefa Comisie Europene a spus că pachetul de sancțiuni „se întinde de la oprirea accesului la capitalul străin până la controlul exportului de bunuri, componente de înaltă tehnologie pe care Rusia nu le poate înlocui pur și simplu, de exemplu în domeniul inteligenței artificiale și arme, calculatoare cuantice, lasere și spațiu.”

Ea a descris lista de sancțiuni ca fiind una „robustă și cuprinzătoare” și a adăugat „oamenii apropiați [președintelui rus Vladimir] Putin și oligarhii ar putea fi, desigur, afectați sensibil”.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG