Linkuri accesibilitate

Ministrul francez al Apărării: Rusia amenință că va doborî avioanele franceze deasupra Mării Negre


Misiune franceză de recunoaștere
Misiune franceză de recunoaștere

Ministrul francez al Forțelor Armate, Sébastien Lecornu, a denunțat joi recentele „încercări ale Rusiei de a prelua controlul” asupra patrulelor aeriene și maritime franceze, invocând în special un incident care a avut loc în urmă cu o lună în Marea Neagră.

Lecornu a vorbit la radioul francez RTL de „încercări ale rușilor de a prelua controlul asupra unui număr de patrule ale noastre, cu o lună în urmă. Un sistem de control aerian rusesc a amenințat că va doborî avioane franceze în Marea Neagră, în timp ce eram într-o zonă liberă internațională în care patrulăm”.

El a mai vorbit despre piloți ruși „care amenință piloții francezi că le va doborî aeronavele”, a continuat el. Or, acestea sunt patrule aeriene și maritime care ar trebui să garanteze libertatea de mișcare pe mai multe mări din lume, a explicat oficialul francez.

Ministrul a mai făcut referire și la o navă de război rusească care a ancorat în Golful Senei, adică într-o zonă internațională, de „parcă ar veni să intimideze Franța”.

De câteva zile, guvernul francez denunță poziționarea rusă „agresivă” și atacurile hibride, adică în mai multe domenii, nu doar naval și aerian, ci și în cel cibernetic, al dezinformării, energiei și alimentației, pe lângă atacurile militare frontale, remarcă AFP.

„Este la fel de vechi ca Războiul Rece”, dar „Rusia se joacă cu limitele în ceea ce privește agresivitatea”, a concluzionat el, invocând un atac cibernetic de această dată care vizează o companie de apărare franceză și în special producția de armament, a mai spus Lecornu.

Ministrul francez al Forțelor Armate, Sébastien Lecornu, a cerut în acest weekend întărirea măsurilor de securitate în fața amenințărilor cu „sabotajul și atacul cibernetic” rusesc care vizează „în primul rând și în primul rând” ministerul său, într-o notă internă, scrie AFP care a consultat documentul.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG