Linkuri accesibilitate

Piloţii avioanelor care au provocat doborârea dronei americane în Marea Neagră, decorați la Moscova


Ministrul Apărării rus i-a decorat pe piloţii avioanelor care au interceptat drona americană la Marea Neagră
Ministrul Apărării rus i-a decorat pe piloţii avioanelor care au interceptat drona americană la Marea Neagră

Ministrul rus al apărării Serghei Şoigu i-a decorat pe cei doi piloţi ai avioanelor de luptă Su-27 care au interceptat o dronă americană în apropierea spaţiului aerian utilizat de Rusia pentru campania sa militară din Ucraina, a anunţat vineri ministerul de resort, relatează Reuters.

Drona s-a prăbuşit marţi în Marea Neagră după ce a fost interceptată de avioane de luptă ruseşti, în prima întâlnire directă cunoscută dintre Rusia şi SUA de la declanşarea războiului din Ucraina.

Anunţând distincţiile acordate, ministerul a repetat versiunea rusă a evenimentelor - contestată de Washington - conform căreia avioanele ruse nu au avut contact fizic cu drona.

„Ca urmare a unei manevre bruşte în jurul orei 09:30 (ora Moscovei), vehiculul aerian MQ-9 fără echipaj uman a intrat într-un zbor necontrolat şi a intrat în coliziune cu suprafaţa apei", menţionează Ministerul Apărării de la Moscova.


De asemenea, ministerul rus susţine că drona zbura cu transponderele oprite şi că încălca restricţiile privind spaţiul aerian pe care Rusia le-a făcut publice în legătură cu ceea ce numeşte operaţiunea sa militară specială în Ucraina.

Joi, armata SUA a publicat imagini cu incidentul de la Marea Neagră și susţine că avioanele ruse de luptă s-au apropiat de drona sa MQ-9 Reaper în timpul unei misiuni de recunoaştere deasupra Mării Negre în spaţiul aerian internaţional.

Înregistrarea video de 40 de secunde arată cum un avion rusesc se apropie în aer de drona americană şi eliberând combustibil în apropiere de ea.

SUA susține că avioanele de luptă ruseşti au hărţuit drona şi au eliberat combustibil deasupra ei în timpul incidentului care a durat 30-40 de minute, iar apoi unul dintre ele a lovit o elice a dronei, provocându-i prăbuşirea.

Şeful statului major al armatei SUA, generalul Mark Milley, a spus că incidentul demonstrează comportamentul tot mai agresiv al Moscovei.

XS
SM
MD
LG