Linkuri accesibilitate

Justiția rusă amendează Google pentru că a refuzat să șteargă conținut considerat interzis


Google nu a răspuns momentan întrebărilor presei
Google nu a răspuns momentan întrebărilor presei

O instanță din Moscova a dat mai multe amenzi companiei Google pentru că aceasta ar fi încălcat legile Rusiei privind conținutul interzis.

Cele cinci amenzi acordate gigantei companii americane la data de 17 august ajung la 14 milioane de ruble (echivalentul a 190,398 $), doar o fracțiune din valoarea totală de 180 de miliarde de dolari a companiei pe anul trecut.

Curtea magistraților din districtul Taganka al Moscovei a găsit compania Google vinovată de „cinci infracțiuni administrative” și i-a dat cinci amenzi: două în valoare de 1,5 milioane, una de 2 milioane, una de 4 și 5 milioane de ruble.

Google nu a răspuns imediat întrebărilor serviciului central al Europei Libere. Un reprezentant al Google a confirmat totuși că cel puțin două dintre cele cinci amenzi sunt reale, dar nu a adăugat alte comentarii, potrivit Retuters.

Cele mai recente sancțiuni vin după mai puțin de trei săptămâni de la decizia instanței de a amenda Google cu 3 milioane de ruble (40,750 $) ca urmare a refuzului companiei de localiza datele personale ale utilizatorilor săi din Rusia.

Într-un alt incident, Google a fost amendat 9,5 milioane de ruble (129,249 $) în baza unui protocol administrativ pentru că a refuzat să șteargă informații interzise în Rusia.

Amenzile fac parte dintr-un efort al Moscovei de a obliga companiile străine să deschidă filiale în Rusia și să depoziteze datele personale ale utilizatorilor pe teritoriul țării. Moscova susține că încearcă să țină sub frâu companiile americane de tehnologie pentru a-și proteja ceea ce ei numesc „suveranitatea” internetului.

Mulți critici spun că autoritățile încearcă să stăpânească opoziția în perspectiva alegerilor parlamentare din septembrie.

Instanța de judecată a amendat luna trecută și Facebook, Twitter și Telegram pentru că nu au șters conținului considerat ilegal de către Moscova.

În mai, monitorul oficial al televiziunilor, Roskomnadzor, a cerut companiei Google să șteargă ceea ce ei au considerat conținut interzis sau să se confrunte cu amenzi serioase. Roskomnadzor a cerut companiei YouTube să șteargă peste 5,000 de video-uri considerate „conținut interzis”. Monitorul consideră că 3,500 dintre acele video-uri instigă la „extremism”.

XS
SM
MD
LG