Linkuri accesibilitate

Rusia anunță că a distrus 14 drone lansate asupra sa de Ucraina. Kievul afirmă că a doborât 22 din cele 36 de drone lansate de Rusia


Efectele unui atac rusesc cu drone în Sumî.
Efectele unui atac rusesc cu drone în Sumî.

Autoritățile militare ruse afirmă că în noaptea de 13-14 martie, sistemele de apărare aeriană au distrus 14 drone ucrainene deasupra regiunilor Belgorod și Kursk. Între timp, forțele armate ale Ucrainei anunță că au doborât 22 din cele 36 drone lansate de Rusia.

Potrivit oficialilor militari ruși, 11 drone au fost doborâte deasupra teritoriului regiunii Belgorod și alte trei deasupra Kurskului, transmite Current Times.

În dimineața zilei de 14 martie, guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, a anunțat un atac cu drone asupra regiunii.

„Un civil a fost ucis. Un bărbat călătorea într-o mașină când un obuz a lovit motorul. A murit pe loc din cauza rănilor”, a scris Viaceslav Gladkov pe Telegram.

El a adăugat că „șase persoane au fost rănite”, patru femei și doi bărbați. Loviturile au avariat, de asemenea, două case și o unitate medicală, a mai spus el.

De asemenea, conducerea controlată de ruși a centralei nucleare Zaporojie, cea mai mare din Europa, a declarat joi că armata ucraineană a bombardat o instalație de infrastructură critică de la centrală, potrivit Reuters.

Un dispozitiv exploziv ar fi fost aruncat lângă un gard unde se află rezervoarele de motorină, a raportat uzina.

Informațiile despre atacuri nu au putut fi verificate independent.

În altă dezvoltare a evenimentelor, forțele ruse anunță ca au respins un atac ucrainean terestru în regiunea Kursk, transmite Reuters citând TASS.

Potrivit AFP, Garda Națională a Rusiei a anunțat joi că luptă împotriva atacurilor grupurilor pro-ucrainene din regiunea Kursk, cel mai recent dintr-o serie recentă de ciocniri la graniță.

„Unitățile Rosgvardia sunt implicate în respingerea unui atac al grupurilor de diversiune inamice în apropierea satului Tiotkino din regiunea Kursk”, a transmis garda națională într-un comunicat.

Atacurile ucrainene cu drone asupra teritoriului Rusiei s-au intensificat în ultimele zile și au vizat inclusiv elemente de infrastructură energetică și rafinării aflate la distanță mare de granița cu Ucraina.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, spune că atacurile ucrainene au scopul de a perturba alegerile prezidențiale din Rusia, care sunt organizate inclusiv în teritoriile ucrainene ocupate ilegal de Rusia.

Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, la rândul său, transmite că în noaptea de 14 martie, armata rusă a lovit Ucraina cu 36 de drone Shahed, din care 22 au fost doborâte.

Administrația regională din Sumî a declarat că dronele au lovit facilități de infrastructură din patru orașe din regiune: Sumî, Șostka, Oktirka și Bilopillia.

Oficialii regiunii de frontieră nord-estică ucraineană Sumî au anunțat că părți ale teritoriului său au pierdut semnalul de televiziune și radio joi, în urma atacurilor rusești care au deteriorat infrastructura de comunicații.

Autoritățile avertizează că inclusiv rețelele de comunicații mobile ar putea fi afectate.

În regiunea Harkov, care se învecinează și cu Rusia, în nord-estul Ucrainei, guvernatorul Oleg Sinehubov a declarat că reparațiile sunt în curs de desfășurare după ce infrastructura TV a fost lovită, dar nu a oferit detalii suplimentare.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG