Linkuri accesibilitate

Opoziția din Rusia | Membrii Pussy Riot, arestați. Istoria se repetă


Membri Pussy Riot: Maria Alekina, Aleksandr Sofeyev, Olga Borisova.
Membri Pussy Riot: Maria Alekina, Aleksandr Sofeyev, Olga Borisova.

Un membru al grupării Pussy Riot a fost arestat la Moscova și condamnat la 15 zile în închisoare pentru „huliganism”. Condamnarea este cea mai recentă dintr-o serie de mișcări ale Kremlinului împotriva activiștilor. 

Aleksandr Sofeyev a fost condamnat de un tribunal din Moscova pe 23 iunie. În același timp a fost condamnat la o pedeapsă similară fotograful Dmitry Vorontsov. Cei doi au fost arestați pe 21 iunie pentru că ar fi băut alcool în public.

Avocatul lui Sofeyev spune că acuzațiile au fost schimbate și că documentele de arestare ar fi fost rescrise. Nu s-a găsit alcool în sângele lui Sofeyev și Vorontsov.

Maria Alyokina
Maria Alyokina

Pe 20 iunie au fost arestați trei alți membri ai Pussy Riot - Lyusya Shtein, Anna Kuzminykh și Maria Alyokina. Olga Shalina, președinta ramurii locale a partidului neoficial Cealaltă Rusie, a fost și ea deținută.

Alyokina a fost arestată în timp ce se deplasa pentru a se vaccina împotriva coronavirusului. Poliția a spus că activista plănuia un protest ilegal pe ziua comemorării a 80 de ani de la invazia nazistă asupra Uniunii Sovietice.

Nadezhda Tolokonnikova (stânga) și Veronika Nikulshina
Nadezhda Tolokonnikova (stânga) și Veronika Nikulshina

Veronika Nikulshina, alt membru al Pussy Riot, a fost condamnată pe 17 iunie la 15 zile în închisoare pentru că s-a opus unui polițist care voia să o ducă la secție. Poliția bănuia că Nikulshina dorea să întrerupă evenimentele Euro2020 din St. Petersburg.

Nikulshina a fost arestată și în mai, când poliția bănuiau că ar încerca să întrerupă o paradă militară.

În decembrie 2020, Nikulshina și Alyokina au fost amendate pentru un protest împotriva „politicilor homofobe ale statului”. Activistele au pus steagurile cu curcubeu ale comunității LGBIQ pe mai multe clădiri ale instituțiilor publice din Moscova. Aleksandr Sofeyev a fost unul dintre membrii deținuți pentru această acțiune.

Pussy Riot orchestrează proteste publice împotriva autorităților din Rusia, pentru a atrage atenția asupra încălcării drepturilor omului și a corupției guvernului. Ideologic, gruparea este feministă, pro-LGBT, anti-autoritară și anti-Putin.

Gruparea Pussy Riot a devenit cunoscută în 2012, când Maria Alyokina și Nadezhda Tolokonnikova au intrat într-o catedrală din Moscova pentru a protesta legăturile dintre Putin și Biserica Ortodoxă. Activistele au cântat un cântec punk de protest și au primit o pedeapsă de doi ani într-o colonie penală. Cele două au primit amnistie spre sfârșitul ispășirii pedepsei.

Veronika Nikulshina a întrerupt finala Cupei Mondiale din 2018, care s-a ținut la Moscova. Activista a intrat pe teren purtând o uniformă de polițist, protestând abuzurile drepturilor omului.

În 2019, doi membri Pussy Riot, Lusine Djanyan și Aleksei Knedyakovsky, au primit azil politic în Suedia în urma hărțuirii și amenințărilor primite din partea autorităților din Rusia.

XS
SM
MD
LG