Linkuri accesibilitate

Putin: Rusia va desfășura arme nucleare tactice în Belarus începând cu luna iulie


Președintele rus, Vladimir Putin și omologul său din Belarus, Alexandr Lukașenko, la Soci.
Președintele rus, Vladimir Putin și omologul său din Belarus, Alexandr Lukașenko, la Soci.

Rusia va începe desfășurarea de arme nucleare tactice în Belarus după ce instalațiile vor fi gata în perioada 7-8 iulie, a declarat vineri președintele Vladimir Putin într-o întâlnire cu omologul său din Belarus, Alexandr Lukașenko, într-o întâlnire pe care cei doi au avut-o la Soci, în Rusia.

„Deci totul este conform planului, totul este stabilit”, ar fi spus Putin, potrivit Kremlinului.

Cei doi lideri au convenit anterior asupra planului de a desfășura rachete nucleare rusești cu rază scurtă de acțiune terestre pe teritoriul apropiatului Moscova, unde vor rămâne sub comanda rusă.

Rusia și Belarus au semnat la sfârșitul lunii mai un acord pentru transferul de arme nucleare tactice ale Moscovei în țara vecină. Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu a declarat că acestea vor fi controlate de către forțele rusești.

El a mai spus că acordul vine în contextul în care amenințările la granițele vestice ale celor două state sunt în creștere.

Autocratul Alexandr Lukașenko a declarat atunci că a fost, deja, stabilit atât numărul armelor cât și locul unde vor fi amplasate acestea.

Armele nucleare tactice ar urma să fie depozitate la granița Belarusului cu Polonia.

Rusia a anunțat încă din luna martie că ar putea înființa un depozit nuclear în Belarus, ceea ce a stârnit îngrijorare și revoltă la nivel internațional, chiar dacă la acea vreme nu existau indicii cu privire la intenția de a folosi focoasele nucleare, tactice, în Ucraina.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG