Linkuri accesibilitate

Rusia a început exerciții militare legate de folosirea armelor nucleare tactice, în apropierea Ucrainei


O rachetă rusească Iskander-K este lansată în timpul unui exercițiu militar. Fotografie de arhivă.
O rachetă rusească Iskander-K este lansată în timpul unui exercițiu militar. Fotografie de arhivă.

Rusia a început „prima etapă” a exercițiilor din Districtul Militar Sud care au scopul de a crește gradul de pregătire a forțelor nucleare tactice din apropierea graniței cu Ucraina, a anunțat Ministerul Apărării pe 21 mai. Exercițiile au fost anunțate pe 6 mai.

Oficialii militari ruși au precizat că, în această primă etapă, „personalul din Districtul Militar de Sud elaborează sarcini de pregătire de luptă pentru obținerea muniției speciale pentru sistemul de rachete operațional-tactice Iskander, echiparea acestora cu vehicule de lansare și deplasarea ascunsă în zona de poziție desemnată în pregătirea lansărilor de rachete”.

Exercițiile implică şi aviaţia şi rachete hipersonice de tip Kinjal, anunţă Ministerul rus al Apărării.

„Exerciţiul în curs vizează să menţină pregătirea personalului şi materialului [...] în folosirea armamentului nuclear nestrategic care să acţioneze şi garanteze integritatea teritorială şi suveranitatea statului rus, ca răspuns [...] la ameninţările anumitor responsabili occidentali”, a precizat ministerul Apărării de la Moscova.

Ordinul de realizarea a exercițiilor de utilizare a armelor nucleare nestrategice a fost dat de comandantul suprem al armatei, adică de președintele rus Vladimir Putin.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că exercițiile au fost provocate de declarațiile recente ale președintelui francez Emmanuel Macron, ale ministrului britanic de externe David Cameron și ale reprezentanților SUA.

Emmanuel Macron a vorbit de mai multe ori despre posibilitatea de a trimite personal militar din țările occidentale în Ucraina.

Ministrul britanic de externe, David Cameron, a declarat că forțele Kievului vor putea folosi arme britanice cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte din interiorul Rusiei. Kremlinul a catalogat aceste comentarii drept periculoase.

Armele nucleare tactice (nestrategice) sunt muniții nucleare, purtate de rachete cu rază relativ scurtă de acțiune și au un randament relativ scăzut.

În special, armele nucleare tactice rusești pot fi folosite de sistemele de rachete Iskander.

Forțele nucleare strategice ale Rusiei sunt în alertă ridicată din februarie 2022, când armata rusă a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei.

Vladimir Putin a amenințat încă de la invadarea Ucrainei, în februarie 2022, cu o posibilă folosire a armei nucleare.

Rusia a desfăşurat în vara lui 2023 armament nuclear tactic în Belarus, cel mai apropiat aliat al său.

Minskul a anunţat, la rândul său, în mai, un exerciţiu sincronizat cu Moscova, în vederea verificării lansatoarelor sale de armament nuclear tactic.

Doctrina nucleară rusă prevede un recurgerea la arme nucleare în condiții „strict defensive” la arma atomică, în cazul unui atac asupra Rusiei cu armament de distrugere în masă sau în cazul unei agresiuni cu armament convenţional care „ameninţă existenţa însăşi a statului”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG