În noaptea de 20 februarie, Rusia a realizat un nou un atac masiv cu rachete și drone asupra infrastructurii de gaze a Ucrainei, a declarat ministrul Energiei, Herman Galușcenko. Scopul acestor atacuri a fost de a opri producția de gaze furnizate populației, a declarat el, potrivit Serviciului Ucrainean al RFE/RL.
„Asistăm la mai multe rachete care vizează simultan instalațiile ucrainene de producție de gaze. Astfel de acțiuni ale inamicului arată încă o dată că Rusia încearcă să provoace durere ucrainenilor obișnuiți, să-i scufunde în frig în mijlocul iernii. Acesta este terorism direct”, a spus ministrul Energiei.
Joi dimineața, Forțele Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei au raportat că trupele ruse au atacat Ucraina noaptea cu 14 rachete și 161 de drone.
Potrivit armatei, 80 dintre drone au fost doborâte, iar 78 au fost pierdute.
Rusia spune că a recucerit 64% din suprafața capturată de Ucraina în Kursk
Rusia a recucerit 64% din teritoriul capturat de Ucraina în regiunea de frontieră Kursk de la ofensiva Kievului din vara trecută, au declarat oficiali militari ruși.
Armata rusă oferă rareori cifre despre suprafața ocupată de Ucraina în Kursk, o regiune care se întinde pe aproape 30.000 de kilometri pătrați.
„Peste 800 de kilometri pătrați au fost eliberați, ceea ce înseamnă aproximativ 64% din teritoriul ocupat inițial” de Ucraina, a spus Serghei Rudskoi, prim-adjunct al Statului Major General al Rusiei pentru presa rusă.
Pe baza declarațiilor lui Rudskoi, Ucraina controlează încă peste 400 de kilometri pătrați în Kursk.
Comandantul suprem al Ucrainei, Oleksandr Sîrski, a declarat săptămâna trecută că Kievul controlează aproximativ 500 de kilometri pătrați în Kursk, teritoriu pe care îl consideră o monedă de schimb importantă în orice discuții pentru încheierea războiului.
Șeful spionajului militar al Ucrainei: Încetarea focului este posibilă în 2025
Șeful spionajului militar al Ucrainei, Kirilo Budanov, spune că încetarea focului este posibilă în 2025, scrie Reuters.
„Cred că se va întâmpla. Există majoritatea componentelor pentru ca acest lucru să se întâmple”, a spus Budanov într-un interviu.
El nu a dat detalii, dar a adăugat: „Cât de lungă va fi, cât de eficientă va fi - este o altă întrebare”.
Discuțiile despre o posibilă încetare a focului s-au intensificat după ce Donald Trump, care a promis un sfârșit rapid al războiului, s-a întors la Casa Albă pentru al doilea mandat prezidențial.
Diplomația rapidă privind Ucraina, începând cu o convorbire telefonică a lui Trump cu președintele rus Vladimir Putin în urmă cu o săptămână, a declanșat alarma la Kiev și în alte capitale europene.
Liderii ucraineni și europeni se tem că Trump și Putin ar putea încheia un acord rapid care să ignore interesele de securitate ale Europei, să recompenseze Moscova pentru invazia sa și să-l lase pe Putin liber să amenințe Ucraina sau alte țări în viitor.
Kremlin: trimiterea de trupe europene în Ucraina ar fi inacceptabilă
Kremlinul a transmis joi că orice plan de a trimite trupe europene în Ucraina ca parte a unei potențiale misiuni de menținere a păcii ar fi inacceptabil pentru Rusia și că monitorizează astfel de propuneri cu îngrijorare.
Premierul britanic Keir Starmer a declarat că este „pregătit și dispus” să trimită trupe britanice pe teren în Ucraina, cu sprijinul SUA, ca garanție de securitate în cazul unui fel de acord de încetare a focului între Moscova și Kiev.
Starmer intenționează să prezinte președintelui american Donald Trump un plan de a trimite aproximativ 30.000 de militari europeni în Ucraina în schimbul unor garanții de protecție oferite de SUA, potrivit unor relatări din presa britanică.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că propunerea este inacceptabilă, deoarece ar implica forțe dintr-un stat membru NATO și, prin urmare, ar avea ramificații pentru securitatea Rusiei.
„Acest lucru ne îngrijorează, pentru că vorbim despre trimiterea de contingente militare - despre posibila, eventuala trimitere de contingente militare din țările NATO în Ucraina”, a declarat Peskov reporterilor într-un briefing zilnic.
Articol redactat cu informații oferite de Reuters, AFP și AP.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.