Premierul britanic Keir Starmer a declarat că este „pregătit și dispus” să trimită trupe britanice în Ucraina pentru a ajuta la aplicarea oricărui acord de pace care să pună capăt luptelor de acolo, chiar dacă o asemenea decizie ar pune soldații „în pericol”, scrie RFE/RL.
Într-un articol din 16 februarie, publicat de Daily Telegraph, Starmer a scris că nu a luat decizia „cu ușurință”, dar că simte că o astfel de misiune ar putea ajuta la asigurarea securității Marii Britanii și a întregului continent european.
Comentariile lui Starmer –primele sale declarații publice explicite privind trimiterea forțelor de menținere a păcii în Ucraina – au fost publicate cu o zi înainte de reuniunea liderilor europeni de la Paris, de luni, 17 februarie.
Întâlnirea, convocată de președintele Franței, Emmanuel Macron, are loc pe fondul temerilor că Washingtonul ar putea ajunge la un acord cu Rusia privind Ucraina contrar intereselor de securitate europene.
„Marea Britanie este pregătită să joace un rol de lider în accelerarea activității privind garanțiile de securitate pentru Ucraina”, a scris Starmer.
Premierul britanic mai afirmă că Regatul Unit trebuie să fie pregătit și dispus să contribuie la garanțiile de securitate pentru Ucraina „prin trimiterea propriilor noastre trupe pe teren, dacă este necesar. Nu spun asta cu ușurință. Simt foarte profund responsabilitatea care vine odată cu punerea în pericol a militarilor britanici”, a mai scris Keir Starmer.
The Daily Telegraph, care citează surse apropiate de premierul britanic, susține că Starmer a hotărât să publice poziția lui înainte de summitul de la Paris din cauza remarcilor reprezentanților SUA la Conferința de Securitate de la Munchen.
Aceștia au cerut ca Europa să joace un rol mai mare în propria apărare.
Starmer se va alătura liderilor Franței, Germaniei, Italiei, Poloniei, Spaniei, Olandei, Danemarcei, Comisiei Europene, Consiliului European și NATO la Paris.
„Aceste zile cruciale vor determina securitatea viitoare a continentului nostru. După cum voi spune la Paris, pacea vine prin putere. Dar și inversul este adevărat. Slăbiciunea duce la război”, a mai scris prim-ministrul britanic în articolul său.
Starmer este așteptat să-i transmită președintelui american Donald Trump rezultatele discuțiilor de la Paris atunci când cei doi se vor întâlni, probabil la sfârșitul acestei luni, la Washington.
Liderii europeni au intrat în alertă după ce oficialii de la Washington, începând de la președintele Trump, au anunțat că pregătesc negocieri cu Rusia privind un acord de pace în Ucraina.
Acestea ar urma să excludă reprezentanții țărilor europene.
După câteva zile de incertitudine și temeri privind politica SUA în privința negocierilor de oprire a războiului din Ucraina, secretarul de stat american, Marco Rubio, a spus, pe 16 februarie, că Ucraina și SUA vor face parte din orice „negocieri adevărate” pentru a pune capăt războiului.
Rubio spune că Washingtonul vede primele discuții cu Moscova ca pe un stadiu incipient al eforturilor de pace și ca pe o șansă de a vedea cât de serios este regimul de la Kremlin în privința păcii.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.