Linkuri accesibilitate

Rusia lansează un nou val de atacuri cu drone și rachete asupra Kievului


Impactul unei rachete rusești în timpul unui atac asupra Kievului. 2 septembrie 2024.
Impactul unei rachete rusești în timpul unui atac asupra Kievului. 2 septembrie 2024.

Apărarea aeriană a Ucrainei a anunțat că a doborât 22 de rachete rusești care se îndreptau spre Kiev și alte două regiuni, în timpul unui atac în care două persoane au fost rănite. Mai multe explozii au zguduit Kievul în primele ore ale zilei de luni, 2 septembrie, trimițând locuitorii în adăposturi antiaeriene.

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a declarat că serviciile de urgență au fost chemate în două cartiere din capitala ucraineană.

O centrală termică de la o centrală de apă din Kiev a fost parțial avariată. La fel, și intrarea într-o stație de metrou care funcționează ca adăpost antiaerian în districtul Sviatoșinksîi, a declarat primarul Kievului, Vitali Kliciko, pe Telegram.

Atacul a rănit cel puțin două persoane, a mai spus primarul Kievului. Mașini au fost incendiate în tot orașul.

„Va exista un răspuns pentru orice. Inamicul o va simți”, a postat după atac șeful Biroului prezidențial, Andrii Iermak, pe pagina sa de Telegram.

Potrivit forțelor aeriene ucrainene, Rusia a lansat asupra Kievului mai multe grupuri de rachete de croazieră însoțite de rachete balistice și drone, transmit Reuters și AP.

Serhii Popko, șeful administrației militare a orașului Kiev, a declarat că peste zece rachete de croazieră, aproximativ zece rachete balistice și o dronă trase asupra capitalei ucrainene au fost distruse de apărarea aeriană.

O explozie a răsunat și în Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, potrivit presei ucrainene.

Oleg Siniehubov, șeful regiunii Harkov, a confirmat un atac dimineața devreme într-un cartier din oraș și a spus că acesta a incendiat o clădire rezidențială și alte câteva clădiri.

În orașul Sumî, un centru de asistență socială pentru copii și un orfelinat au suferit daune după un atac cu rachete duminică seara. 13 persoane, printre care patru copii, au fost rănite, a declarat primarul Oleksandr Lisenko pe Telegram.

„Pe 2 septembrie, peste noapte, ocupanții ruși au efectuat un atac cu rachete asupra regiunilor Kiev, Sumî și Harkov folosind rachete balistice, rachete de croazieră și rachete ghidate antiaeriene și au atacat cu UAV-uri de tip Shahed din sud”, au transmis forțele aeriene ucrainene.

Atacul asupra capitalei ucrainene vine la o zi după ce armata rusă a raportat interceptarea și distrugerea a 158 de drone ucrainene care vizau mai multe regiuni rusești.

Atacul a avut loc la exact o săptămână după ce Moscova a lansat un alt atac extins asupra Ucrainei, cu peste 200 de rachete și drone, în urma căruia au fost ucise șapte persoane. Rusia a lovit și instalații energetice din întreaga țară în ceea ce Kievul a numit „cel mai masiv” atac al războiului.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG