Linkuri accesibilitate

Rusia susține că Ucraina a lansat un atac masiv cu drone, inclusiv în regiunea Moscovei


Imagine cu caracter ilustrativ, cu rezervoare de petrol în flăcări în urma unui atac cu drone în orașul Klintsy, din regiunea Briansk, la 60 de kilometeri de granița ruso-ucraineană, în 19 ianuarie.
Imagine cu caracter ilustrativ, cu rezervoare de petrol în flăcări în urma unui atac cu drone în orașul Klintsy, din regiunea Briansk, la 60 de kilometeri de granița ruso-ucraineană, în 19 ianuarie.

Oficialii ruși susțin că Ucraina a lansat atacuri cu drone la începutul zilei de duminică 1 septembrie, vizând mai multe regiuni ale țării, inclusiv centrale electrice și rafinării din regiunile Moscova și Tver, scrie Serviciul rus al Europei Libere.

Ministerul rus al Apărării, citat de agenția de presă de stat TASS, a declarat că 158 de drone au fost distruse de sistemele de apărare armate ale țării.

Ministerul a declarat pe canalul de social media Telegram că cel mai mare număr de drone -- 122 -- a fost doborât deasupra regiunilor Kursk, Briansk, Voronezh și Belgorod, care se învecinează cu Ucraina.

Rapoartele rusești nu au putut fi verificate în mod indepenent. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ucrainei.

Atacul masiv cu drone are loc la doar câteva zile după ce infrastructura energetică a Ucrainei a fost vizată de peste 200 de drone și rachete rusești într-unul dintre cele mai mari astfel de atacuri.

De asemenea, a trecut aproape o lună de când Ucraina a început incursiunea din regiunea rusească Kursk, chiar dacă simultan trupele ruse au făcut progrese în estul Ucrainei, în special în regiunea Donețk.

Kievul cere Washingtonului să ridice restricțiile privind utilizarea armelor furnizate de aliați pentru a lovi „în adâncime” în interiorul Rusiei. Kievul susține că astfel de lovituri ar împiedica în mare măsură capacitatea Moscovei de a-și continua atacurile asupra Ucrainei.

Înalții oficiali ai președintelui ucrainean Volodimir Zelenski s-au aflat săptămâna trecută la Washington, făcând apel la Statele Unite pentru ceea ce Zelenski a numit, „capacitate de a proteja cu adevărat și pe deplin” țara.

La începutul zilei de 1 septembrie, au fost raportate explozii puternice în apropierea centralei electrice Konakovo din regiunea Tver, unul dintre cei mai mari producători regionali de energie, potrivit canalului de știri Baza Telegram, apropiat serviciilor de securitate ale Rusiei.

Cinci drone au fost distruse peste regiunea Tver, potrivit guvernatorului regional Igor Rudenya, care nu a menționat posibile pagube.

O dronă lansată de Ucraina a fost distrusă în apropierea rafinăriei de petrol din Moscova, a declarat primarul Moscovei, Serghei Sobianin. Nu au existat daune sau amenințări la adresa procesului de producție al rafinăriei, a spus el.

Rafinăria este deținută de Gazprom Neft, filiala petrolieră a gigantului rus din domeniul gazelor, Gazprom.

De asemenea, Ucraina ar fi încercat să lovească centrala electrică Kashira din regiunea Moscova cu trei drone, a declarat Mikhail Shuvalov, șeful districtului Kashira, pe Telegram. Nu au existat incendii, pagube sau victime în urma atacului, a spus el.

„Se furnizează energie electrică fără probleme”, a spus Shuvalov.

Cel puțin nouă drone au fost distruse la Moscova și în regiunea înconjurătoare, a spus Sobianin.

Totodată, aproximativ 26 de drone lansate de Ucraina au fost distruse deasupra regiunii de frontieră Briansk, în sud-vestul Rusiei, a declarat guvernatorul regiunii, Aleksandr Bogomaz, pe Telegram.

Peste 10 drone au fost distruse deasupra regiunea Voronej și mai multe au fost doborâte peste regiunile Kursk, Lipetsk, Ryazan și Tula, au declarat guvernatorii regiunilor, potrivit Reuters.

În urma atacurilor nu au fost raportate răniți sau pagube. Rusia dezvăluie rareori întreaga amploare a pagubelor cauzate de atacurile aeriene ucrainene.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG