Linkuri accesibilitate

Un nou atac aerian al Rusiei. Ucraina spune că a doborât 61 din cele 71 de rachete de croazieră lansate


Oameni care se adăpostesc în interiorul unei stații de metrou, în timpul atacurilor masive cu rachete rusești din Kiev, Ucraina, 10 februarie 2023.
Oameni care se adăpostesc în interiorul unei stații de metrou, în timpul atacurilor masive cu rachete rusești din Kiev, Ucraina, 10 februarie 2023.

Forțele rusești au folosit opt avioane și trei nave militare în atacul masiv de vineri asupra Ucrainei. Majoritatea rachetelor de croazieră lansate au fost interceptate, spune armata ucraineană.

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Iurii Ihnat, a declarat că Rusia a folosit opt avioane și trei nave militare pentru a ataca vineri Ucraina.

Prin intermediul lor, Rusia a lansat 71 de rachete de croazieră asupra Ucrainei, iar 61 dintre ele au fost doborâte, au anunțat forțele aeriene ucrainene, conform Reuters.

„Până la ora 11:30, inamicul a lansat 71 de rachete X-101, X-555 și Kalibr. Forțele de apărare aeriană, Forțele Aeriene și alte componente ale Forțelor de Apărare ucrainene au distrus 61 de rachete de croazieră inamice”, a precizat generalul ucrainean Valeri Zalujnîi, comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei.

De asemenea, armata ucraineană estimează că Rusia a tras și până la 35 de rachete S-300. În plus, a lansat șapte drone Shahed de producție iraniană, cinci dintre dronele kamikaze fiind doborâte.

„Rusia nu poate accepta eșecurile și, prin urmare, continuă să terorizeze populația (ucraineană). Încă o încercare (vineri) de a distruge sistemul energetic ucrainean și de a-i priva pe ucraineni de lumină, căldură și apă”, a declarat premierul ucrainean Denis Șmihal.

Rachetă rusească în spațiul Rep. Moldova. Zelenski confirmă atacul

Potrivit Kievului, Rusia a folosit opt bombardiere strategice Tu-95MS și că acestea au tras rachete X-101 și X-555 din Marea Caspică și din orașul Volgodonsk din Rusia.

De asemenea, forțele rusești au lansat rachete de croazieră Kalibr, din Marea Neagră. Una dintre acestea a trecut prin spațiul aerian al Republicii Moldova.

Șeful armatei ucrainene a afirmat că racheta ar fi trecut și prin spațiul aerian al României, însă Ministerul Apărării de la București a precizat că aceasta s-a aflat la 35 de kilometri de graniță.

„Mai multe rachete rusești au trecut prin spațiul aerian al Moldovei și României. Aceste rachete reprezintă o provocare pentru NATO și securitatea colectivă. Aceasta este teroarea care poate și trebuie oprită. Lumea trebuie să se oprească”, a spus și Volodimir Zelenski într-un mesaj video transmis pe Facebook.

Atacul a vizat infrastructura energetică

Atacul masiv cu rachete și drone kamikaze al Rusiei a declanșat alerta de raid aerian în Ucraina, inclusiv la Kiev.

Zece rachete rusești care au vizat capitala Ucrainei au fost doborâte, fără să fie raportate cazuri de persoane rănite, a transmis primarul Vitali Kliciko.

De asemenea, autoritățile ucrainene spun că atacul a vizat infrastructura critică a țării.

Conform Ukrainska Pravda, care citează operatorul privat DTEK, patru centrale termice au fost avariate, iar doi angajați au fost răniți, ca urmare a bombardamentelor din ultima noapte și de vineri.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG