Linkuri accesibilitate

A treia noapte de atacuri aeriene rusești asupra Ucrainei în șase zile. 16 morți, 22 de răniți în Herson


O fotografie difuzată de Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei arată cadavrul unei persoane ucise de atacul rusesc cu rachete, în afara unui supermarket din Herson, 3 mai 2023.
O fotografie difuzată de Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei arată cadavrul unei persoane ucise de atacul rusesc cu rachete, în afara unui supermarket din Herson, 3 mai 2023.

O actualizare făcută de biroul procurorului general al Ucrainei arată că 16 persoane au fost ucise în atacurile de miercuri asupra regiunii Herson iar 22 au fost rănite în bombardamentele masive și haotice cu obuze care au lovit infrastructura civilă a Hersonului și a regiunii cu același nume.

Procuratura generală ucraineană a declarat că 12 dintre ei au fost uciși chiar în centrul orașului. Cifra include trei uciși într-un supermarket din orașul Herson, într-un atac care a lăsat cinci răniți.

Tot după-amiaza, între satele Stepanovka și Muzîkovka, o brigadă de ingineri energetici, care reparau rețeaua electrică, au intrat sub bombardament rusesc. Trei angajați ai companiei energetice au murit.

Dimineața, un bărbat a fost ucis în urma bombardamentelor rusești asupra comunității Darîevskaia din regiune.

Rusia a lansat o nouă serie de atacuri cu drone pe timp de noapte asupra orașelor ucrainene, inclusiv asupra capitalei Kiev, dar majoritatea acestora au fost doborâte de apărarea aeriană a Ucrainei, a declarat miercuri armata ucraineană.

O alarmă antiaeriană care a durat patru ore a fost instituită în Kiev și în alte câteva regiuni în timpul atacului din noaptea de marți spre miercuri.

Comandamentul Forțelor Aeriene ucrainene a declarat că a distrus 21 din cele 26 de drone Shahed-136/131 de fabricație iraniană lansate în atacul asupra Ucrainei.

Dronele fuseseră lansate din regiunea rusă Briansk și de pe coasta estică a Mării Azov, a precizat acesta.

Administrația militară a capitalei a declarat că toate dronele care vizau Kievul au fost doborâte, fără a preciza numărul lor. Atacul a fost al treilea val de lovituri aeriene rusești asupra Kievului în șase zile.

Ministerul britanic al Apărării a transmis în analiza sa de miercuri dimineață că „tipurile de instalații avariate în urma atacurilor rusești indică o posibilă schimbare de direcție în ceea ce privește țintirea rețelei de energie electrică a Ucrainei. Loviturile recente s-au concentrat probabil asupra infrastructurii militare, industriale și logistice a Ucrainei”.

În Dnipro, o dronă a lovit clădirea administrației orașului, a declarat pe Telegram șeful administrației militare regionale, Serhii Lisak.

„A izbucnit un incendiu, dar acesta a fost deja stins. Niciun locuitor nu a fost rănit. Salvatorii încă lucrează la fața locului”, a informat oficialul ucrainean.

În Herson, cel puțin trei oameni au murit în urma unui atac asupra unui supermarket, potrivit Suspilne, televiziunea de stat ucraineană.

Alte cinci persoane au fost rănite, a scris Ministerul afacerilor interne pe Telegram, precizând că victimele sunt angajați și clienți ai magazinului.

Explozii au fost raportate pe rețelele de socializare și în regiunile Cerkasîi, Dnipropetrovsk și Zaporojie.

Articol preluat de pe pagina în limba engleză a RFE/RL, la care au fost adăugate relatări ale The Guardian.
  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG