Linkuri accesibilitate

Ucraina a doborât 15 din 18 rachete lansate de Rusia luni dimineață


Urmările atacului din timpul nopții asupra orașului Pavlohrad din regiunea Dnipropetrovsk. 1 mai 2023.
Urmările atacului din timpul nopții asupra orașului Pavlohrad din regiunea Dnipropetrovsk. 1 mai 2023.

Kievul anunță distrugerea a 15 din cele 18 rachete lansate de Rusia asupra teritoriului Ucrainei în primele ore ale dimineții de luni, 1 mai 2023, transmite Reuters.

În ultimele zile, atacurile cu rachete ale Kremlinului s-au intensificat, în timp ce forțele ucrainene pregătesc o contraofensivă.

„În jurul orei 2:30 dimineața, invadatorii ruși au atacat Ucraina din avioane strategice”, a spus comandantul Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, într-o postare pe Telegram. Acesta a adăugat că 15 din cele 18 au fost interceptate și distruse de apărarea antiaeriană ucraineană.

Autoritățile din Kiev au transmis că toate rachetele lansate asupra capitalei Ucrainei în timpul nopții au fost interceptate. Acesta a fost al doilea atac asupra capitalei în ultimele trei zile, au precizat reprezentanții municipalității, fără victime sau pagube, potrivit raportului preliminar.

Sistemele de apărare aeriană au fost, de asemenea, activate în regiunea Kiev, care este o entitate administrativă separată de capitală.

Rusia a lansat în timpul nopții rachete și asupra altor regiuni ucrainene, inclusiv asupra Dnipropetrovsk, a declarat Mikola Lugașuk, șeful consiliului regional Dnipro. Echipajele de apărare aeriană au doborât șapte rachete, iar 25 de persoane au cerut ajutor medical.

Orașul Pavlohrad, din estul Ucrainei, a fost lovit de două ori peste noapte, iar o întreprindere industrială, 19 clădiri de apartamente și 25 de sedii private, printre altele, au fost avariate sau distruse, a adăugat el. Echipele de intervenție lucrau dimineață, devreme, la stingerea incendiilor.

Potrivit Reuters, Rusia a explicat că intensificarea atacurilor e menită să îngreuneze planificarea contraofensivei ucrainene.

Potrivit unei analize CNN, Rusia pare nepregătită pentru această contraofensivă. Schimbarea, sâmbătă, a generalului Mihail Mizinţev, care era responsabil de aprovizionarea armatei și avertismentele transmise de mercenarii Wagner cu privire la lipsa muniției ar fi semnale concludente în acest sens.

În paralel, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, continuă să solicite sprijin militar și a spus în ultimele zile că acesta se dovedește vital pentru salvarea vieților ucrainene și soluția pentru terminarea războiului.

Sâmbătă, Zelenski a vorbit cu președintele Franței, Emmanuel Macron, căruia i-a mulțumit pentru sprijinul militar.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG