Linkuri accesibilitate

Blinken: Un singur soldat rus dacă va intra în Ucraina, va declanșa răspunsul sever al SUA


Secretarul de stat Antony Blinken nu lasă loc de dubii: dacă Rusia face cea mai mică mișcare către Ucraina, replica SUA și a aliaților va fi extrem de dură
Secretarul de stat Antony Blinken nu lasă loc de dubii: dacă Rusia face cea mai mică mișcare către Ucraina, replica SUA și a aliaților va fi extrem de dură

Secretarul de stat Antony Blinken și-a reluat și amplificat avertismentele adresate Rusiei privind posibila invadare a Ucrainei.

El a spus într-un interviu acordat CNN că este suficient ca „o singură forță rusă suplimentară” să intre în Ucraina „într-un mod agresiv”, pentru ca aceasta să atragă o replică severă din partea SUA și a aliaților săi.

„Dacă o singură forță rusă suplimentară intră în Ucraina într-un mod agresiv, așa cum am spus, asta ar declanșa un răspuns rapid, sever și unit din partea noastră și a Europei”, a declarat secretarul de stat al SUA Antony Blinken într-un interviu acordat CNN.

Comentariile secretarului de stat clarifică și mai mult poziția SUA cu privire la orice acțiune militară agresivă suplimentară a Rusiei, după ce Kremlinul a mobilizat la granița cu Ucraina zeci de mii de soldați.

Deși oficialii americani au tot emis avertismente împotriva Rusiei în ultimele zile, președintele Joe Biden a spus săptămâna trecută că o „incursiune minoră” rusească în Ucraina ar putea să nu declanșeze același răspuns din partea NATO ca și o invazie.

Ulterior, Biden, și-a nuanțat declarațiile iar Casa Albă a dat un comunicat în care a lămurit lucrurile, arătând că replica SUA și a aliaților va fi la fel de fermă, indiferent că va fi vorba de o „incursiune minoră” sau de „o invazie semnificativă”.

Iar Blinken, în urma întâlnirii sale de vineri cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a avertizat, de asemenea, că orice invazie rusească va fi „întâmpinată cu un răspuns sever și unitar. "

Blinken a apărat duminică și refuzul administrației americane de a impune sancțiuni împotriva Rusiei în mod preventiv, în ciuda faptului că președintele ucrainean Volodîmir Zelenski a cerut SUA și aliaților săi să penalizeze Moscova pentru acumularea masivă de trupe de-a lungul granițelor Ucrainei.

„Când vine vorba de sancțiuni, scopul acestora este de a descuraja agresiunea rusă”, a spus el, explicând că, dacă sunt aplicate preventiv, se pierde „efectul de descurajare”, miza modului în care sunt concepute fiind de a-l descuraja pe Putin să aleagă calea agresivității.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG