Linkuri accesibilitate

Gala vedetelor: Cum le folosește Kremlinul pentru a câștiga simpatia rușilor înainte de alegeri


Steven Seagal este printre celebritățile care susțin Kremlinul.
Steven Seagal este printre celebritățile care susțin Kremlinul.

Alegătorii din Rusia sunt obișnuiți cu președintele Vladimir Putin drept figura singulară de urmărit pe scena politică, dar în așteptarea alegerilor din toamnă pentru camera inferioară a parlamentului, Kremlinul este nevoit să găsească noi metode pentru a spori interesul alegătorilor.

Popularitatea partidul de guvernământ, Rusia Unită, a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 21 de ani, de când Vladimir Putin conduce țara, iar propria sa imagine a fost afectată în ultimii ani pe fondul situației economice tot mai dificile și al percepției tot mai extinse a elitelor guvernamentale ca fiind corupte.

Alegerile din septembrie sunt importante pentru Vladimir Putin nu doar pentru că vin într-un context intern tensionat, ci și pentru că ele reprezintă o miză în vederea realegerii sale ca președinte în 2024. Duma de Stat a amendat anul trecut Constituția, astfel încât Vladimir Putin poate rămâne la putere încă 12 ani, dar dacă partidul Rusia Unită și-ar pierde majoritatea absolută sau dacă un alt partid ar câștiga un număr semnificativ al votului, acest lucru ar putea fi problematic pentru viitorul prezidențial al lui Putin.

Din această cauza, Kremlinul nu vrea să își asume niciun risc la alegeri. Opozantul puterii, Alexei Navalnîi și susținătorii acestuia au fost eliminați sau încarcerați pentru a nu întrerupe procesul alegerilor de anul acesta.

O altă metodă folosită în trecut pentru asigurarea succesului la alegeri este promovarea persoanelor de notorietate, pentru obținerea, astfel, a sprijinului populației. Prima femeie cosmonaut, Valentina Tereșcova și fostul boxer, Nicolai Valuiev, ambii cu imagini bune în rândul populației, fac parte din Duma de stat din 2011. Legenda hocheiului, Vladislav Tretiak reprezintă Rusia Unită din 2003.

Corespondentul RFE / RL Mike Eckel a creionat o listă (care se va actualiza cel mai probabil în următoarele luni) cu câteva dintre principalele vedete promovate pe scena politică din Rusia.

Mai presus de lege

Steven Seagal este cunoscut pe întregul glob drept un actorul din filmele de acțiune create de Hollywood în anii 1980.

În Rusia însă, Seagal a câștigat notorietate nu doar pentru acele filme, ci și pentru susținerea sa pentru Vladimir Putin. În 2016, Putin i-a oferit cetățenia rusă iar actorul a apărut într-o reclamă pentru telefoane mobile creată de compania Megafon. A spus chiar câteva cuvinte în rusă.

Pe 30 mai, Seagal a stârnit o controversă când a anunțat că se va alătura unui nou bloc de partide de stânga care se auto-proclamaseră drept „opoziția" lui Putin, dar, în realitate, îi susțineau toate deciziile.

Seagal nu poate candida la alegerile din toamnă pentru că și-a păstrat și cetățenia americană, dar prezența actorului american e menită să sprijine popularizarea noului bloc politic: Rusia Justă - Patrioții - Pentru Adevăr.

Rusia Justă este prezentă în Duma de Stat de câțiva ani, deținând 23 din 450 de mandate ale camerei. Restul partidelor sunt relativ noi, dar Pentru Adevăr se laudă cu faimosul autor naționalist Zakhar Prilepin.

Grenada" Limonov

Prilepin, sub numele real Yevgeny, este cunoscut pentru apartenența sa la Partidul Național Bolșevic (NBP). Liderul partidului fusese Eduard Limonov, autor și activist politic, cu implicări în curentul naționalist radical. Ziarul grupării a fost intitulat Limonka și reprezenta o glumă la adresa numelui lui Limonov, un jargon pentru „grenadă".

Zakhar Prilepin
Zakhar Prilepin

Zakhar Prilepin a fost în Cecenia în timpul războiului de la mijlocul anilor 1990, apoi s-a alăturat temutelor forțe de ordine ale Ministerului de Interne, înainte de a deveni cunoscut ca un scriitor cu notorietate. Romanul său din 2007, „Păcatul", a fost apreciat pe scară largă în Rusia.

Prilepin îl critică pe Vladimir Putin și a ajutat la formarea unui grup de voluntari care au luptat împotriva forțelor ucrainene după izbucnirea războiului în estul Ucrainei în 2014.

Anul trecut, el a anunțat formarea partidului politic Pentru Adevăr, a cărui platformă pare să aibă nuanțe naționaliste și de extremă dreapta.

Potrivit ziarului Kommersant, partidul ar fi fost unul dintre cele patru create special de administrația prezidențială.

Scopul acestor noi partide a fost să atragă voturi de la tinerii care înclinau spre activiști ca Navalnîi. O altă intenție a fost preluarea de voturi de la partidele mai populare. La sfârșitul zilei scopul real pentru stabilirea unor astfel de partide este de a îmbunătății poziția generală a Rusiei Unite.

Maria Butina a fost arestată de FBI în 2018.
Maria Butina a fost arestată de FBI în 2018.

Dreptul de a purta armă

Acum mai bine de un deceniu, Maria Butina (extrem de controversată în ultimii ani în SUA) a devenit cunoscută drept o activista rusă de 24 ani cu un scop foarte clar, și anume liberalizarea legilor stricte ale Rusiei privind portul armelor. În prezent, aceasta încearcă să-și negocieze statutul de celebritate pentru un mandat alături de Rusia Unită.

Maria Butina a ajuns la notorietate ca urmare a scandalului din Statele Unite care a rezultat într-o sentință de 18 luni sub acuzațiile că Butina ar fi fost un agent al guvernului Rusiei. Butina pledase vinovată.

Înainte de a fi arestată de agenții FBI în 2018, Butina era o absolventă dcu studii în Washington-D.C. și cu o listă de contacte care includea persoane din grupări politice republicane (inclusiv principala asociație pentru promovarea drepturilor portului de arme). Procurorii au acuzat-o că a conspirat cu un oficial al guvernului rus și o personalitate politică americană pentru a încerca să stabilească canale secundare între Moscova și republicani, inclusiv cu membrii campaniei electorale prezidențiale din 2016 a lui Donald Trump.

Avocații ei au pictat portretul unei susținătoare entuziaste, care nu dorea decât îmbunătățirea relațiilor dintre Rusia și Statele Unite.

După eliberare, Butina a fost deportată și a devenit susținătoarea rușilor închiși pe nedrept în țări străine. Recent, ea a apărut frecvent pe canalul TV Russia Today. La începutul lunii aprilie, ea și un echipaj TV s-au dus la închisoarea în care era deținut Navalnîi pentru a critica în bătaie de joc, faptul că acesta s-a plâns de condițiile din închisoare.

Lyosha, ești bărbat sau nu? M-am săturat de văicăreli”, a spus ea într-o postare pe platforma Telegram. „Se află într-una dintre cele mai bune colonii penale din Rusia”.

Butina candidează acum la alegeri pentru Rusia Unită în regiunea Kirov, la aproximativ 1.000 de kilometri est de Moscova. Într-un videoclip de campanie, lansat luna trecută, ea face referire la timpul său în custodia SUA, în timp ce cere sprijinul alegătorilor.

Butina s-a plasat pe primul loc la alegerile primare organizate pentru Rusia Unită la data de 31 mai.

Vedetele Eurovision

Yulia Volkova
Yulia Volkova

La un an de la primul mandat prezidențial al lui Vladimir Putin, duo-ul Tatu și-a făcut intrarea pe scena muzicii din Rusia cu cântecul „Don’t Believe, Don’t Fear”. Doi ani mai târziu, Lena Katina și Yulia Volkova reprezentau Rusia la Eurovision, la Riga. Ele s-au plasat pe locul al treilea.

În 2014, Volkova a cântat la Jocurile Olimpice de la Sochi. O operație pentru cancer la gât i-a pus însă capăt carierei în muzică. Anul acesta, ea și-a anunțat candidatura pentru un mandat în Duma de Stat, în orașul industrial Ivanovo, în nord-estul Moscovei.

Deși aceasta a candidat fără binecuvântarea Rusiei Unite, un oficial al partidului spusese că prezența lui Volkova la alegeri va stârni interesul alegătorilor.

Yulia Volkova a obținut 919 voturi la alegerile primare.

Dispărut din ochiul publicului

Mikhail Poresenkov
Mikhail Poresenkov

Seagal nu este singurul actor care dorește să intre pe scena politică a Rusiei. Pentru a își menține notorietatea, actorul Mikhail Poresenkov candidează și el pe listele partidului Rusia Unită dorind să obțină reprezentare în Duma.

Poresenkov a devenit faimos în Rusia pentru rolurile sale ca spion sau militar în filme de acțiune rusești. A fost apreciat pentru rolul său din filmul Compania 9, un film despre un grup de soldați sovietici care luptau în Afganistan în anii 1980.

Actorul a călătorit în estul Ucrainei la sfârșitul anului 2014, când forțele ucrainene și milițiile separatiste susținute de Rusia au început să lupte. Un videoclip din octombrie 2014 l-a arătat trăgând cu o mitralieră, presupus asupra forțelor ucrainene, în timp ce purta o jachetă pe care scria „PRESA”.

Un video a circulat pe internet arătându-l-l pe Mikhail Porechenkov folosind o mitralieră împotriva forțelor ucrainene.
Un video a circulat pe internet arătându-l-l pe Mikhail Porechenkov folosind o mitralieră împotriva forțelor ucrainene.

Oficialii ucraineni au spus ulterior că îl vor acuza pe Poresenkov de acțiuni teroriste și i-au interzis intrarea în țară.

Kommersant a raportat în mai că Rusia Unită și-a dat binecuvântarea ca acesta să candideze la Duma din regiunea centrală Nijni Novgorod.

*Articol tradus și adaptat de Irina Breilean.

XS
SM
MD
LG