Linkuri accesibilitate

Bloomberg: Rusia aproape că își dublează cheltuielile militare de anul viitor


Vehicule militare se îndreaptă în coloană spre Piața Roșie, la parada militară de Ziua Victoriei, la Moscova, pe 9 mai 2023. În această zi, Rusia a marcat cea de-a 78-a aniversare a sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial.
Vehicule militare se îndreaptă în coloană spre Piața Roșie, la parada militară de Ziua Victoriei, la Moscova, pe 9 mai 2023. În această zi, Rusia a marcat cea de-a 78-a aniversare a sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial.

Bugetul militar al Rusiei de anul viitor va fi aproape dublu. Guvernul rus a prevăzut cheltuieli de 6% din PIB. Este al doilea an consecutiv în care Rusia crește abrupt bugetul militar, pe măsură ce continuă invazia în Ucraina.

Rusia plănuiește pentru anul 2024 o creștere uriașă a cheltuielilor destinate Ministerului Apărării, relatează vineri Bloomberg, conform agenției Reuters.

Proiectul de buget pe anul viitor ar prevede cheltuieli militare de 6% din produsul intern brut (PIB), față de 3,9% în acest an și de 2,7% în 2021.

Moscova și-a dublat ținta pentru cheltuielile de apărare în 2023, la peste 100 de miliarde de dolari, conform unui raport Reuters de luna trecută.

Și cheltuielile secrete ale Kremlinului aproape că se vor dubla, mai scrie Bloomberg.

Rusia se vede nevoită să aloce sume tot mai mari de bani Ministerului Apărării, în condițiile în care costurile războiului din Ucraina cresc continuu și pun o presiune tot mai mare asupra finanțelor țării.

Creșterea costurilor cu războiul vin în contextul redresării economice modeste a Rusiei din acest, datorată de creșterea producției industriale.

Însă, deficitul bugetar a crescut cu 24 de miliarde de dolari, ca urmare a scăderii veniturilor din exporturi, cauzate de sancțiunile occidentale.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Abonează-te la
„3 minute” de la Europa Liberă

Luni – vineri, scurt și cuprinzător

Multimedia

România în milioane de povești. La mulți ani!
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:23 0:00
XS
SM
MD
LG