Linkuri accesibilitate

Rusia. Justiţia condamnă doi cetăţeni americani la ani de închisoare


Stephen Hubbard a fost condamnat la închisoare pentru că ar fi luptat ca mercenar pentru Ucraina.
Stephen Hubbard a fost condamnat la închisoare pentru că ar fi luptat ca mercenar pentru Ucraina.

Justiția din Rusia l-a condamnat luni pe cetăţeanul SUA Stephen James Hubbard, în vârstă de 72 de ani, la aproape șapte ani de închisoare pentru că ar fi luptat ca mercenar pentru Ucraina. În alt caz, Robert Gilman a primit şapte ani şi o lună de închisoare pentru agresarea unor oficiali.

Procurorii au declarat că Stephen Hubbard a semnat un contract cu armata ucraineană după ce Rusia a trimis trupe în Ucraina în februarie 2022 și a luptat alături de ei până când a fost capturat două luni mai târziu, scrie AP.

Hubbard a fost condamnat la șase ani și 10 luni într-o închisoare de securitate generală. Procurorii au cerut o pedeapsă de șapte ani într-o închisoare de maximă securitate.

Hubbard, din statul Michigan, este primul american cunoscut care a fost condamnat pentru că a luptat ca mercenar în conflictul ucrainean.

Tot luni, un tribunal din orașul Voronej l-a condamnat pe americanul Robert Gilman la șapte ani și 1 lună pentru că ar fi agresat ofițeri de aplicare a legii în timp ce ispășea o pedeapsă pentru un alt atac.

Potrivit relatărilor din presa rusă citate de AP, Gilman a fost arestat în 2022 pentru că a provocat tulburări în timp ce era în stare de ebrietate într-un tren de pasageri și apoi a agresat un ofițer de poliție în timp ce se afla în arest. El ispășește o pedeapsă de 3 ani și jumătate pentru această acuzație.

Fostul pușcaș marin, Robert Gilman, în timpul unei audieri într-un tribunal din Rusia.
Fostul pușcaș marin, Robert Gilman, în timpul unei audieri într-un tribunal din Rusia.

Anul trecut, el ar fi agresat un inspector de închisoare în timpul unui control al celulei, apoi a lovit un oficial al Comisiei de Investigații, ceea ce a dus la o nouă sentință.

Arestările americanilor au devenit din ce în ce mai frecvente în Rusia în ultimii ani notează AP.

Autoritățile de la Washington sunt îngrijorate că arestările care îi vizează pe cetățenii SUA sunt făcute în perspectiva unor schimburi ulterioare care să aducă înapoi rușii condamnați pentru infracțiuni în SUA și Europa.

Hubbard și Gilman sunt doar doi dintre cei cel puţin 10 americani aflaţi în spatele gratiilor în Rusia.

În august, SUA și Rusia au finalizat cel mai mare schimb de prizonieri din istoria post-sovietică. A fost un acord care a implicat 24 de persoane, multe luni de negocieri și concesii din partea altor țări europene, care au eliberat rușii aflați în custodia lor ca parte a schimbului.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG