Linkuri accesibilitate

Cine sunt cei 24 de prizonieri care au fost schimbați între Est și Vest


Paul Whelan, Vladimir Kara-Murza, Alsu Kurmașeva și Evan Gershkovich (de la stânga la dreapta) se numără printre persoanele deținute în Rusia care au fost eliberate pe 1 august într-un amplu schimb de prizonieri.
Paul Whelan, Vladimir Kara-Murza, Alsu Kurmașeva și Evan Gershkovich (de la stânga la dreapta) se numără printre persoanele deținute în Rusia care au fost eliberate pe 1 august într-un amplu schimb de prizonieri.

Un activist veteran pentru drepturile omului. Un cuplu căsătorit care a lucrat ani de zile sub pseudonime bine ascunse. Doi jurnaliști americani. Fiul unui deputat rus.

Lista persoanelor eliberate pe 1 august într-un schimb de prizonieri între mai multe țări - cel mai mare de acest gen de la Războiul Rece încoace - este o listă diversă de personalități, un amestec de oameni care nu au aproape nimic în comun - cu excepția faptului că au fost implicați în luni de zile de lupte diplomatice cu mize mari, în spatele ușilor închise.

Unii au fost găsiți vinovați de juriile americane și condamnați la închisoare în SUA. Alții au fost arestați pe baza unor acuzații dubioase de spionaj și trimiși pe calea ferată printr-un sistem judiciar rusesc cu puține pretenții de justiție echitabilă.

Toți cei 24* sunt acum liberi, fie în țările lor de origine, fie în altă parte. Iată o listă completă a persoanelor eliberate la 1 august, în funcție de țară.

*Un comunicat al președinției turce includea 26 de persoane. E posibil ca pe lista respectivă să fi fost și doi minori care nu se aflau în închisoare, potrivit surselor CNN. Părinții acestora ar fi doi agenți ruși din Slovenia.

Deținuți în Rusia

Evan Gershkovich

Evan Gershkovich, reporter la Wall Street Journal, a fost găsit vinovat pe 19 iulie de către un tribunal din Ekaterinburg de acuzații de spionaj pe care el, angajatorul său și guvernul SUA le-au respins ca fiind motivate politic.

A fost condamnat la 16 ani de închisoare.

Tânărul de 32 de ani a fost arestat în martie 2023, în timp ce călătorea pentru un reportaj la Ekaterinburg.

Evan Gershkovich
Evan Gershkovich

Acreditat de Ministerul de Externe al Rusiei și aflat la biroul din Moscova al Wall Street Journal, Gershkovich a fost acuzat că a încercat să acceseze informații clasificate.

Gershkovich a fost primul jurnalist american arestat pentru acuzații de spionaj în Rusia post-sovietică.

Luna trecută, procurorii l-au acuzat că a lucrat în numele CIA. Jurnalistul Wall Street Journal a negat vehement acuzația, calificând cazul împotriva sa drept o farsă.

Gershkovich, care a fost deținut în faimoasa închisoare Lefortovo din Moscova, a fost desemnat oficial ca fiind deținut pe nedrept.

Vladimir Kara-Murza

Activist al opoziției și fost jurnalist, Vladimir Kara-Murza este un supraviețuitor a două boli aproape fatale pe care autoritățile americane le-au clasificat drept „otrăvire intenționată”.

Denunțurile sale privind invazia Rusiei în Ucraina au condus la o condamnare pentru trădare și la o pedeapsă de 25 de ani de închisoare.

Kara-Murza, care a lucrat îndeaproape cu Boris Nemțov, dușmanul asasinat al lui Putin, a cultivat, de asemenea, legături puternice cu membri ai Congresului SUA, pe care le-a folosit pentru a influența politica SUA față de Rusia.

Vladimir Kara-Murza
Vladimir Kara-Murza

În ciuda avertismentelor, Kara-Murza s-a întors din străinătate în Rusia pentru a-și continua activitatea politică. În aprilie 2022, la aproximativ două luni după invazia Ucrainei, a fost reținut de poliția din Moscova pentru că ar fi nesocotit ordinele poliției.

Mai târziu în același an, procurorii au depus acuzații de trădare, iar în aprilie 2023 a fost condamnat la 25 de ani de închisoare. A fost trimis într-un centru de maximă securitate din regiunea siberiană Omsk, unde a fost plasat inclusiv în celule de izolare.

În lunile premergătoare eliberării sale, aliații săi au avertizat că starea acestuia de sănătate s-a deteriorat și că a slăbit alarmant în închisoarea de maximă securitate în care își ispășea pedeapsa - una dintre cele mai lungi pronunțate vreodată împotriva unui opozant al Kremlinului.

Alsu Kurmașeva

Alsu Kurmașeva, jurnalistă la Praga pentru Serviciul Tatar-Bașkir al RFE/RL, a fost reținută de autoritățile ruse în iunie 2023, în timp ce își vizita rudele în regiunea centrală rusă Tatarstan.

Având dublă cetățenie, rusă și americană, ea a fost inițial acuzată că nu și-a declarat pașaportul american și a fost eliberată, dar cu interdicția de a părăsi țara.

Soțul jurnalistei RFE/RL Alsu Kurmașeva despre eliberarea ei din închisoarea rusă
Așteptați
Soțul jurnalistei RFE/RL Alsu Kurmașeva despre eliberarea ei din închisoarea rusă

Nici o sursă media

0:00 0:02:31 0:00

Cu toate acestea, în octombrie a fost arestată și i s-au adus acuzații suplimentare de agent străin nedeclarat - în temeiul unei legi draconice care vizează jurnaliștii și activiștii societății civile.

Ulterior, a mai fost acuzată de distribuirea de știri „false” despre armata rusă, acuzație care se pare că provine ca urmare a muncii sale la editarea unei cărți despre rușii care se opun războiului din Ucraina.

Pe 19 iulie, Kurmașeva a fost declarată vinovată de un tribunal din Tatarstan și condamnată la șase ani și jumătate de închisoare, după un proces secret, cu ușile închise.

Paul Whelan

Paul Whelan, în vârstă de 54 de ani, a fost arestat în decembrie 2018, în timp ce vizita Moscova pentru nunta unui prieten.

A fost acuzat că a primit un stick care conținea informații clasificate.

Paul Whelan
Paul Whelan

Un fost pușcaș marin american care lucra la acea vreme ca director de securitate pentru corporații, el a declarat că a fost victima unei operațiuni de înscenare și că a crezut că stick-ul conținea fotografii de vacanță ale prietenului său.

În iunie 2020, un tribunal rus l-a declarat vinovat de spionaj și l-a condamnat la 16 ani de închisoare.

El și-a petrecut mare parte din timp într-o închisoare din regiunea centrală Mordovia.

Familia sa și guvernul SUA au calificat condamnarea drept o farsă și o bătaie de joc la adresa justiției.

Whelan, care deține și cetățenia britanică, canadiană și irlandeză, a fost desemnat de guvernul SUA drept deținut pe nedrept.

Ilya Yashin

Ilya Yashin, în vârstă de 41 de ani, a avut un rol important în protestele de stradă în era Putin și a fost, de asemenea, un aliat apropiat al lui Nemțov, prezentând un raport privind implicarea Rusiei în războiul din regiunea ucraineană Donbas la care Nemțov lucra atunci când a fost împușcat mortal în 2015.

Parlamentar local și a fost președinte al consiliului districtului său din Moscova în perioada 2017-2021, Yashin a fost condamnat la opt ani și jumătate de închisoare în decembrie 2022 pentru criticile aduse la ceea ce el a numit „războiul monstruos” al Rusiei în Ucraina.

Ilya Yashin
Ilya Yashin

Acuzația împotriva sa a pornit de la postările de pe YouTube în care Yashin a vorbit despre uciderea civililor în Bucea, un oraș din afara Kievului în care supraviețuitorii, activiștii pentru drepturile omului și autoritățile ucrainene susțin că forțele ruse au comis atrocități înainte de a se retrage - în urma eșecului Rusiei de a cuceri capitala ucraineană.

În ultima sa înfățișare la tribunal înainte de verdict, Yashin l-a îndemnat pe Putin „să oprească nebunia” și să pună capăt războiului prin retragerea forțelor ruse din Ucraina, adăugând: „Numele tău este acum ferm asociat cu cuvintele «moarte» și «distrugere»”.

Oleg Orlov

Oleg Orlov, în vârstă de 71 de ani, este unul dintre cei mai experimentați și respectați activiști pentru drepturile omului din Rusia, cu o activitate care datează din era sovietică și care cuprinde reportaje despre abuzurile din Moscova, Cecenia și din întreaga țară.

Copreședinte al centrului pentru drepturile omului Memorial, acum scos în afara legii și laureat al Premiului Nobel pentru Pace, Orlov a fost condamnat la 30 de luni de închisoare, în februarie, pentru discreditarea repetată a armatei ruse, o hotărâre care a fost menținută în iulie.

Oleg Orlov
Oleg Orlov

Acuzația împotriva lui Orlov se bazează pe un articol în care acesta condamna invazia din Ucraina și spunea că Rusia „alunecă din nou în totalitarism, dar de data aceasta de tip fascist”.

„Războiul sângeros pe care regimul lui Putin l-a declanșat în Ucraina nu înseamnă doar uciderea în masă a oamenilor și anihilarea infrastructurii, a economiei și a siturilor culturale. Nu este doar distrugerea fundamentelor dreptului internațional. Este, de asemenea, o lovitură grea pentru viitorul Rusiei”, a scris el.

Kevin Lik

Kevin Lik, cu dublă cetățenie germană și rusă, a fost condamnat la patru ani de închisoare în decembrie 2023, după ce a fost găsit vinovat de trădare în urma unui proces cu ușile închise.

Avea 18 ani la momentul condamnării sale.

Kevin Lik
Kevin Lik

Rezident al regiunii Adygea din Caucazul de Nord, Lik a fost găsit vinovat de observarea și fotografierea bazei militare locale și trimiterea imaginilor prin e-mail unui reprezentant al unui guvern străin, potrivit procurorilor ruși.

Memorialul l-a desemnat pe Kevin Lik drept deținut politic.

Aleksandra Skochilenko

Aleksandra Skochilenko, în vârstă de 33 de ani, este o artistă din Sankt Petersburg care a protestat față de invazia din Ucraina la scurt timp după ce Putin a lansat-o în februarie 2022, înlocuind cinci etichete de pe rafturile unui magazin alimentar cu informații despre război.

Una dintre ele spunea că Rusia „a bombardat o școală de artă din Mariupol, unde aproximativ 400 de persoane își căutau adăpost”.

Pe alta scria: „Putin vă minte de 20 de ani de pe ecranul televizorului. Rezultatul acestor minciuni este dorința noastră de a accepta războiul și morțile fără sens”.

Aleksandra Skochilenko
Aleksandra Skochilenko

Skochilenko, cunoscută ca Sasha, a fost condamnată în noiembrie 2022 pentru distribuirea de informații false despre armata rusă și condamnată la șapte ani de închisoare. Ea a susținut că cuvintele de pe etichete erau adevărul.

„Străbunicul meu nu a participat la Al Doilea Război Mondial timp de patru ani pentru ca Rusia să devină un stat fascist și să atace Ucraina”, a scris Skochilenko pe una dintre ele.

Într-o declarație finală în instanță, ea s-a întrebat cu voce tare de ce statul era speriat de „cinci bucăți mici de hârtie”.

Andrei Pivovarov

Andrei Pivovarov, în vârstă de 42 de ani, este fostul director executiv al defunctei mișcări pro-democrație Rusia Deschisă, înființată de fostul magnat al petrolului Mihail Hodorkovski, aflat în exil.

El a fost reținut în mai 2021 după ce a fost coborât dintr-un avion cu destinația Varșovia chiar înainte de decolarea din Sankt Petersburg și condamnat la patru ani de închisoare, în iulie 2022, sub acuzația de conducere a unei „organizații indezirabile”.

Memorial l-a declarat pe Pivovarov deținut politic, afirmând că dreptul său la un proces echitabil a fost încălcat.

Andrei Pivovarov
Andrei Pivovarov

Legea privind „organizațiile indezirabile”, adoptată în 2015, a făcut parte dintr-o serie de reglementări promovate de Kremlin, care au restricționat multe organizații nonprofit și ONG-uri care primeau finanțare din surse străine - în principal din Europa și Statele Unite.

Aceste legi sunt considerate un instrument de eradicare a disidenței politice și de întărire a controlului Kremlinului asupra politicii țării.

Ksenia Fadeyeva

Ksenia Fadeyeva, în vârstă de 32 de ani, a fost deputat local și fostă șefă a biroului regional al lui Navalnîi din orașul siberian Tomsk.

În decembrie 2023, ea a fost condamnată pentru acuzații precum organizarea de activități ale unui grup extremist și a primit o pedeapsă de nouă ani de închisoare.

Ksenia Fadeyeva
Ksenia Fadeyeva

Avocatul ei, Semyon Vodnev, a numit hotărârea judecătorului „ilegală, nefondată și nedreaptă”. El a susținut, printre altele, că Fadeyeva și-a încheiat implicarea în organizația lui Navalnîi înainte ca aceasta să fie etichetată drept extremistă în 2021.

La momentul condamnării sale, purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, Kira Yarmysh, a numit-o pe Fadeyeva ca fiind „onestă și curajoasă” și a spus că cei care au fabricat dosarul penal împotriva ei vor fi în cele din urmă pedepsiți.

În luna mai, o instanță a respins apelul său, iar în iunie, autoritățile din Tomsk i-au retras mandatul în consiliul municipal.

Demuri Voroni

Politologul Demuri Voronin, cetățean germano-rus, a fost găsit vinovat de înaltă trădare și condamnat la 13 ani și trei luni de închisoare de Tribunalul orașului Moscova în martie 2023.

Voronin a fost arestat la Moscova în 2021, cu câteva ore înainte de a pleca la Berlin.

Materialele cazului au fost clasificate, dar Voronin a fost menționat într-un caz de înaltă trădare împotriva jurnalistului Ivan Safronov, care a fost condamnat la 22 de ani de închisoare în septembrie 2022 și a fost declarat deținut politic de Memorial.

Voronin deținea la Moscova o firmă de consultanță care colabora cu jurnaliști notorii.

Patrick Schoebel

Patrick Schoebel, cetățean german, a fost arestat pe aeroportul Pulkovo din Sankt Petersburg la începutul acestui an, după ce ofițerii care l-au percheziționat au declarat că au găsit gume de canabis.

Acuzat de posesie de droguri și contrabandă, Schoebel a fost încarcerat la Moscova.

Serviciul vamal federal rus a declarat că Schoebel le-a spus autorităților că a adus 10 gume din Germania în Rusia pentru a avea „un somn mai odihnitor” în timpul zborurilor lungi. Autoritățile ruse au susținut că un test al gumelor a arătat că acestea conțineau o substanță interzisă.

Schoebel risca până la șapte ani de închisoare, conform Serviciului Vamal și rapoartelor mass-media de stat din Rusia. La momentul schimbului de prizonieri, nu era clar dacă acesta fusese judecat.

German Moyzhes

German Moyzhes, cu dublă cetățenie, germană și rusă, care locuia în Sankt Petersburg, este avocat și se pare că este managing partner într-o companie care oferă asistență rușilor care solicită permise de ședere în Uniunea Europeană.

De asemenea, a fost un susținător public al străzilor favorabile pietonilor și bicicliștilor.

German Moyzhes
German Moyzhes

El a fost arestat la sfârșitul lunii mai în timp ce se plimba cu bicicleta pe un dig din Sankt Petersburg, acuzat de trădare și trimis la închisoarea Lefortovo. Nu e clar dacă procesul său începuse când a avut loc schimbul de prizonieri.

Lilia Chanysheva

Lilia Chanysheva, în vârstă de 42 de ani, este fosta șefă de filială a rețelei politice lui Navalnîi din Ufa, capitala regiunii Bashkortostan.

Rețeaua, înființată pentru încercarea nereușită a lui Navalnîi de a se înscrie pe buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 2018 și de a-l contesta pe Vladimir Putin, a fost catalogată drept „extremistă” în 2021.

În iunie 2023, Chanysheva a fost găsită vinovată de infracțiuni precum crearea unei comunități extremiste și incitarea la extremism și a fost condamnată la 7 ani și jumătate de închisoare.

Curtea Supremă regională i-a prelungit ulterior pedeapsa cu doi ani, afirmând că sentința inițială a fost prea blândă.

Lilia Chanysheva
Lilia Chanysheva

În comentariile făcute pentru RFE/RL din închisoare înainte de condamnarea sa, Chanysheva a descris cazul său ca fiind „nu numai politic, ci și absurd”.

Navalnîi, care a murit în circumstanțe suspecte în închisoare în februarie 2024, a depus mărturie în procesul ei cu zece luni mai devreme.

„Gândiți-vă la Rusia frumoasă a viitorului pe care o vom realiza. Datorită ție și oamenilor ca tine, vom face acest lucru. Tu ești o stâncă. Nu m-am îndoit niciodată de tine, nici măcar pentru o secundă... Sunt atât de fericit că te cunosc”, a spus Navalnîi. „Ai inspirat un număr foarte mare de oameni”.

Vadim Ostanin

Vadim Ostanin, în vârstă de 47 de ani, este fostul șef al unei filiale locale a echipei regretatului lider al opoziției ruse Alexei Navalnîi în orașul siberian Barnaul.

El a fost arestat în decembrie 2021 și acuzat de organizarea unei comunități extremiste și propagarea activităților unei organizații necomerciale care încalcă viața privată și drepturile cetățenilor.

Vadim Ostanin
Vadim Ostanin

Acuzațiile au fost legate de activitățile Fundației Anticorupție a lui Navalnîi, care a publicat numeroase investigații privind corupția și clientelismul în care sunt implicați președintele rus Vladimir Putin și apropiații săi, precum și alți înalți oficiali ruși.

Ostanin a fost condamnat la nouă ani de închisoare în iulie 2023 pentru activități pe care susținătorii lui Navalnîi le-au numit „muncă politică legală”.

Fundația Memorial l-a desemnat drept deținut politic.

Deținutul din Belarus

Rico Krieger

Cetățean german în vârstă de 30 de ani, Rico Krieger a fost condamnat la moarte în Belarus în iunie, înainte de a fi grațiat de autocratul Alexandr Lukașenko pe 30 iulie.

Biroul lui Lukașenko nu a furnizat informații suplimentare cu privire la motivul grațierii.

Detaliile cazului lui Krieger nu au fost cunoscute până când grupul pentru drepturile omului Vyasna a raportat că acesta a fost condamnat la moarte în iunie pentru o așa-zisă activitate mercenară, terorism, crearea unui grup extremist, deteriorarea intenționată a unui vehicul și operațiuni ilegale cu arme de foc și explozibili.

Rico Krieger
Rico Krieger

Potrivit organizației Vyasna, acesta a fost primul proces din Belarus pentru „activitate mercenară”, iar acuzațiile au fost legate de Regimentul Kalinouski, un grup de exilați belaruși antiguvernamentali care luptă pentru Ucraina.

Regimentul Kalinouski neagă orice legătură cu acest caz.

Krieger s-a născut la Berlin și a lucrat ca paramedic pentru Crucea Roșie germană, potrivit Vyasna. El are un fiu, care locuiește în Germania.

Anterior, a lucrat ca ofițer special de securitate pentru Departamentul de Stat al SUA din Berlin, unde a dobândit experiență în operațiuni de securitate armate.

A trecut apoi la domeniul sănătății și a lucrat ca asistent medical specializat în asistență medicală de urgență.

Deținutul din Germania

Vadim Krasikov

Vadim Krasikov, în vârstă de 59 de ani, cunoscut și sub numele de Vadim Sokolov, este un fost ofițer FSB rus care executa o pedeapsă cu închisoarea pe viață în Germania pentru uciderea, în 2019, a fostului comandant cecen Zelimkhan Khangoshvili în Berlin.

Vadim Krasikov (Sokolov)
Vadim Krasikov (Sokolov)

Procurorii germani au declarat că Krasikov l-a împușcat pe Khangoshvili de pe o bicicletă înainte de a încerca să fugă. El a fost arestat după ce a fost văzut schimbându-se de haine după un tufiș.

Ancheta procuroilor germani l-a identificat pe Krasikov ca ofițer superior în unitatea de forțe speciale Vympel a FSB.

În plus, o investigație comună a Bellingcat, The Insider și Der Spiegel a găsit legături între Krasikov și FSB, legându-l de alte infracțiuni.

Procurorii din Germania au susținut că Moscova a ordonat asasinarea lui Khangoshvili deoarece acesta comandase forțele separatiste din regiunea Caucazului de Nord din Rusia între 2000 și 2004 și se refugiase în Germania.

În 2015, Khangoshvili a supraviețuit unei tentative de asasinat în plină zi zilei în centrul orașului Tbilisi, unde a fost împușcat de patru ori în braț și umăr.

Vadim Krasikov își ispășește pedeapsa într-o închisoare germană din 2021.

Deținutul din Norvegia

Mikhail Mikushin

Anchetatorii norvegieni au anunțat în 2023 că un profesor universitar care pretindea că are cetățenie braziliană și care lucra ca lector universitar era de fapt un agent rus sub acoperire pe nume Mikhail Mikushin.

Mikushin călătorise în 2021 pentru prima dată în Norvegia, pentru a lucra la Universitatea Arctică din țara nordică, identificându-se drept Jose Assis Giammaria, potrivit presei norvegiene.

Dar un an mai târziu, el a fost arestat, mai întâi sub acuzația de a fi mințit cu privire la identitatea sa, iar mai târziu sub acuzația de a fi un spion rus.

Mikhail Mikushin
Mikhail Mikushin

Anul trecut, Mikushin ar fi mărturisit că a folosit o identitate falsă.

El a fost deținut într-o închisoare din Oslo și risca până la trei ani de închisoare în temeiul legilor norvegiene privind spionajul.

Prizonierii ruși din SUA

Vladislav Klyushin

Vladislav Klyushin, un antreprenor în domeniul IT care a condus o companie din Moscova legată de guvernul rus, a fost arestat în martie 2021 în Elveția, în timpul unei excursii la schi, în baza unui mandat de arestare emis de SUA pentru tranzacții cu informații privilegiate.

El a fost acuzat că a folosit comunicate de presă piratate pentru a face tranzacții cu acțiuni.

Vladislav Klyushin
Vladislav Klyushin

După extrădarea în Statele Unite, el a fost găsit vinovat de un juriu american și condamnat la nouă ani de închisoare, în septembrie 2023.

În timpul procesului, procurorii americani au făcut referire în mod repetat la parteneriatul lui Klyushin cu un bărbat identificat ca fiind ofițer al agenției ruse de informații militare (GRU).

Omul respectiv, Ivan Yermakov, a fost pus sub acuzare într-o anchetă separată formulată de consilierul special Robert Mueller pentru piratarea Partidului Democrat în timpul alegerilor prezidențiale americane din 2016.

Vadim Konoshchenok

Vadim Konoshchenok, în vârstă de 49 de ani, este un presupus agent al serviciilor secrete rusești. A fost reținut de autoritățile estoniene în octombrie 2022.

La momentul reținerii sale pe baza unui mandat de arestare emis de SUA, procurorii americani au declarat că Konoshchenok încerca să treacă în Rusia transportând mai multe tipuri de microelectronică și componente electronice.

Vadim Konoshchenok
Vadim Konoshchenok

Procurorii l-au numit pe Konoshchenok „un participant esențial la o schemă de furnizare de electronice și muniții sensibile, fabricate în America, în sprijinul eforturilor de război ale Rusiei și al dezvoltării de arme”, încălcând sancțiunile SUA.

El a fost luat în custodie americană în iulie 2023 și a pledat nevinovat la acuzațiile care, dacă ar fi fost găsit vinovat, ar fi putut duce la o pedeapsă maximă de 30 de ani de închisoare.

Roman Seleznyov

Roman Seleznyov, fiul unui membru al camerei inferioare a parlamentului rus, a fost arestat de autoritățile americane în 2014 pe baza unui mandat de arestare pentru fraudă cu carduri de credit.

Arestarea sa, pe un aeroport din Maldive, urmată de o extrădare rapidă pe teritoriul american Guam, a stârnit acuzații din partea Moscovei că ar fi fost răpit.

Roman Seleznyov (centru)
Roman Seleznyov (centru)

Anchetatorii americani au declarat că au descoperit activitățile sale online la sfârșitul anilor 2000 și au cerut ajutorul principalului serviciu rus de informații interne, Serviciul Federal de Securitate.

Dar amprenta sa online a dispărut curând, ceea ce i-a făcut pe anchetatorii americani să creadă că Rusia îl proteja.

Seleznyov, al cărui nume a fost ortografiat Seleznev în documentele judiciare din SUA, a primit în cele din urmă o sentință de 27 de ani - una dintre cele mai severe sentințe pronunțate vreodată împotriva unui hacker rus, deoarece a ales să lupte împotriva cazului său, în ciuda probelor, în loc să coopereze.

Cuplul din Slovenia

Anna Dultseva și Artyom Dultsev (Maria Rosa Mayer Munos și Ludwig Gisch)

Ludwig Gisch și Maria Rosa Mayer Munos sunt cetățeni ruși care folosesc pseudonime și care au fost arestați în Slovenia în decembrie 2022 sub acuzația de spionaj în favoarea Rusiei.

Cu puțin timp înainte de schimbul de prizonieri, cuplul a pledat vinovat pentru „spionaj și falsificarea documentelor”.

Numele lor reale ar fi Artyom Dultsev și Anna Dultseva, iar ambii dețin pașapoarte argentiniene și au în jur de 40 de ani.

Anna Dultseva și Artyom Dultsev (aka Maria Rosa Mayer Munos și Ludwig Gisch).
Anna Dultseva și Artyom Dultsev (aka Maria Rosa Mayer Munos și Ludwig Gisch).

În 2017, cuplul s-a mutat în Slovenia, unde soțul conducea o companie IT, iar soția o galerie de artă pe internet.

Rapoartele mass-media au afirmat că aceștia au folosit Slovenia ca bază pentru a furniza bani agenților ruși ilegali din UE.

În urma pledoariei lor , un tribunal din Ljubljana i-a condamnat pe 31 iulie la peste 18 luni de închisoare, dar a dispus apoi expulzarea lor.

Deținutul din Polonia

Pablo Gonzalez (aka Pavel Rubtsov)

Pablo Gonzalez este un jurnalist independent spaniol-rus care a fost arestat în Polonia în februarie 2022 sub acuzația de spionaj în favoarea Rusiei.

Agenția poloneză de contrainformații ABW a declarat atunci că l-a identificat ca agent al serviciilor de informații militare ruse.

Gonzalez, care s-a născut în Rusia și este cunoscut și sub numele său rusesc Pavel Rubtsov, a fost acuzat de serviciile de informații poloneze că „a desfășurat activități pentru Rusia folosind statutul său de jurnalist”, inclusiv în „zone afectate de conflicte armate și zone de tensiune politică”.

El a fost acuzat de „participare la activități ale serviciilor secrete străine împotriva Poloniei”.

La scurt timp după arestarea lui Gonzalez, agenția independentă de presă rusească Agentstvo a relatat că acesta a compilat rapoarte despre fiica lui Boris Nemțov, Zhanna Nemțova, după ce s-a împrietenit cu aceasta.

Organizațiile de supraveghere a libertății presei au declarat că Gonzalez nu ar trebui să fie vizat pentru activitățile sale jurnalistice și au îndemnat Polonia să justifice acuzațiile împotriva sa.

Printre mass-media cărora Gonzalez le-a furnizat reportaje se numără postul de televiziune VOA, finanțat de SUA, pentru care a avut șase reportaje în perioada 2020-21. Televiziunea a verificat activitatea sa după arestare.

Articol scris de corespondenții RFE/RL Todd Prince, Mike Eckel, Carl Schreck, Steve Gutterman, cu sprijinul relatărilor AP, AFP, BBC și The Moscow Times.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG