Linkuri accesibilitate

De doi ani, România nu poate construi un pod pentru ca trupele NATO de la Cincu să se deplaseze mai ușor


De doi ani, România nu poate construi un pod pentru ca trupele NATO de la Cincu să se deplaseze mai ușor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:34 0:00

România cere NATO să disloce mai multe trupe și echipamente, dar nu construiește, de doi ani, un pod județean către baza în care se află grupul de luptă al Alianței.

Peste mai puțin de o lună, între 9 și 11 iulie, la summitul NATO de la Washington, liderii români vor insista pe lângă cei din țările membre ale Alianței Nord Atlantice să trimită și mai multe trupe și echipamente pentru apărarea teritoriului național.

Acum, în România se află aproximativ 5.500 de militari străini din țări NATO.

Cei mai mulți militari staționați în România sunt forțe americane, aproximativ 4.000, dislocate în baza unei înțelegeri directe între România și SUA.

Restul, de aproximativ 1.500 de militari, sunt în mare parte francezi. Aceștia, alături de militari belgieni și luxemburghezi, compun Grupul de Luptă al NATO din România, înființat de Alianță în 2022, după ce Rusia a invadat Ucraina.

Grupul de Luptă al NATO este staționat la baza militară românească de la Cincu, din județul Brașov. În ultimii doi ani, Guvernul Franței a investit la Cincu peste 80 de milioane de euro.

Militarii francezi au construit împreună cu alți aliați, inclusiv din România, zeci de clădiri noi: poligoane, unități pentru instruire, cazare, hrănirea militarilor și a civililor care lucrează la Cincu, depozite de muniție, parcări.

Extinderea este încă în curs, iar până la sfârșitul anului, va putea adăposti 6.000 de vehicule militare și 2.000 de militari.

La momentul anunțării constituirii Grupului de Luptă al NATO din România, la summitul de la Madrid, din 2023, președintele Statelor Unite, Joe Biden, declara că structura din România se poate extinde, în caz de nevoie, până la nivel de brigadă.

Asta înseamnă că Grupul de Luptă se poate dubla ca mărime, de la 1.500 de militari cât sunt în prezent, la 3.000 de militari, poate chiar mai mult.

Pe cât de numeroase și intense sunt pregătirile în baza de la Cincu în care se află militarii NATO, pe atât de precare sunt drumurile și podurile către unitatea militară.

De altfel, încă de dinainte de staționarea trupelor NATO în România, nenumărați lideri militari aliați au reclamat starea proastă a drumurilor, căilor ferate și a podurilor din zona Cincu. Pe ele, militarii străini trebuie să transporte camioane cu echipamente, tancuri, mașini blindate și alte lucruri ce cântăresc zeci de tone.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG