Linkuri accesibilitate

Regizor rus condamnat la 3 ani de închisoare. A criticat războiul din Ucraina


Regizorul Vsevolod Korolyov a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru că a relatat despre crimele de război făcute de soldații ruși în Ucraina.
Regizorul Vsevolod Korolyov a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru că a relatat despre crimele de război făcute de soldații ruși în Ucraina.

Un regizor rus de documentare a fost condamnat miercuri la trei ani de închisoare de un tribunal din Sankt Petersburg pentru distribuirea de informații false despre armata țării.

Vsevolod Korolyov a fost arestat în iulie 2022, după ce a a făcut două postări despre invazia rusească în Ucraina.

El a scris despre atrocitățile comise de trupele rusești împotriva civililor din orașele ucrainene.

În fața instanței, Korolyov a recunoscut că a postat materialele în cauză, dar a pledat nevinovat.

Procurorii au cerut 9 ani de închisoare pentru Korolev.

Potrivit anchetatorilor, în primăvara anului 2022, Korolev a făcut două postări pe rețeaua de socializare VKontakte cu informații false despre acțiunile armatei ruse din Donețk, Bucea și Borodianka.

Korolev nu a negat paternitatea postărilor, dar nu a fost de acord cu acuzația care i-a fost adusă.

În timpul interogatoriului, documentaristul a spus că a făcut postări pe pagina sa VKontakte pentru ca oamenii să poată avea și o altă opinie despre ce se întâmplă pe frontul din Ucraina, în afara rapoartelor oficiale ale ministerului rus al Apărării.

Korolev a insistat, de asemenea, că a luat informații din surse deschise și a folosit în principal relatările martorilor oculari.

În martie 2022, după ce Rusia a invadat total Ucraina, în Codul penal rus și în Codul de Infracțiuni Administrative au apărut articole noi despre „falsuri” și „discreditare”, care prevăd amenzi și pedepse cu închisoarea pentru declarații împotriva războiului sau despre crime de război făcute de soldații ruși în Ucraina.

În 2023, instanțele rusești au primit 2.870 de cazuri administrative de „discreditare” a armatei ruse.

Numărul total de astfel de cazuri în aproape doi ani de la invadarea Ucrainei de către Rusia a ajuns la 8.386, a calculat Sibir Realii, după ce a studiat datele de la tribunalele ruse de jurisdicție generală.

North Realities este un canal de știri regional al Serviciului rusesc al RFE/RL.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
XS
SM
MD
LG