Departamentul de Trezorerie al SUA a declarat pe 20 martie că cei desemnați au furnizat servicii „în legătură cu o campanie străină de influență malignă, inclusiv încercarea de a uzurpa identitatea unor instituții de presă legitime”.
Sancțiunile au fost impuse Agenției de Design Social cu sediul la Moscova și fondatorului acesteia, Ilîa Gambașidze, și Grupului de Companie Structura cu sediul în Rusia și CEO-ului și proprietarul acesteia, Nikolai Tupikin.
Trezoreria a spus că cei vizați au implementat o rețea de peste 60 de siteuri care uzurpă identitatea altor platforme de știri legitime și care foloseau conturi false pe rețelele de socializare.
Sancțiunile îngheață toate bunurile pe care aceștia le au în jurisdicția SUA și, în general, interzic americanilor să se ocupe de ele. Cei care se angajează în anumite tranzacții cu cei vizați riscă, de asemenea, să fie loviti de sancțiuni.
„Ne angajăm să dezvăluim campaniile ample ale Rusiei de înșelăciune guvernamentală, care au scopul de a induce în eroare alegătorii și de a submina încrederea în instituțiile democratice din Statele Unite și din întreaga lume. Statele Unite, împreună cu aliații și partenerii noștri, rămân neclintiți în apărarea principiilor noastre democratice și a credibilității alegerilor noastre”, a declarat subsecretarul american pentru Terorism și Informații Financiare al Trezoreriei, Brian Nelson.
„Scopul final al Kremlinului în desfășurarea acestor campanii de influență este să submineze democrațiile. Eforturile de acest fel sunt menite să semene neîncrederea într-o presă liberă și independentă și să înece criticile legitime cu un val de informații false”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.
Washingtonul a avertizat în repetate rânduri despre eforturile Moscovei de a semăna dezinformare și instabilitate în țările democratice, iar sancțiunile vin pe fondul unor tensiuni serioase dintre Statele Unite și Rusia din cauza războiului din Ucraina.
În octombrie trecut, SUA au publicat o evaluare trimisă în peste 100 de țări, care arată că Moscova folosește spioni, rețelele sociale și mass-media de stat ruse pentru a eroda încrederea publicului în integritatea alegerilor democratice din întreaga lume.
În luna ianuarie a acestui an, șeful biroului de dezinformare al Departamentului de Stat al SUA a declarat că Washingtonul crede că Rusia va desfășura „operațiuni de informare ” menite să îndrepte opinia în Europa împotriva Ucrainei, în timp ce mai multe țări de pe continent vor organiza alegeri în acest an.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.