Linkuri accesibilitate

Condamnări internaționale. „Cât aiurează idioții utili despre pace, Putin trimite rachete asupra unui spital de copii”


Locuitorii Kievului i-au ajutat pe salvatori să caute victime ale atacului din 8 iulie sub dărâmături.
Locuitorii Kievului i-au ajutat pe salvatori să caute victime ale atacului din 8 iulie sub dărâmături.

Condamnarea internațională se intensifică odată cu creșterea numărului de morți la un spital de copii din Kiev, atacat într-o serie de atacuri aeriene masive rusești, pe care președintele american Joe Biden le-a numit „o „amintire îngrozitoare a brutalității Rusiei”.

La o zi după ce cel puțin 43 de persoane - inclusiv un membru al personalului și un vizitator al spitalului de copii Ohmatdit - au fost uciși în cel mai ucigaș val de atacuri rusești din ultimele luni.

Directorul spitalului, Volodimir Jovnir, a declarat pentru Serviciul ucrainean al RFE/RL că medicii au „făcut totul” pentru a asigura tratamentul pacienților în stare critică, în timp ce caută spații temporare pentru secții care sunt cheie pentru a ajuta copiii cu boli grave.

„Cel mai important este că ne-am salvat oamenii și specialiștii.

Din păcate, a fost ucis unul dintre cei mai buni specialiști ai noștri, care a dus copiii la adăpostul antiaerian și s-a întors să verifice dacă în camera goală erau sau nu copii".

„Echipa a supraviețuit, iar aceste echipe sunt acum cu acești copii. Ei lucrează în alte locații, în alte zone și fac tot posibilul pentru a se asigura că asistența nu se oprește”.

Kremlinul a negat pe 9 iulie că ar fi vizat ținte civile și a dat vina pe apărarea antiaeriană pentru distrugerea spitalului, dar analiștii și mai mulți oficiali au respins teza Moscovei.

Ministrul ceh de Externe, Jan Lipavsky, a declarat pe 9 iulie, că l-a convocat pe ambasadorul Rusiei la Praga, afirmând că cei care au efectuat atacul au fost „scursuri umane”.

„În timp ce idioții utili aiurează despre pace cu [președintele rus Vladimir] Putin, el trimite rachete la un spital de copii. În prezent mă îndrept către summitul NATO pentru a face o strategie pe termen lung care să limiteze Rusia. Nu se poate ceda agresiunii”, a adăugat el.

Spitalul de copii Ohmatdit din Kiev a fost atacat pe 8 iulie în timpul unui val de lovituri cu rachete rusești împotriva orașelor din întreaga Ucraină.

Două persoane au fost ucise, iar spitalul, care este cea mai mare unitate de pediatrie din Ucraina, a suferit pagube majore în urma exploziei.

„Succesul Ucrainei ca țară puternică, independentă și de succes este cea mai bună mustrare posibilă la agresiunea care continuă să fie comisă de Putin și Rusia împotriva Ucrainei, inclusiv în urmă cu doar 24 de ore, un atac asupra celui mai mare spital de copii din Kiev”, a declarat secretarul american al SUA Antony Blinken, la Washington într-o conferință de presă comună cu omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba.

La ONU, Joyce Msuya, subsecretarul general interimar al ONU pentru afaceri umanitare, a declarat la o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate din 9 iulie că „aceste incidente fac parte dintr-un model profund îngrijorător de atacuri sistemice care dăunează asistenței medicale și altor infrastructuri civile din Ucraina".

„Dirijarea intenționată a atacurilor împotriva unui spital protejat este o crimă de război, iar autorii trebuie să răspundă”, a spus ea.

Nicolas de Riviere, ambasadorul Franței la ONU, a spus despre atacul rusesc asupra spitalului de copii că intră „pe o listă a crimelor de război” și a spus că Moscova trebuie trasă la răspundere.

Chiar și remarcile Chinei, un aliat apropiat al Rusiei, au fost văzute de mulți observatori ca o critică voalată la adresa Kremlinului, fapt extrem de rar din partea Beijingului.

Ukrainian Moms Recall Attack On Kyiv Children's Hospital
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:47 0:00

Ambasadorul adjunct al Chinei la ONU, Geng Shuan, a declarat că luptele din Ucraina s-au „intensificat și au existat atacuri brutale din când în când, care au făcut multe victime. China este profund îngrijorată de acest lucru”.

Expertul militar ucrainean Alexandr Musienko a declarat pe 9 iulie pentru Current Time, rețeaua digitală și de televiziune în limba rusă condusă de RFE/RL, că există „dovezi suficiente” care arată că spitalul de copii a fost lovit „direct și deliberat” de o rachetă rusească de croazieră subsonică Kh-101.

„Vedem că Rusia, dacă vorbim despre atacuri masive cu rachete asupra Ucrainei, face de obicei o pauză - o lună sau jumătate, apoi acumulează rachetele, iar după aceea reia bombardamentele înainte de o altă pauză”, a spus el despre atacul Rusiei dat în plină zi.

„Partea rusă folosește adesea drone care însoțesc rachetele pentru a înregistra video momentul lovirii țintei și consecințele în scopuri propagandistice. De asemenea, în timpul zilei, locuitorii capitalei [ucrainene] se află la locurile de muncă și alte locuri publice și impactul psihologic asupra lor este mai mare”, a adăugat el.

Guvernul Ucrainei a aprobat 100 de milioane de grivne (2,5 milioane de dolari) dintr-un fond de rezervă de la bugetul de stat pentru a ajuta la reconstrucția spitalului, a declarat premierul Denis Șmîhal.

Ucraina a respectat promisiunea președintelui Volodimir Zelenski de a riposta și a lansat noaptea trecută peste trei duzini de drone, bombardând mai multe zone care au ucis mai multe persoane în interiorul Rusiei.

Ministerul rus al Apărării a declarat pe 9 iulie că au fost interceptate 38 de drone în cinci regiuni, inclusiv 21 la Rostov, șapte la Kursk, cinci la Astrahan, trei la Belgorod și două la Voronej.

Presa locală a scris că aeroporturile din regiunile de sud Astrahan și Volgograd au restricționat zborurile în urma atacurilor cu drone.

Obuzele ucrainene au ucis patru persoane în regiunea Belgorod din Rusia la primele ore ale zilei de 9 iulie și au rănit 20, potrivit guvernatorului regional Viaceslav Gladkov. El a adăugat că atacul a provocat pene de curent și a deteriorat 60 de case și 160 de apartamente.

În Volgograd, un depozit de petrol și o substație electrică au luat foc în urma căderii resturilor de drone, potrivit guvernatorului regional Andrei Bocearov.

Misiunea ONU de monitorizare a drepturilor omului a declarat că evaluarea sa asupra atacului de la Kiev „indică o probabilitate mare ca spitalul de copii să fi suferit o lovitură directă” decât să fi suferit de pe urma intervenției apărării antiaeriene ucrainene, așa cum a susținut Rusia.

„Rachetele Rusiei care au ucis zeci de civili ucraineni și au provocat pagube și victime la cel mai mare spital de copii din Kiev sunt o amintire îngrozitoare a brutalității Rusiei”, a scris Biden pentru X.

„Este esențial ca lumea să continue să fie alături de Ucraina în acest moment important și să nu ignorăm agresiunea rusească”, a spus el, adăugând că în timpul summitului NATO de la Washington se va întâlni cu Zelenski „pentru a clarifica că sprijinul nostru pentru Ucraina este de neclintit”.

Moscova a negat, ca de obicei, că vizează reședințe, școli, spitale și alte structuri civile, în ciuda bombardamentelor frecvente care sugerează contrariul.

Ministerul rus al Apărării a declarat că atacurile sale aeriene din apropierea Kievului vizează „facilitățile industriei militare ucrainene și bazele forțelor aeriene ucrainene”, adăugând că „obiectivele atacului au fost atinse”.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), organizație nonprofit cu sediul la Washington, a contrazis afirmațiile Moscovei, spunând că dovezile video „arată în mod clar că o singură rachetă zboară pe o traiectorie descendentă bruscă înainte de a intra în contact cu clădirea spitalului”.

Departamentul de Apărare Civilă din Kiev a declarat pe 9 iulie că trupul unui băiat dispărut a fost recuperat dintr-un bloc de apartamente lovit în timpul atacurilor cu rachete, care au distrus parțial încă un spital și au lovit un centru de afaceri din capitală.

Reportaj de Aleksei Aleksandrov de la Current Time și dpa
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
XS
SM
MD
LG