Linkuri accesibilitate

Putin neagă că s-ar folosi de exportul de gaze ca instrument de control politic


Președintele rus Vladimir Putin respinge acuzațiile că Rusia ar avea vreo contribuție la creșterea prețurilor la gaze, care a zguduit capitalele europene.
Președintele rus Vladimir Putin respinge acuzațiile că Rusia ar avea vreo contribuție la creșterea prețurilor la gaze, care a zguduit capitalele europene.

Președintele Vladimir Putin a apărat fiabilitatea exporturilor de gaze naturale pe care le face Rusia către Europa și a declarat că Moscova este pregătită să furnizeze și mai mult gaz, respingând în același timp acuzațiile că folosește exportul de energie ca instrument politic.

Putin a respins, de asemenea, la o conferință energetică desfășurată la Moscova pe 13 octombrie, acuzațiile că Rusia ar avea vreo contribuție la creșterea prețurilor la gaze, care a zguduit capitalele europene.

„Problema nu este a noastră, ci a europenilor", a declarat el la conferință.

Comentariile lui Putin au venit în momentul în care Comisia Europeană a prezentat pe 13 octombrie un set de instrumente pe care statele membre să le poată folosi pentru a se proteja de creșterea alarmantă a prețurilor la energie, după ce tarifele gazelor în toată Europa și în alte părți ale lumii au crescut la niveluri record în ultimele săptămâni.

Acest lucru a provocat o majorare a prețurilor la electricitate în țările în care gazul este principalul combustibil pentru centrale și a crescut tarifele utilităților în gospodăriile populației chiar înainte de venirea iernii.

Rezervele de gaze naturale din Uniunea Europeană sunt cu mult sub nivelurile normale pentru această perioadă a anului.

Unii analiști și parlamentari europeni au arătat spre Gazprom, cel mai mare furnizor din Europa, companie rusă de stat care deține monopolul la export, care a refuzat să acorde spațiu suplimentar de tranzit prin conductele ucrainene, chiar dacă prețurile au crescut.

Pe de altă parte, experții spun că la baza crizei se află o combinație de factori, inclusiv întreruperile cu aprovizionarea din Norvegia - un alt furnizor important de energie - și faptul că gazul natural lichefiat din SUA a fost redirecționat către piețele din Asia de Est, unde prețurile au fost mai mari.

Un alt factor este iarna de anul trecut, care a fost mai rece și mai lungă decât în mod normal, iar multe facilități de depozitare nu au reușit încă să-și completeze rezervele.

Rusia s-a bazat pe rețelele de conducte din Ucraina pentru a furniza gaze Europei. Dar, în ultimii ani, Moscova a construit conducte care ocolesc Ucraina: Turk Stream, sub Marea Neagră, și Nord Stream, sub Marea Baltică.

O a doua conductă a Mării Baltice, Nord Stream 2, deja finalizată și care așteaptă aprobarea autorităților de reglementare germane, va crește semnificativ volumul de gaz rusesc furnizat către Europa.

Putin a subliniat că Rusia își îndeplinește obligațiile contractuale și că Moscova este pregătită să crească exporturile de gaze, deși nu a spus nici cum, nici când și nici pe care rute.

„Dacă ne cer să creștem livrările, suntem gata să facem acest lucru. Le sporim pe cât de mult ne cer partenerii noștri", a spus el.

Între timp, Comisia a declarat că actuala creștere a prețurilor necesită un „răspuns rapid și coordonat” la nivelul UE, iar cadrul legal existent permite UE să ia măsuri pentru a diminua impactul crizei imediat.

Printre măsurile propuse de comisarul pentru energie Kadri Simson pe 13 octombrie se află sprijinul de urgență pentru veniturile gospodăriilor, ajutorul de stat pentru companii și reduceri de taxe.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG