Linkuri accesibilitate

Covid în Rusia | Oamenii se opun codurilor QR obligatorii


Un conductor verifică un cod QR al unui pasager ca dovadă a imunitații la Covid într-un autobuz din Kazan, Rusia, 22 noiembrie 2021.
Un conductor verifică un cod QR al unui pasager ca dovadă a imunitații la Covid într-un autobuz din Kazan, Rusia, 22 noiembrie 2021.

Rusia se confruntă cu o nouă creștere a îmbolnăvirilor cauzate de pandemia de Covid, în timp ce numărul zilnic de morți oscilează între 1.100 și 1.250. Cu toate acestea, rușii reacționează din ce în ce mai violent față de intentia autorităților de a introduce obligativitatea certificatelor verzi.

Pe data de 22 noiembrie, regiunea Tatarstan a Rusiei a devenit prima din țară unde călătorilor din mijloacele de transport li s-au cerut să prezinte un cod QR ce le afirmă statutul de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2. Cel puțin o altercație fizică a izbucnit după ce sute de pasageri au fost dați jos din autobuze și trenuri.

„Unei femei conductor i-a fost spart nasul”, a transmis Ruslan Zinatullin, președintele filialei regionale a partidului Yabloko. „Aproximativ 2.200 de persoane nu au fost admise în transportul public. În general, volumul de pasageri a scăzut cu o treime”.

Povești similare au ieșit la iveală din alte regiuni ale Rusiei, care au impus diferite mandate de prezentare a codului QR în spațiile publice.

În Ekaterinburg, pe 19 noiembrie, o mulțime de oameni furioși a luat cu asalt un tribunal din oraș, în timpul unui proces în care una din părți susținea că prezentarea codului QR pentru vizitarea centrelor comerciale și a cinematografelor este ilegală. În jur de 50 de persoane au pătruns în clădire înainte ca autoritățile să baricadeze ușa sălii de judecată și să stingă luminile pe coridor. Instanța a susținut continuarea funcționării mandatului.

Tot în aceeași zi, în Volgograd, un grup de femei au pătruns în biroul local al Rospotrebnadzor, agenția care eliberează codurile QR. Acestea i-ar fi cerut directorului filialei din zonă să-și prezinte codul QR. Garda Națională rusă a fost chemată la fața locului.

Mai multe regiuni din Rusia au fost afectate de protestele similare în ultimele șapte săptămâni.

„Codurile QR sunt concepute ca o modalitate de marcare a bunurilor de consum”, au transmis protestatarii din regiunea Zabaikalye, într-o scrisoare deschisă adresată lui Vladimir Putin și guvernatorului regiunii, Aleksandr Osipov.

O petiție online împotriva creării așa-numitelor „gheto-uri QR” a adunat mai bine de 330.000 de semnături. Alte petiții adresate primarilor, guvernatorilor și legislaturilor regionali și bazate pe argumente similare au apărut în mai multe zone din țară.

Pe 23 noiembrie, Vladimir Sidorov, membru al Legislativului regional Ryazan și care face parte din partidul Rusia Unită, a declarat că oamenii care folosesc coduri QR false ar trebui împușcați. Ulterior, acesta și-a cerut scuze pentru afirmațiile făcute și și-a motivat reacția violentă ca urmare a morții soției sale, care ar fi decedat în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2.

„Uitați-vă în jurul vostru și vedeți ce se întâmplă”, a spus Sidorov. „Uitați-vă cum oamenii se îmbolnăvesc și cât de mult efort doctorii trebuie să depună pentru a se proteja. Desigur, cuvintele mele au fost încărcate cu emoție. Dar, în continuare, cred că cei care-și falsifică certificatele de vaccinare sau cei care le vând ar trebui pedepsiți dur”, a continuat acesta.

Tensiunile de la nivelul societății ies din ce în ce mai mult la iveală în ciuda numărului tot mai mare de morți din Rusia. Aproximativ 268.000 de oameni au murit în urma pandemiei de Covid.

Cifrele au fost criticate de mai mulți oameni ca fiind false. Aproximativ 37% din ruși sunt vaccinați cu schema completă de vaccinare în ciuda faptului că Rusia a fost prima țară din lume care a adoptat folosirea unui vaccin anti-Covid în 2020.

Ofițerii de poliție rețin un demonstrant în timpul unui protest anti-vaccin din centrul Moscovei, Rusia, 26 iunie 2021.
Ofițerii de poliție rețin un demonstrant în timpul unui protest anti-vaccin din centrul Moscovei, Rusia, 26 iunie 2021.

Roskomnadzor eliberează coduri QR persoanelor vaccinate, care au trecut prin boală sau care sunt exceptate de la vaccinare. Prima încercare de a introduce coduri QR obligatorii a avut loc în Moscova în iunie-iulie 2021. Ulterior, un ordin a revocat obligativitatea codurilor după ce primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a declarat că veniturile restaurantelor din capitală scăzuseră cu 36% pe durata funcționării mandatului.

Pe 12 noiembrie, Guvernul rus a publicat un proiect de lege privind obligativitatea codului QR pentru pasagerii aerieni și care călătoresc cu trenul.

Un alt proiect include folosirea unui mandat asemănător pentru accesul în restaurante, teatre mall-uri și alte spații publice. Potrivit rapoartelor presei din 24 noiembrie, niciunul dintre proiecte nu ar fi ajuns pe lista de zi a Dumei de Stat, semn că politicienii ruși sunt îngrijorați de numărul tot mai mare de protestatari.

O sursă apropiată administrației prezidențiale ar fi transmis că orice lege pe tema acestui subiect va fi formulată cu grijă, adoptând termeni precum „pașapoarte de sănătate”.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG