Linkuri accesibilitate

Rusia: cum „fură străinii și homosexualii” copiii țării. Parlamentul pregătește o lege controversată


„Dragostea e mai puternică decât homofobia” - scrie pe cartonul unui activist LGBT arestat de Poliția rusă
„Dragostea e mai puternică decât homofobia” - scrie pe cartonul unui activist LGBT arestat de Poliția rusă

Străinilor și cetățenilor ruși care nu sunt căsătoriți li s-ar putea interzice dreptul de a avea copii cu ajutorul unei mame surogat. Parlamentul rus este foarte aproape să adopte o lege în această privință, argumentând că intervenția statului este necesară pentru a combate traficul de copii.

Criticii spun, însă, că în spatele acestui demers nu ar sta neapărat interesul pentru bunăstarea copiilor și a mamelor surogat, ci temerea că acești copii ar putea fi crescuți de persoane homosexuale.

Rusia este una dintre puținele țări din lume unde surogatul comercial este în prezent permis. Cetățenii străini pot să plătească o femeie din Rusia pentru a-i închiria pântecul. În fiecare an, mamele surogat dau naștere la sute, poate chiar mii de copii. Prețul variază în jurul a 20 de mii de dolari, relatează The Economist.

Rusia nu este un incubator, a declarat Irina Yarovaya, unul dintre vicepreședinții parlamentului de la Moscova. Potrivit proiectului de lege aflat în dezbatere, persoanele necăsătorite nu pot apela la serviciile unei mame surogat pentru că acest lucru nu corespunde conceptului de familie, așa cum este acesta descris în legislația națională.

Doar cuplurile căsătorite care nu pot avea copii din cauze medicale vor mai putea apela pe viitor la soluția surogatului, însă doar dacă soții au între 25 și 55 de ani și sunt căsătoriți de cel puțin un an.

O crimă la adresa părinților singuri

Președinta Comisiei pentru Familie, Femei și Copii din Duma de Stat, Oksana Pushkina, susține că legea intră în conflict cu constituția Rusiei, care garantează drepturi egale pentru toți cetățenii țării.

Să interzici cuiva oportunitatea de a deveni mamă sau tată este o crimă

Să interzici cuiva oportunitatea de a deveni mamă sau tată este o crimă. Foarte mulți copii sunt crescuți de un singur părinte. Dacă urmăm logica autorilor acestui proiect de lege, atunci acești copii ar trebui luați de lângă părinții lor pentru că nu fac parte din familii convenționale”, a spus Oksana Pushkina.

Discuțiile despre modificarea legislației au apărut după ce anul trecut un copil născut de o mamă surogat pentru o familie din Filipine a murit în urma unor complicații. Când poliția a descins în apartamentul în care survenise decesul, a descoperit alți trei copii care așteptau să fie preluați de părinți filipinezi. Printre aceștia se aflau și gemenii unui parlamentar de la Manilla.

Poliția a decis că are de a face cu o rețea de exploatare de persoane și i-a arestat pe doctorii care au ajutat mamele surogat. Copiii au fost plasați într-un orfelinat.

O comisie guvernamentală de anchetă a confiscat documente din mai multe clinici de fertilitate din Moscova și a amenințat că toți bărbații necăsătoriți care au apelat la mame surogat vor fi trimiși în judecată.

Televiziunile din Rusia au început o campanie împotriva personalului medical din astfel de clinici, acuzând unii medici că sunt infractori care fură embrioni și falsifică documente. De asemenea, au avertizat că acești copii născuți din mame surogat ar putea fi crescuți de cupluri homosexuale.

Dacă nu ne implicăm în educația sexuală a copiilor noștri, atunci instructorii LGBT ai NATO o vor face în locul nostru”, a spus recent un moderator de televiziune, citat de The Economist.

„Doar mama și tata”

De-a lungul timpului președintele rus,Vladimir Putin a promis în repetate rânduri că va apăra valorile familiei tradiționale. Anul trecut Putin a organizat un referendum pentru modificarea constituției. Scopul principal era rămânerea la putere dincolo de 2024, dar locuitorii ruși au putut vota și alte propuneri populiste incluse pe buletinele de referendum. Printre acestea interzicerea căsătoriilor între homosexuali.

Putin: Vor fi doar mama și tata

În ce privește „părintele unu” și „părintele doi”, atât timp cât voi fi președinte acest lucru nu se va întâmpla. Vor fi doar mama și tata”, a spus Vladimir Putin. Pachetul constituțional a fost adoptat cu o largă majoritate.

Mamele surogat din Ucraina, afectate de pandemia de Covid-19

O altă țară în care este permisă contractarea serviciilor unei mame surogat este Ucraina, unde anual se nasc cel puțin câteva sute de copii. Diferența față de Rusia este una de preț, agențiile ucrainene care intermediază astfel de servicii taxând părinții cu 38, până la 45 de mii de dolari. Din acești bani, mamele surogat primesc pe durata sarcinii 400 de dolari lunar și după naștere alte 15 mii de dolari.

Anul trecut, pandemia de Covid-19 a scos la iveală vulnerabilitățile din sistem. La scurt timp după ce autoritățile au impus restricții, clinica de fertilitate Biotexcom a dat publicității un videoclip în care puteau fi văzuți 46 de copii născuți de mame surogat, care erau îngrijiți într-un hotel din Kiev.

Din cauza interdicțiilor de călătorie, părinții genetici nu au putut călători în Ucraina pentru a-și prelua copiii, situație care a generat un scandal internațional.

În urma presiunii publice, autoritățile de la Kiev au permis intrarea în țară a 79 de familii străine.

Activiștii pentru drepturile omului au cerut ca legislația să fie modificată, pentru ca astfel de situații să nu se mai repete. Ei vor ca procedurile de înregistrare a copiilor să poată fi făcute și în lipsa părinților genetici, care pot împuternici un avocat să îi reprezinte.

De asemenea, mai multe femei care au acceptat să fie mame surogat au înființat organizația non-guvernamentală ”Puterea Mamelor”, al cărei scop este să protejeze drepturile femeilor care semnează astfel de contracte.

Mamele surogat se plâng adesea că agențiile intermediare nu acționează în interesul lor, nu le prezintă de la început termenii contractuali, condițiile în care se pot muta în capitală dacă situația medicală o impune, care sunt consecințele unei pierderi de sarcină sau care sunt potențialele riscuri pentru sănătatea lor și în ce fel pot fi ele compensate.

XS
SM
MD
LG