Linkuri accesibilitate

Rusia expulzează un diplomat al R. Moldova și interzice accesul în țară unor oficiali moldoveni


Federația Rusă va interzice intrarea în țară a unor oficiali moldoveni din cauza „declarațiilor anti-rusești și acțiunilor ostile ale Chișinăului”, anunță TASS.

Totodată, ministerul rus de externe declară persona non grata un angajat al ambasadei Moldovei la Moscova, înmânându-i ambasadorului Lilian Darii o notă de protest.

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) al Republicii Moldova a obligat pe 19 aprilie un angajat al Ambasadei Federației Ruse, declarat persona non grata, să părăsească teritoriul țării.

Guvernul moldovean și-a motivat decizia prin faptul că doi funcționari ai ambasadei ruse ar fi avut un „comportament necorespunzător” pe Aeroportul Internațional Chișinău, atunci când Poliția de Frontieră a interzis accesul în țară președintelui Tatarstanului.

Pe 17 aprilie, președintele Republicii Tatarstan din cadrul Federației Ruse, Rustam Minnihanov, nu a fost lăsat să intre în Republica Moldova.

El ar fi trebuit să participe la un congres la Comrat, la invitația unuia dintre candidații înscriși în cursa pentru funcția de guvernator al autonomiei găgăuze, iar autoritățile moldovene au calificat susținerea pentru un candidat din partea oficialului rus drept imixtiune în treburile interne ale R. Moldova.

Pe 20 aprilie, Ambasada Federației Ruse de la Chișinău a criticat decizia autorităților moldovene calificând-o drept „un pas neprietenos”.

Rusia se arată nemulțumită și de faptul că R. Moldova s-a aliniat la sancțiunile europene îndreptate împotriva Moscovei din cauza invaziei în Ucraina.

„Nu ar trebui să existe îndoieli: toate aceste acțiuni neprietenoase, fără excepții, nu vor rămâne fără un răspuns”, a atenționat Ambasada Rusiei, într-un comunicat de presă.

Articol preluat de pe pagina Europa Liberă Moldova.

XS
SM
MD
LG