Linkuri accesibilitate

Rachete rusești lovesc orașul Dnipro, la câteva ore după atacul ucrainean asupra țintelor industriale din Tatarstan


O clădire avariată de presupusul atac ucrainean cu drone asupra zonei industriale Alabuga din Tatarstan. 2 aprilie 2024.
O clădire avariată de presupusul atac ucrainean cu drone asupra zonei industriale Alabuga din Tatarstan. 2 aprilie 2024.

Forțele ruse au lansat pe 2 aprilie un atac cu rachete asupra orașului Dnipro, care a rănit cel puțin 18 persoane. Atacul a venit la doar câteva ore de la loviturile ucrainene asupra unor situri industriale din Tatarstan.

Atacul rusesc a avariat o școală din Dnipro, oraș aflat la aproximativ 500 de kilometri sud-est de Kiev. Serviciul de Stat de Urgență a declarat că atacul a distrus o grădiniță, un colegiu și un magazin.

Serghei Lysak, șeful administrației militare regionale Dnipropetrovsk, a anunțat că 12 persoane au fost spitalizate, inclusiv cinci copii.

Atacul aerian din Dnipro a venit după atacul cu drone asupra unor regiuni industriale din Tatarstan care, potrivit oficialilor locali, a rănit șapte persoane.

Districtul Alabuga din Tatarstan este desemnat ca o zonă economică specială unde se află peste 20 de întreprinderi industriale.

La rândul său, regiunea Nijnekamsk găzduiește o mare rafinărie de petrol.

O lovitură aeriană în interiorul Rusiei vizează o fabrică de drone kamikaze
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:42 0:00

Potrivit unei analize realizată de Reuters a imaginilor care arată impactul atacului din Nijnekamsk, o dronă a lovit unitatea principală de rafinare a petrolului de la rafinăria Taneco din Rusia, una dintre cele mai mari din țară.

Serviciul de presă al Alabuga a declarat că unul dintre clădirile sale de dormitoare a fost avariată în atac și două persoane au fost rănite, a informat agenția media rusă controlată de stat RIA Novosti.

Nu a existat nicio revendicare oficială a responsabilității. Locurile unde s-au produs atacurile se află la peste 1.200 de kilometri de granița dintre Ucraina și Rusia.

Expertul militar ucrainean Oleg Jdanov a declarat că Ucraina vizează probabil o nouă unitate rusească de producție de drone aflată în Alabuga. El se așteaptă ca astfel de lovituri adânci în interiorul Rusiei să devină mai frecvente, având în vedere capacitățile dronelor produse acum de Kiev.


Surse din interiorul guvernului ucrainean au declarat pentru serviciul ucrainean al RFE/RL că atacul asupra rafinăriei de petrol Taneco a fost o operațiune comună între Direcția Principală de Informații a ministerului ucrainean al Apărării și Serviciul de Securitate al Ucrainei.

Washington Post a scris în august 2023, citând documente scurse, că Rusia înființează o linie de producție în Tatarstan pentru a construi 6.000 de drone de atac până în vara anului 2025.

Planurile de fabricație ar presupune extinderea producției unei versiuni rusești a dronelor iraniene Shahed, care ar îmbunătăți „tehnicile de fabricație învechite ale Iranului”.

Documentele citate de Washington Post au arătat că instalațiile de producție se aflau în zona economică specială Alabuga, aceeași locație cu presupusul atac cu drone din 2 aprilie.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG