Linkuri accesibilitate

Lovituri ucrainene cu drone asupra unei zone industriale rusești. O rafinărie, lovită. Zelenski: 2024 e esențial pentru relația Ucraina-NATO


Serviciul de presă al zonei economice Alabuga a transmis că două clădiri de dormitoare au fost lovite de drone și două persoane au fost rănite.
Serviciul de presă al zonei economice Alabuga a transmis că două clădiri de dormitoare au fost lovite de drone și două persoane au fost rănite.

Ucraina a lovit marți, cu o dronă, una dintre cele mai mari rafinării din Rusia aflată la 1.300 km de linia frontului. Atacul a vizat două zone industriale din Tatarstan.

Dronele au lovit instalații industriale din republica Tatarstan din Rusia și au rănit mai multe persoane, au declarat oficialii locali, potrivit RFE/RL.

„În această dimineață, întreprinderile industriale ale republicii din Alabuga și Nijnekamsk au fost atacate de drone. Nu există daune grave, procesul tehnologic al întreprinderilor nu a fost perturbat”, a declarat Rustam Minnihanov, liderul republicii autonome ruse Tatarstan, într-o postare pe Telegram.

Districtul Alabuga este desemnat ca o zonă economică specială care găzduiește peste 20 de întreprinderi industriale, inclusiv inginerie chimică și mecanică și fabrici de tratare a metalelor. Nijnekamsk găzduiește o mare rafinărie de benzină.

Serviciul de presă al zonei economice Alabuga a transmis că una dintre clădirile de dormitoare a fost avariată în atac și două persoane au fost rănite, a informat agenția media rusă controlată de stat RIA Novosti. Un total de șapte persoane au fost rănite în atacurile cu drone asupra Tatarstan, potrivit presei ruse.

În urma atacului, un incendiu a izbucnit la rafinăria Taneco a companiei Tatneft. Agenția rusească de știri RIA, citată de Reuters, scrie că incendiul a fost stins în 20 de minute iar producția rafinăriei nu a fost afectată.

Drona ar fi lovit unitatea principală de rafinare și, notează Reuters, acesta este unul dintre atacurile cele mai îndepărtate în interiorul Rusiei pe care le-a realizat Ucraina de la începutul războiului.

Rafinăria de petrol Taneco este una dintre cele mai mari și mai noi din Rusia. Capacitatea sa de producție e de aproximativ 360.000 de barili pe zi.

Potrivit Washington Post, Rusia a înființat în Tatarstan o linie de producție care ar urma să construiască 6.000 de drone de atac până în vara lui 2025.

Documentele dezvăluite de publicația americană arată că linia de producție amplasată în zona economică speciala Alabuga, atacată marți cu drone.

O sursă din serviciile secrete ucrainene a declarat pentru Reuters la Kiev că „pagube semnificative” au fost provocate unei ținte militare din regiunea Tatarstan din Rusia într-un atac cu drone de fabricație ucraineană.

Anterior, oficialii ruși au declarat că Rusia a respins atacul cu drone asupra rafinăriei însă o analiză Reuters a imaginilor de la rafinărie a confirmat impactul dronei.

Noi atacuri rusești asupra infrastructurii energetice din Ucraina

De cealaltă parte, dronele rusești au vizat infrastructura energetică în noi atacuri nocturne asupra regiunilor Dnipropetrovsk și Kirovograd din centrul Ucrainei, lovind o instalație energetică, a anunțat marți armata ucraineană.

Nouă drone au fost doborâte deasupra regiunii Dnipropetrovsk, unde resturile au provocat două incendii în capitala regională Dnipro, a transmis guvernatorul, într-o declarație pe aplicația de mesagerie Telegram, adăugând că ambele focuri au fost stinse.

O dronă a lovit însă o substație de înaltă tensiune din regiunea Kirovograd, provocând un incendiu acolo, a scris operatorul rețelei Ukrenergo pe Telegram.

Apărarea aeriană a reușit să doboare nouă din cele 10 drone rusești care soseau, a declarat Statul Major al Ucrainei.

Atacurile de marți dimineața sunt ultimele dintr-o perioadă în care Rusia a atacat intens instalațiile energetice ale Ucrainei și a provocat daune majore sistemului energetic ucrainean și pene extinse de curent.

Zelenski: 2024 este esențial pentru relația Ucraina - NATO

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski afirmă că acest an ridică mai multe întrebări fundamentale cu privire la relaţiile Ucraina-NATO.

Volodimir Zelenski spune, după o întâlnire cu oficiali militari și guvernamentali că numai cu Ucraina în cadrul Alianţei Europa poate conta pe o securitate reală.

Liderul de la Kiev a mai spus, în mesajul său video zilnic, că dronele și războiul electronic vor fi factori decisivi pentru victoria Ucrainei în război:

„Avem nevoie de drone ucrainene mai multe şi mai eficiente. Putem asigura acest lucru. Întâlnirea de astăzi s-a axat, de asemenea, pe sistemele de război electronic. Avem acum un număr semnificativ de produse ucrainene şi avem o mare determinare a producătorilor noştri de a ne consolida apărarea cu ajutorul războiului electronic”, a declarat președintele ucrainean.

Patrușev: NATO luptă de facto împotriva Rusiei în Ucraina

Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, unul dintre principalii aliați ai lui Vladimir Putin, a declarat că NATO luptă de fapt împotriva Rusiei în Ucraina și că alianța militară condusă de SUA a ajutat la organizarea de lovituri pe teritoriul suveran al Rusiei.

„Alianța Nord-Atlantică este de facto parte la conflictul ucrainean și este implicată activ în organizarea bombardării teritoriilor rusești”, a declarat Patrușev pentru ziarul Argumenty I Fakty, relatează Reuters.

Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev.
Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev.

„În cadrul său (NATO- n.red) se iau decizii colective cu privire la noi livrări de arme, cu o creștere a capacităților lor tehnice și cu rază lungă de acțiune, iar instructorii NATO din mai multe țări antrenează mercenari și sabotori pentru participarea lor la operațiuni anti-ruse”, a mai declarat Patrușev.

Ucraina a lovit adânc în teritoriul rus în ultimul an, bombardând cu drone rafinării de petrol și fabrici de arme și lovind în mod repetat și regiunile de frontieră rusești.

SUA au declarat în numeroase rânduri că nu sprijină loviturile ucrainene în interiorul Rusiei.

Președintele Vladimir Putin a avertizat luna trecută Occidentul că un conflict direct între Rusia și NATO ar însemna că planeta este la un pas de cel de-al Treilea Război Mondial și a spus că militari NATO sunt deja prezenți în Ucraina.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG