Ministerul Justiției a declarat că cei doi jurnaliști ai Europei Libere au fost trecuți și ei pe lista actualizată a „agenților străini” care conține încă opt persoane.
Odată cu actualizarea, lista cuprinde acum 111 entități și persoane fizice.
„Această decizie a fost luată pe baza documentelor primite de la organele guvernamentale abilitate. În special, conform informațiilor primite, aceste persoane distribuie sistematic materiale unui cerc nedeterminat de persoane, în timp ce primesc finanțare externă", se arată în comunicatul ministerului.
Vladikina este jurnalist la serviciul rusesc al Radio Free Europe/Radio Liberty, în timp ce Beliaev este redactor social media pentru același serviciu.
Președintele RFE/RL, Jamie Fly, a declarat că atacul dat de Kremlin asupra adevărului nu va avea succes.
„Această țintire a mai multor jurnaliști @RFERL de la @SvobodaRadio și @severrealii nu ne va descuraja de la misiunea noastră de a oferi informații obiective publicului rus”, a spus Fly pe Twitter.
El a emis, de asemenea, o declarație în care afirmă că adăugarea a doi jurnaliști RFE/RL pe listele agenților străini aduce la 18 numărul cetățenilor ruși care lucrează pentru RFE/RL „care au fost etichetați în mod fals în acest fel”.
Regizorul din Iaroslavl - Andrei Alekseev, Marat Gelman - fost director adjunct al Channel One și fost membru al Camerei Publice a Rusiei, Taisia Bekbulatova - redactor-șef al revistei Kholod și Viktor Șenderovici - editorialist pentru The New Times, au fost, de asemenea, adăugați pe listă.
Trupa Pussy Riot a devenit vestită după ce unii dintre membrii săi au fost condamnați pentru „huliganism motivat de ură religioasă” pentru prestația lor în Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova, unde au cântat o „rugaciune punk” împotriva lui Vladimir Putin, care era prim-ministru și făcea în același timp campanie pentru revenirea sa la președinție.
Într-un alt protest, membrii Pussy Riot - inclusiv Nikulșina - au întrerupt finala Cupei Mondiale din 2018 de la Moscova dintre Franța și Croația, alergând pe teren cu uniforme de poliție false.
Legile „agenților străini” impun celor desemnați să se înregistreze la autorități și să-și eticheteze conținutul cu un disclaimer, riscând altfel interzicerea și un dosar penal.
Desemnarea limitează, de asemenea, dreptul altor canale mass-media de a cita organizația desemnată „agent străin” de autoritățile ruse.
Eticheta „agenți străini” a determinat mai multe ONG-uri, organizații media și alte grupuri să se închidă, deoarece pierd venituri de la agenții de publicitate.