Linkuri accesibilitate

Aproape 200.000 de oameni au părăsit Rusia de la începutul războiului împotriva Ucrainei


Mai mulți ruși așteaptă la rând pentru a retrage bani de la bancă, la o zi după ce președintele Rusiei, Vladimir Putin, a lansat un război împotriva Ucrainei, 25 februarie 2022.
Mai mulți ruși așteaptă la rând pentru a retrage bani de la bancă, la o zi după ce președintele Rusiei, Vladimir Putin, a lansat un război împotriva Ucrainei, 25 februarie 2022.

Aproximativ 200.000 de ruși au emigrat în Occident și țările din vecinătatea Rusiei, după ce Vladimir Putin a decis invadarea Ucrainei, potrivit unui economist rus, citat de BBC.

Dintre aceștia, aproximativ 25.000 au ajuns doar în Georgia. Cei care au ajuns în fosta republică sovietică mărturisesc că se confruntă cu un mediu ostil prezenței lor.

Experții avertizează că sancțiunile intervenite de pe urma deciziei lui Vladimir Putin de a invada Ucraina vor duce economia Rusiei înapoi cu cel puțin 30 de ani și vor reduce nivelul de trai pentru următorii cinci ani.

Multe dintre multinaționalele din Occident cu un capital rusesc considerabil – precum firmele de îmbrăcăminte sau lanțurile de restaurante fast-food – și-au retras produsele de pe piața din Rusia.

Valoarea rublei a scăzut cu aproximativ 40% față de cea a dolarului.

Printre cele mai afectate categorii sociale se numără pătura de mijloc a societății, obișnuită cu o viață confortabilă datorită schimbului comercial dintre Rusia și Occident.

Alături de bunurile comerciale provenite din Occident, oamenii se confruntă cu o stigmatizare crescută venită din partea altor naționalități.

„Am încercat să le explicăm că rușii nu sunt Putin – că și noi îl urâm pe Putin”, a spus Leila Nepesova, un activist pentru drepturile omului al organizației Memorial Internațional, închisă recent de autoritățile de la Moscova.

Nepesova povestește că aceasta a fost înjurată pe stradă și certată de un șofer de taxi.

„(Șoferul de taxi, n.r.) Mi-a spus că ‘noi suntem ruși, că suntem ocupanți’”, a continuat aceasta. „Rușii sunt urâți aici – și nu-i pot învinovăți”.

Mulți dintre locuitorii Georgiei, care urmăresc evenimentele din Ucraina, își amintesc de războiul împotriva Georgiei, lansat de Rusia în 2008.

În urma conflictului, Rusia a preluat controlul asupra Oseției de Sud, o regiune separatistă din nordul Georgiei, iar luptele s-au răspândit inclusiv în Abhazia, o altă regiune separatistă aflată în vestul Georgiei.

Rusia și Georgia au semnat un acord de încetare a focului moderat de Franța.

Rușii care au ales să părăsească Rusia deplâng, de asemenea, represiunea brutală organizată de Putin împotriva protestatarilor anti-război.

Peste 14.000 de persoane au fost arestate de la începutul invaziei până duminică, 13 martie.

O nouă lege sancționează penal orice tentativă de a califica acțiunile Rusiei în Ucraina drept „război”. Guvernul rus preferă, mai degrabă, sintagma „operațiune militară specială”.

Alături de Georgia, mulți dintre ruși se îndreaptă, de asemenea, către Turcia, Asia Centrală și Sudul Caucazului.

O parte dintre aceștia au ales să emigreze inclusiv în Armenia, o fostă republică sovietică unde sentimentul antirusesc generat de războiul din Ucraina este mai redus.

Pe 24 februarie 2022, Rusia a invadat Ucraina, ocupând o parte semnificativă din teritoriul acesteia și atrăgând, în consecință, condamnări și sancțiuni din partea liderilor occidentali.

Potrivit ONU, aproximativ 636 de civili au fost uciși în urma războiului ordonat de Vladimir Putin, iar 1.125 au fost răniți.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG