Linkuri accesibilitate

Exerciții militare ale Rusiei în Orientul Îndepărtat, pentru „asigurarea securității militare în regiunea estică”


Vladimir Putin a supervizat anterioarele exerciții militare „Vostok”, de pe terenul de antrenament „Telemba”, în Siberia de Est, Rusia, 13 septembrie 2018.
Vladimir Putin a supervizat anterioarele exerciții militare „Vostok”, de pe terenul de antrenament „Telemba”, în Siberia de Est, Rusia, 13 septembrie 2018.

Rusia plănuiește organizarea unor exerciții militare în partea de est a țării, la mii de kilometri de războiul din Ucraina, într-o încercare de a transmite că totul este sub control în invazia începută în luna februarie, notează analiștii de politică externă.

Ministerul Apărării de la Moscova a anunțat, marți, că va organiza exercițiile militare strategice Vostok-2022 (Est-2022) în districtul militar de est.

Exercițiile „Estice” vor avea loc în perioada 30 august - 5 septembrie și par a fi menite să transmită mesajul că Rusia ține lucrurile sub control, în ciuda războiului costisitor de cinci luni din Ucraina, comentează agenția Reuters.

Exercițiile vor avea loc pe 13 terenuri de antrenament, la care vor participa inclusiv bombardiere cu rază lungă de acțiune, și vor pune accent pe „asigurarea securității militare”.

„Jocurile de război” programate în estul Rusiei ar putea fi totuși o provocare, având în vedere pierderile grele suferite în Ucraina, ținând cont că Moscova a trimis în invazie trupe și echipamente din districtul militar estic.

„O mulțime de trupe și echipamente din districtul militar de est au fost deja desfășurate, rotite, pierdute și ucise în Ucraina începând din februarie, așa că va fi interesant de văzut ce pot salva”, a declarat Mathieu Boulegue, specialist militar la think-tank-ul Chatham House din Londra.

Însă, Ministerul Apărării din Rusia a ținut să precizeze că „operațiunea militară specială” din Ucraina nu îi afectează capacitatea de a organiza astfel de „evenimente-cheie de pregătire pentru luptă”.

Moscova a adăugat că exercițiile vor fi asigurate cu tot personalul, armele și echipamentele necesare și a negat că aceste exerciții ar fi, de fapt, o mobilizare pentru a-și întări forțele în Ucraina.

„Vă atragem atenția asupra faptului că doar o parte a Forțelor Armate ale Federației Ruse este implicată în operațiunea militară specială (din Ucraina), al cărei număr este destul de suficient pentru a îndeplini toate sarcinile stabilite de comandantul suprem”, se arată în comunicat.

Are Rusia forțe suficiente?

Directorul CIA, William Burns, a declarat săptămâna trecută că, potrivit estimărilor SUA, aproximativ 15.000 de soldați ruși au fost uciși, iar circa 45.000 au fost răniți, în Ucraina începând din februarie.

După cinci luni de invazie, numărul soldaților ruși morți este comparabil pierderile armatei sovietice în deceniul de război din Afganistan.

Rusia clasifică decesele militare ca fiind secrete de stat chiar și în timp de pace și nu actualizează frecvent cifrele oficiale privind victimele din timpul invaziei. Ultima actualizare, din 25 martie, menționa 1.351 de soldați ruși uciși.

Oficial, Rusia are un milion de soldați și până acum nu a precizat care este numărul alocat războiului din Ucraina, însă estimările serviciilor de informații occidentale indicau, în zilele de dinaintea invaziei, că ar fi putea fi vorba de până la 150.000 de soldați.

China a participat la exercițiile anterioare

Districtul militar de est are cartierul general la Khabarovsk, în apropiere de granița cu China, iar Ministerul rus al Apărării menționat că vor participa la exerciții și soldați din alte țări, fără să le indice.

Acesta este unul dintre cele cinci districte militare ale Rusiei, are a doua cea mai mare suprafață și se suprapune cu districtul civil Orientul Îndepărtat, care are o populație de doar șase milioane de oameni.

Tancuri chinezești pe terenul de antrenament „Tsugol”, în timpul exercițiilor militare Vostok 2018, în Rusia, 13 septembrie 2018.
Tancuri chinezești pe terenul de antrenament „Tsugol”, în timpul exercițiilor militare Vostok 2018, în Rusia, 13 septembrie 2018.

La precedentele exerciții pe scară largă numite „Vostok”, din 2018, au fost raportați aproape 300.000 de soldați și, pentru prima oară, au participat și soldați chinezi.

Beijingul nu a făcut vreun anunț până acum, însă, dacă va trimite soldați, rămâne de văzut care este numărul lor, iar acesta va oferi indicii cu privire la starea relațiilor cu Rusia.

La exercițiile de acum patru ani, care au durat o săptămână, au fost raportați 300.000 de soldați ruși, împreună cu 1.000 de avioane rusești și 36.000 de tancuri și alte vehicule de luptă.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG