Situația securității din Eurasia este în schimbare, din cauza recentei retrageri a forțelor americane din Afganistan, care a dus la reaprinderea luptelor dintre forțele talibane și cele ale guvernului. Conflictul a destabilizat întreaga regiune.
Exercițiul de anul acesta este al patrulea la rând, dar primul organizat în China. Manevrele pe care le vor exersa militarii în timpul celor cinci zile ale exercițiului se vor concentra pe stabilitatea din Asia centrală. Ambele țări doresc să prezinte o imagine de cooperare crescută între forțele lor armate.
„Exercițiul este o progresie naturală a legăturilor militare mai strânse dintre cele două țări, dar situația din Afganistan adaugă un nou strat important”, explică pentru Europa Liberă Zhang Xin, profesor asociat la Centrul pentru Studiul Rusiei de la Universitatea Chinei de Est din Shanghai. „Ambele țări se tem de efectul acestui conflict asupra Asiei centrale și de noile probleme de securitate care pot apărea în regiune.”
Purtătorul de cuvânt al ministerului apărării din China, Wu Qian, a declarat pe 5 august că scopul acestui exercițiu este de a „consolida cooperarea” și de a „menține pacea și securitatea în regiune”, mai ales în ceea ce privește antiterorismul. Cele două țări doresc să își unească forțele pentru a crea un centru de comandă comun pentru cooperare și recunoaștere, avertismente timpurii, lovituri comune și atacuri informatice și electronice.
Legăturile dintre China și Rusia au devenit din ce în ce mai strânse în ultimii ani, pe fondul preocupărilor regionale comune și al antagonismului față de Statele Unite. Beijing și Moscova s-au arătat amândouă dornice să abordeze împreună problemele globale.
Potrivit lui Zhang, deși China și Rusia își aprofundează legăturile militare în noi moduri, cele două țări nu se îndreaptă către o „alianță militară în sensul tradițional”. „Acest tip de exercițiu arată o colaborare închisă dar flexibilă între cele două țări, fără a se angaja la o alianță completă”, explică acesta.
China și Rusia, din ce în ce mai apropiate
În timp ce situația strategică din Afganistan este cea mai nouă oportunitate pentru încălzirea relației bilaterale, legăturile dintre Rusia și China se extind și în alte domenii.
Cooperarea Rusia-China a accelerat în 2014, când guvernul de la Kremlin a organizat invazia Crimeei, în urma căreia Rusia a devenit ținta sancțiunilor Occidentale. De atunci, Beijingul și Moscova se apropie prin comerț bilateral, cooperare tehnologică și susținere politică, în special în timpul pandemiei. În iunie, cele două țări au înnoit Tratatul Sino-Rus de Cooperare, care formalizează relațiile de prietenie și bună vecinătate de 20 de ani.
Legăturile militare au fost un punct special din cadrul acestei relații. Forțele chineze și ruse organizează exerciții comune bilaterale sau multilaterale din 2005. De atunci, au început să organizeze și exerciții navale împreună. În 2018, cele două țări au extins anvergura exercițiilor comune.
În ciuda legăturilor politice și militare, analiștii menționează că există câteva neajunsuri în ceea ce privește acest parteneriat. Aleksandr Gabuyev, de la Carnegie Center Moscova, a explicat pentru Europa Liberă că niciuna dintre părți nu dorește să se afle într-o alianță care să o aducă „într-un conflict în care nu au nicio miză” – China nu are nimic de a face cu Crimeea și nici Rusia cu Taiwanul.
„Încearcă să nu se bage în luptele celuilalt, ci să găsească în schimb zone de interes comun”, conform lui Gabuyev. „China și Rusia sunt ambii opozanți pragmatici ai Statelor Unite, dar ambele țări se percep ca fiind mari puteri, care își tratează autonomia strategică aproape cu religiozitate.”
Un nou consens
După aceste exerciții, armatele se vor antrena împreună în septembrie sub egida Organizației de Cooperare de la Shanghai (SCO), un bloc de securitate eurasiatic condus de Beijing și Moscova. Manevrele SCO se vor concentra și ele pe antiterorism.
SCO, din care fac parte și India, Kazahstan, Kârgâzstan, Pakistan, Tadjikistan și Uzbekistan, a devenit un emisar de securitate al Chinei, care încearcă să își întărească alianțele în Asia centrală în contextul retragerii americane din Afghanistan.
Rusia consideră de multă vreme că țările din Asia centrală se află în sfera sa de influență, dar noua forță economică a Beijingului a schimbat dinamica regiunii. În ultimii ani, China și Rusia au încercat să își balanseze interesele regionale între „forța militară a Rusiei și portofelul Chinei”, conform lui Anton Barbashin, redactor șef al jurnalului online Riddle Russia.
Acesta spune că „acordul nu este la fel de puternic cum era acum zece ani” și că, de acum încolo, situația din Afghanistan va avea un efect puternic asupra cooperări regionale sino-ruse.
„E posibil să privim începutul cooperării de securitate între China, Rusia și alte state din Asia centrală din pricina Afganistanului”, consideră Barbashin. „Modul în care va progresa această cooperare va arăta dacă SCO este sau nu o organizație capabilă să evite riscurile care provin din Afganistan.”